Covid-19 hız kesmiyor: Hastanelerde test yok!

Covid-19’un ilk kez 31 Aralık 2019’da Çin’de görülmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Hızla dünyaya yayılan salgın son zamanlarda azalmakla birlikte hâlâ görülmeye devam ediyor. Son zamanlarda yaşanan Covid-19 vakalarını klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ile konuştuk.

Yayınlanma: 05.07.2024 - 04:00
Covid-19 hız kesmiyor: Hastanelerde test yok!
Abone Ol google-news

Covid-19’un ilk kez 31 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde görülmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Uzmanlar grip benzeri belirtileri olması nedeniyle ayırt edilemeyen Covid-19 virüsüne karşı hala hassas olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Son zamanlarda Covid-19 vakalarının ne durumda olduğunu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ile konuştuk.

Vakaların görülmeye devam ettiğini kaydeden Ertuğrul, “Çok yoğun vaka ile karşılaşmıyoruz ancak Covid-19 vakaları hala sürüyor. Covid-19 için şu an en önemli ve acil sorunlardan birisi yeni varyantlara yönelik aşılar ülkemize gelmedi. Bakanlık bu konuda hiçbir girişimde bulunmadı. Eski aşıların yeni varyantlara yönelik etkisi düştü ve risk grubunda virüse karşı tehlike hala sürüyor” dedi. 

‘ARTIK BİREYSEL HALK SAĞLIĞI OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Virüsün belirtilerinin ilk zamanlardaki gibi kas ağrısı, ateş, nefes darlığı, tat kaybı,  grip benzeri bulgular olduğunu belirten Ertuğrul, “Eğitim ve Araştırma hastaneleri dışındaki diğer hastanelerde artık Covid-19 testlerine ve yeni varyantlara yönelik aşıya ulaşılmıyor. Bakanlık bu konuda eskisi gibi hastaneleri bu testin yapılması konusunda cesaretlendirmiyor. Hastanelerin de bu test için bir bütçe ayırması gerekiyor ve bu bütçeyi ayırmıyor. Şu anda hastanede Covid-19 tanısı konan bir hastaya uygulanacak tedavi yöntemi ve ilaç bulunmuyor” dedi.  Ertuğrul sözlerini şöyle noktaladı: “Covid-19 artık Türkiye’de dahil olmak üzere diğer ülkelerde de halk sağlığı sorunu olarak değil, bireysel sağlık sorunu olarak görülüyor.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler