Hastaneler enfeksiyon nedeniyle dolup taşıyor, yoğun bakımlarda yer kalmadı: ‘Acil’ kuyruğu

Hastaneler ve aile sağlığı merkezleri (ASM) üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, influenza ve COVID-19 vakaları nedeniyle dolup taşıyor. Acil servislerde uzun kuyruklar oluşurken yoğun bakım servisleri de hasta yoğunluğu nedeniyle alarm veriyor.

Hastaneler enfeksiyon nedeniyle dolup taşıyor, yoğun bakımlarda yer kalmadı: ‘Acil’ kuyruğu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.01.2024 - 04:00

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Levent Doğancı, konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Doğancı, “Solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV, nezle ve influenzada artış var. Bu üçünü ayırt etmek lazım. Ama ayırt edilemiyor. Hemen antibiyotikler veriliyor” dedi. İnfluenza, COVID-19 Ve diğer virüslere antibiyotiklerin etki etmediğinin altını çizen Doğancı, “Antibiyotik direncini artırıyoruz. Hastalığın erken döneminde kullanılan antibiyotikler, komplikasyonların daha ağır geçmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı. Klinik olarak influenzadan şüphe edildiğinde test sonuçları bile beklenmeden antiviral ilaca başlanması gerektiğini belirten Doğancı, “Şu anda toplumda hem influenza hem de COVID-19 bir arada bulunabilir. Dolayısıyla her iki virüs de test edilmeli. Ülkemizdeki virüsün antiviral direnci ileri merkezlerimiz tarafından araştırılmalı, sonuç klinisyenlerle paylaşılmalı” dedi. 

‘ACİLE GİDİLMEMELİ’

Benzer belirti ve bulgu veren bakteriyel hastalıkların göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Levent Doğancı, “İnfluenzada aşılama çok önemli. Aşılanarak bağışıklık sağlanmalı. Salgın başladıktan sonra bile grip aşısı önemli bir korunma sağlar. Bu tip hastalıklar için de hastanelerin acil servislerine gidilmemesi lazım. Acil servis hekimleri, gelen hastalara ne yazık ki ‘Acil değilsiniz’ diyemiyor. Yüksek ateşi olan her hasta acil değildir” diye konuştu.

‘AMELİYATLAR ERTELENİYOR’

TÜRK Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu yıl viral enfeksiyonlar nedeniyle yoğun bakımlara yatışlarda mevsim normallerinin üzerinde bir artış yaşandığını belirtti. Utku, “Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibarıyla. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100 civarında olduğunu öngörüyoruz” dedi. Utku, pandemi döneminin bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesi, maske takmamak, çok sayıda virüsün dolaşımda olması gibi nedenlerin yoğunluğun artmasında etkili olduğuna da dikkat çekti. Gerçek yoğun bakım hastalarına yatak bulmakta sıkıntı yaşandığını da kaydeden Utku, planlı ameliyatların bu nedenle ertelenmek zorunda kalındığını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler