CHP'li Namık Tan: 'Türk ordusunun ilk işi vatandır'

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Somali’nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından ortak belirlenecek bölgelerinde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Somali Tezkeresi’ne muhalefetten tepki geldi.

CHP'li Namık Tan: 'Türk ordusunun ilk işi vatandır'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.07.2024 - 04:00

TSK unsurlarının bir Doğu Afrika ülkesi olan Somali’nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından ortak belirlenecek bölgelerinde 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen tezkerede, “Türkiye ile Somali arasında yürürlükte bulunan anlaşmalar kapsamında Somali’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerinin sürdürüldüğü, Somali savunma ve güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilecek kapasiteye ulaşabilmesi için uluslararası toplumla birlikte 10 yılı aşkın süredir destek sağlamaya devam edildiği” kaydedildi. 

‘APAR TOPAR ÖNÜMÜZE GETİRİLDİ’

Genel Kurul görüşmelerinde Somali Tezkeresi’ne muhalefetten tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili ve emekli büyükelçi Namık Tan, Türkiye ve Somali arasında 8 Şubat tarihinde imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması’na dikkat çekti. Anlaşmanın Dışişleri Komisyonu’na bile gelmediğini belirten Tan, “Siyasi iktidarın nasıl ve hangi sebeple acelesi var ki, Somali ile imzalanan bu ikili anlaşma Yüce Meclisimizin, milli iradenin onayına sunulmadan aynı konudaki tezkere apar topar önümüze getiriliyor? Silahlı kuvvetlerimiz, AKP’nin hangi yandaşlarının Somali’de planladıkları hangi yatırımları, hangi usulsüz ve gayrimeşru kazanç beklentileri için feda ediliyor? Kimdir bunlar? Mehmetçiği hangi saçma hayalleriniz uğruna bir cehennem bölgesine göndermeye hazırlanıyoruz?” dedi. 

‘O KÖRDÜĞÜMLER KESİLECEK’

AKP’nin, ABD’nin Irak’ı işgali sırasında iktidara geldiğini anımsatan Tan, AKP’nin yerini sağlamlaştırdıkça dış politikada etkinlikle ‘işgüzarlığı’ karıştırmaya yöneldiğini söyledi. Tan, “Türk ordusunun birinci işi vatan savunmasıdır. Bedel ödenecekse, vatan savunması, yahut gerçekten ulusal çıkarları ilgilendiren konularda ödenir. Önümüze getirilen tezkereyle ve öncesindeki anlaşmayla, deyim yerindeyse, Türkiye’de ‘içecek ayranı zor bulurken, Somali’ye tahtırevanla gitmeye kalkışılmakla’ kalınmıyor; uzun yıllar boyunca Somali’de aynı tahtırevanla bekçilik hizmeti sunmak ve tahtırevanı da onlara hediye etmek vaat ediliyor. Bu gayriciddi teklifin, bizlerce destek verilecek, kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur. Eğer cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın gerçek amacı, iktidardan giderayak, TSK’yı uzak diyarlarda sonu belirsiz yeni serüvenlere sürüklemek; dış politika ve ulusal güvenlik politikalarına bazı kördüğümler atmak, bazı kilitler asmak ise, günü geldiğinde o kördüğümlerin kesileceğini, o kilitlerin kırılacağını da, gizli kalacağı sanılan anlaşmaların içeriklerinin ortaya çıkacağını da özenle vurgulamak isterim” diye konuştu.


Etiketler: #Namık Tan #CHP #Somali

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon