İsmail Hakkı Pekin, Cumhuriyet’e konuştu: 'Misillemenin arkasında istihbarat olacak'

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki terör saldırısı ile başlayan; İsrail’in Filistin’e başlattığı ölümcül bombardımanlarla süren ve içerisine Lübnan ile İran’ı da alarak genişleyen Gazze Savaşı, istihbarat alanında da birçok cephede devam ediyor.

İsmail Hakkı Pekin, Cumhuriyet’e konuştu: 'Misillemenin arkasında istihbarat olacak'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2024 - 04:00

Günümüz savaşlarının gelişen teknolojiyle birlikte boyut değiştirdiği tartışılırken ülkeler istihbarat güçlerini kuvvetlendirmeye çalışıyor. İstihbarat gücünün günümüz savaşlarına etkisine ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, bugün artık daha çok örtülü istihbarat operasyonlarının yaygın olduğunu belirterek istihbarat kavramının çok geniş bir şekilde birçok olguyu barındırdığını; bir ülkenin seçimlerine müdahale etmekten, bir ülkeyi askeri darbeye götürmeye ve ülkede suikastler düzenlemeye kadar pek çok yöntemi olduğunu açıkladı. Pekin, bu tür operasyonlarla savaşmadan karşı tarafı zayıflatmanın mümkün olduğunu söyledi. 

‘ABD, YILLARDIR YAPIYOR’

ABD’nin Bağdat Havalimanında helikopterle düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikasıtını ve İsrail’in Lübnan Hizbullah’ına düzenlediği istihbarat operasyonlarını anımsatan Pekin, örtülü operasyonların bugün günümüzde çok sayıda örneği olduğunu, gelişen teknolojiyle birlikte operasyonları gerçekleştirmenin de kolaylaştığını söyledi. Pekin, “İstihbarat operasyonlarında karşı tarafı zayıflatıyorsunuz, emir komuta zincirini bozuyorsunuz. Elektronik harbin, siber savaşın arkasında istihbarat örgütleri var. Örtülü operasyonlar bir bölgedeki muhalif grubu destekleme, onu silahlandırma, eğitim verme şeklinde de yapılabilir. Bunu ABD’nin PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu YPD/YPG’ye yıllardır yaptığını görüyoruz. İstihbarat operasyonları, kâğıt üzerinde değil sahada yapılır. Operasyonlar otomatik olarak karşı tarafın savaş gücünü azaltıyor. İsrail, Hamas’ın liderliğini, Hamas’ın gücünü zayıflatmaya çalıştı. Bu da İsrail’in sahada daha zayıf bir güçle karşılaşmasını sağladı” dedi.  

'SAVAŞLARIN KADERİNİ BELİRLİYOR'

Gazze savaşı ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere günümüzde örtük istihbarat operasyonlarının yaygınlığına vurgu yapan Pekin, İsrail’in beklenen İran misillemesinin arkasında da geniş çaplı bir istihbarat faaliyeti yattığını ve çağrı cihazı patlamalarına benzer bir saldırının yaşanabileceğine işaret etti. Pekin, “Günümüzdeki savaşların odak noktası, istihbarat ve psikolojik harekat. İstihbarat operasyonları, günümüzde savaşların kaderini belirliyor” değerlendirmesinde bulundu. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler