CHP’li Başevirgen: Her ay 9 bin 700 esnaf kepenk kapatıyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre; 2023’ün ilk 5 ayında kapanan dükkan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gösterdiğini ve 48 binden fazla esnafın kepenk kapattığını paylaşan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “2023'de her ay ortalama 9 bin 700 esnaf kepenk indirdi” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerini paylaştı. Buna göre; 2023’ün ilk 5 ayında 48 bin 300 esnaf daha kepenk kapattı. 2023'ün ilk 5 ayında kapanan dükkan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış göstererek 48 bin 300’e ulaştı. 2022 yılının ilk 5 ayında 37 bin 750 esnaf kepenk kapatmıştı.
2023'de her ay ortalama 9 bin 700 esnafın kepenk indirdiğine işaret eden Bekir Başevirgen, “Pandemi döneminin faturasını en ağır şekilde ödeyen esnaf toparlanmaya çalışsa da ne yazık ki ayakta kalamıyor. Ne bayramlar, ne de düğün ve tatil sezonunun açılması esnafın işlerini düzeltti” diye konuştu.
“EN BÜYÜK MALİYET KİRA, YILLIK 300 BİNİ AŞIYOR”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerindeki kira artışının temmuz ayında yüzde 59,95 olarak gerçekleştiğini kaydeden Başevirgen, "İş yerlerine, konutlardaki gibi bir kira artışı sınırlaması getirilmediği için temmuz ayından itibaren esnaf yüzde 60 oranında bir kira artışına maruz kaldı. Yani mevcut kira bedeli 16 bin lira olan esnaf yüzde 60’lık bir artışla 25 bin 600 lira kira ödeyecek. Yıllık ödenen kira bedeli ise 300 bin lirayı aşacak. Üstelik dükkan sahipleri yasal kira artışının çok üzerinde bedeller talep ediyor. Birikmiş borçlarını bile ödemekte zorlanan esnaf bir yılda bu kadar para kazanamıyor ki sadece kiraya 300 bin liradan fazla para ödeyebilsin" ifadelerini kullandı.
“350 BİN KOBİ TAKİPTE”
Pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ'lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının nisan ayında önceki aya göre 172 milyon lira daha artarak 2 trilyon 600 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Başevirgen, “Masraflar çevrilebilir olmaktan çıktı. Tek çareyi bankalardan kredi kullanmakta bulan KOBİ'lerin borcu, beş ayda 508 milyon lira arttı. Bankalara borçlu KOBİ sayısı nisan ayında 4 milyon 665 bin oldu. Mart ayında borcu takibe düşen KOBİ sayısı 326 bin 624 iken bu sayı nisan ayı itibari ile 349 bin 498’e ulaştı” dedi.
“SAYILAR KAYGI VERİCİ, ESNAF YOK OLUYOR”
Sayıların kaygı verici boyuta ulaştığını ifade eden Başevirgen, şunları söyledi: "Artan döviz kuru, yüksek maliyetler ve enflasyonun son 25 yılın zirvesine çıkması şirketlerin ve ticari işletmelerin tek tek kapanmasına neden oldu. Elektrik ve doğal gaza yapılan fahiş zamlar, çalışan maliyetlerindeki artış ve vatandaşın alım gücündeki büyük düşüş esnafı kepenk indirmeye zorluyor. Esnaf yok olurken işsizler ordusu da hiç olmadığı kadar hızlı büyüyor. İşletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında iflaslardaki artış ve kepenk kapatmalar ne yazık ki devam edecek. Ülke ekonomisi durma tehlikesi ile karşı karşıya.”
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı