Aile suç duyurusunda bulundu: 'Yanlış kan yüzünden öldü' iddiası

Van'da bel fıtığı ameliyatı sonrası fenalaşıp, hayatını kaybeden 2 çocuk annesi Makbule Kaya'ya (33) operasyon sırasında 'yanlış kan' verildiği iddia edildi. İl Sağlık Müdürlüğü ihmal iddiaları ile ilgili idari soruşturma başlatırken, hastaneden açıklama geldi.

Yayınlanma: 03.04.2023 - 18:08
Aile suç duyurusunda bulundu: 'Yanlış kan yüzünden öldü' iddiası
Abone Ol google-news

İstanbul'da inşaatta çalışan Emrah Kaya, bel fıtığı şikayeti olan eşi Makbule Kaya'yı tedavi için Van'a getirdi. 20 Mart'ta Lokman Hekim Van Hastanesi'ne kaldırılan Kaya, 1 gün sonra ameliyata alındı. Operasyondan sonra Kaya, fenalaştı. Bu sırada hastanede görevli bir hemşire, Kaya'ya yanlış kan verildiğini belirtip, aileyi haberdar etti. Burada 7 gün tedavi gören Kaya, daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne kaldırıldı. Kaya, 2 Nisan'da hayatını kaybetti.

Ailenin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu bulunurken, İl Sağlık Müdürlüğü hem hastane yönetimi hem de görevli 2 hemşire hakkında idari soruşturma başlattı.

‘BİR HEMŞİRE BENİ ARADI, YANLIŞ KAN VERİLDİĞİNİ SÖYLEDİ'

Cumhuriyet’e konuşan Makbule Kaya’nın eşi Emrah Kaya, “Eşim bel fıtığı ameliyatı olması gerektiği için Van Lokman Hekim Hastanesi’ne 20 Mart’ta yatışını yaptık. Sapasağlamdı, merdivenleri bile yürüyerek çıktı. 21 Mart’ta ameliyat oldu. Ameliyat sırasında hastamıza 2 ünite yanlış kan vermişler. Eşimin kan grubu 0 Rh pozitif. Ancak ona A Rh pozitif kan vermiş. Ameliyattan sonra doktorlar böbrek rahatsızlığı olup olmadığını sordu. Olmadığını söyledim. Daha sonra kanaması olduğunu öğrendim. Ameliyattan sonra eşim acı çekiyordu. Bize narkozun etkisinde olduğunu söylediler. Fenalaşınca yoğunbakıma aldılar sonrasında onu görmedim” dedi.

"EŞİM İHMAL SONUCU ÖLDÜ"

4 gün boyunca eşinin kendilerinden saklandığını ifade eden Kaya, “Sonrasında bizi aradılar ve hastamıza yanlış kan verildiğine dair bilgi verdiler. Kanaması olduğu için günlerce eşime kan vermesi için insanlara ulaştım. Ancak eşim önceki gün yaşamını yitirdi. Eşim 13 gün yaşam mücadelesi verdi. Eşimin ölümü ile ilgili ihmali olanlar hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunda bulunduktan sonra hastane yönetimi 2 hemşire hakkında idare soruşturma başlatmış. Olayı 2 hemşireye ceza vererek kapatmak istiyorlar. Tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Eşim ihmal sonucu öldü” ifadelerini kullandı. 

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Söz konusu skandala ilişkin Özel Lokman Hekim Van Hastanesi yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu cümlelere yer verildi:

"Kamuoyuna yansıyan ve kurumumuza yönelik haksız ithamları içeren haberlerle ilgili; hastamız Makbule Kaya'nın hastanemizde tedaviye kabul edildiği ilk günden itibaren sağlığına kavuşması için özveriyle mücadele edilmiştir. Süreç hastane yönetimimiz ve ilgili uzman hekimlerimiz tarafından hassasiyetle takip edilmiştir. Konu ile ilgili, kurumsal anlamda kurum içi disiplin soruşturması başlatılmış, hem iki çalışanın iş akdi sonlandırılmış, hem de Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca Sağlık Müdürlüğümüz de süreçten haberdar edilmiştir. Gerek hastanemizin, gerekse daha sonrasında tedavisine devam edilen Üniversite Hastanesi'nin tüm gayret ve çabalarına rağmen, hastamızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisinde olduğumuzu ifade etmek isteriz. Merhumeye Allah'tan rahmet ve kederli ailesine de başsağlığı ve sabırlar dileriz." 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler