Erzincan İliç'te gözaltına alınan yaşam savunucusu Sedat Cezayirlioğlu serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet'e konuştu
Erzincan İliç'te yaşanan maden faciasında bölgeye girmek istediği için dün gözaltına alınan Sedat Cezayirlioğlu Cumhuriyet'e konuştu. 9 yıldır bölgedeki doğa katliamını kamuoyu gündemine taşıyan Cezayirlioğlu, kendisine bölgeye 3 kilometreden fazla yaklaşmama cezası verildiğini açıkladı.
Erzincan İliç'te bulunan yüzde 80’i Kanadalı maden şirketi Alacer Gold’a (SSR Mining), yüzde 20’si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait olan Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprak yığınının çökmesinin ardından 9 işçi göçük altında kalmıştı.
Arama-kurtarma çalışmaları sürerken İliç'teki maden talanını 9 yıldır kamuoyu gündemine taşıyan yaşam savunucusu Sedat Cezayirlioğlu, dün facianın yaşandığı bölgeye girmek istediği için gözaltına alındı. Akşam saatlerinde adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Cezayirlioğlu, kendisine bölgeye 3 kilometreden fazla yaklaşmama cezası verildiğini açıkladı. Cumhuriyet TV'de konuşan Cezayirlioğlu, bölgedeki deprem ve su kirliliği riskine dikkat çekti.
"BASINDAN GİZLİYORLAR!"
2016 yılından beri sayısız dava açıldığını belirten Cezayirlioğlu, 2022’deki siyanür felaketinin ardından olayın örtbas edildiğini ve dosyanın kapatıldığını söyledi. Cezayirlioğlu, “Bu felakete göz yumdular. Basından gizlenen bir olay da var. Heyelan bölgesindeki yerin karşısında 66 milyon tonluk siyanür-sülfürik asit barajı var. Onun altındaki bir borunun vanası patlamış. Heyelan bölgesindeki toprağa siyanürlü su doluyor şu anda” ifadelerini kullandı.
Maden sahasının sebep olduğu kirlilik sebebiyle kanser vakalarının arttığına yönelik iddiaların doğru olduğunu belirten Cezayirlioğlu, örnek olarak genç yaşta kanser hastalığına yakalanan Erzincan İliçli Mehmet Yıldırım'ı işaret etti.
Konuya dair Cumhuriyet TV'de konuşan Mehmet Yıldırım şu açıklamaları yaptı:
“2 yıl önce akciğer kanserine yakalandım, ciğerlerimin yarısını aldılar. Burada benim gibi nice kanser hastaları var. Maden sahasına yakın bir yerde özel bir şirkette çalışıyordum. Hep kadere bağlandı, asıl sebep siyanürmüş.”
"DEPREM OLURSA TARIMI İLELEBET UNUTUN"
Atık suyun ve dere suyunun zehirlenmesinin yanı sıra deprem tehlikesine dikkat çeken Cezayirlioğlu, “Siyanür barajı aktif fay hattı üzerinde. Bu bölgede 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Bilimsel raporlara göre, o deprem burada olursa Türkiye’de tarımı ilelebet unutun. Çünkü Türkiye’nin kalbi olan beş tane barajı bu bölge besliyor” dedi.
MADEN SAHASINA YAKLAŞMAMA CEZASI ALDI!
Köyünün maden sahasına 180 metre yakınlıkta olduğunu belirten Cezayirlioğlu, “Alay komutanının emriyle köyüme alınmadım. 9 tane canımız kaybolmuşken buradaki durumu dünyaya duyurmaya çalıştığım için beni gözaltına aldılar. Savcılık adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararımı hâkimliğe sevk etti ancak hakimlik reddetti ve böylece beraat ettim. Yeniden köyüme gitmeye çalıştığımda jandarmanın tebliği ile öğrendim ki savcılık kararı reddetmiş ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmama ve maden sahasına 3 kilometreden daha fazla yaklaşmamın yasak olmasına karar verilmiş. Günde iki kez imzaya gideceğim dolayısıyla çalışamayacağım” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Düzene dur diyecek savcı yok mu?
- Usta oyuncu hayatını kaybetti!
- Savcı mütalaasını açıkladı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- 'Söylem birliği' vurgusu