Cumhuriyet’in haberi TBMM gündeminde: 'Yurttaşlarımız evsiz kalmaya devam etmiş'
Depremin üzerinden 21 ay geçmesine karşın özellikle Hatay’da tamamlanan konut sayısı ihtiyacın çok altında kaldı. Bunun önemli nedenlerinden birisi ise iktidara yakın şirketlerin söz verilen tarihlerde konutları tamamlamaması olarak öne çıktı.
Cumhuriyet, iktidara yakın Rönesans Holding’e bağlı REC İnşaat Şirketinin Antakya ve Defne’de Nisan 2024’te bitirilmesi planlanan konut inşaatı yüzde 55 ve yüzde 68’de kaldığını, YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Antakya’da yapımını üstlendiği ve 17 Mayıs 2024’te bitmesi planlanan afet konutu projesinin ise yüzde 37’de kaldığını ortaya çıkarmıştı.
‘CEZAİ İŞLEM OLACAK MI?’
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için soru önergesi verdi. Kara, önergede Kurum’a, “Hatay’da inşa edilmesi planlanan deprem konutları için yapılan ihalelerin gerçekleşme oranları denetlenmekte midir?” ve “Taahhüt edilen sürede tamamlanmayan ihaleler için cezai işlem uygulanmakta mıdır?” sorularını yöneltti.
‘YAŞAM KOŞULLARINI ZORLAŞTIRIYOR’
Önerge sonrası gazetemize konuşan Kara, "Yandaş şirketlere Hatay’daki ihalelerde de öncelik tanınması, görüldüğü üzere, hiçbir işe yaramamış. Yandaşlar kazançlarını katlarken yurttaşlarımız evsiz kalmaya devam etmiş. İhaleler kamu çıkarı ve acil ihtiyaçlarımız için değil, birilerini ihya etmek için düzenlenmiş” dedi. Konutların, taahhüt edilen tarihlerde teslim edilememesinin, depremzedelerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığının altını çizen Kara, sözlerine şöyle devam etti:
‘HER ŞEYİMİZİ ZATEN KAYBETTİK’
“Birçok yurttaşımız, kalıcı evlerine kavuşmayı umut ederken, sürekli ertelenen teslim tarihleri ve artan konut maliyetleri nedeniyle ‘Acaba bir evim olacak mı? Evime yerleşmek için daha kaç yıl bekleyeceğim?’ korkusunu yaşıyor. Bu bağlamda, yetkililerin daha etkin bir denetim ve proje yönetimi mekanizması geliştirmesi gerekmektedir. Ayrıca, zamanında tamamlanmayan projeler için gerekli yaptırımların uygulanması, diğer inşaat firmalarına da emsal teşkil edecektir.
Biz, bu kadar uzun süre konteynerde, evsiz kalacağı korkusuyla yaşayabilecek bir halk değiliz. Sahip olduğumuz hemen her şeyi 6 Şubat gecesi yitirdik ve tek temennimiz, bir an önce yeni, normal bir hayata başlayabilmek. Şirketlerin cebinin dolması adına bizim daha fazla bekleme lüksümüz yoktur ve olamaz.”
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!