Balıkesir’de vahşice öldürülen motokurye Ata Emre’nin katili hakim karşısında

Bir zincir restoranda motokurye olarak çalışan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi Ata Emre Akman, sipariş dönüşü sokak ortasında “tanımadığı” E.Ö.’nün (17) saldırısına uğradı. 20 yaşındaki Akman, vücuduna aldığı 25 bıçak darbesiyle yaşamını yitirdi. Akman’ı öldüren E.Ö ve azmettirici olduğu ifade edilen babası Orhan Ö. bugün Balıkesir Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 12 Temmuz'a erteledi.

Yayınlanma: 28.06.2024 - 10:34
Abone Ol google-news

Üniversite öğrencisi motokurye Ata Emre Akman'a adalet için, Kurye Hakları Derneği, Motorlu Kurye İşçileri Derneği, Emekçi Kuryeler Derneği, Balıkesir Kurye Dayanışması, Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası, Bursa Motosikletli Kuryeler Derneği, Ata Emre Akman'ın babasının devre arkadaşı subaylar Balıkesir Adliyesi önünde toplandı.  

Akman’ın ailesinin avukatı Özden Başak duruşma öncesi yaptığı basın açıklamasında, E.Ö.’nün 17 yaşında olmadığına dair iddiayı yineleyerek bu yaş tespitinin yapılmasına ilişkin mahkemeye taleplerini sunacaklarını aktardı.

Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki ise, "Biz bugün buraya Ata Emre kardeşimiz için geldik. Ata Emre ne ilk ne de son olacak, biz her gün ölüyoruz. Çok acılıyız Ata Emre karanlık bir sokakta bir cani tarafından katledildi. 2022 yılında en az 58 arkadaşımızı kaybettik. 2023 yılında en az 60 arkadaşımızı kaybettik. Biz her gün ölüyoruz! Bizim canımıza 27 Bin 300 TL fiyat biçildi. Adalet İstiyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz" dedi.

17 yaşındaki sanık  E.Ö. duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

E.Ö. ifadesinde tasarlayarak kimesi öldürmediğini söyledi.

Ben sadece Sultan Dönmez’i taşlamak için gitmiştim” diyen E.Ö., “Babaannemin yanında büyüdüm. 3 kardeşiz. Sultan’ın kızı Gül isimli şahıs bize gece üçte mesaj atıyordu. Sürekli bizimle uğraşıyordu. Sultan Dönmez 2012 yılında bizden çek çaldı. Babamla Sultan Dönmez arasında anlaşmazlık var. Biz onlardan kaçıyorduk. 2020 yılından önce Sultan ile anlaşmazlık yoktu. Sultan’ın beraber yaşadığı kişiyle aramızda anlaşmazlık oldu. Sultan ile ilgili olarak babamla özel bir görüşmemiz olmadı. Babamın cezaevinden çıkmasından sonra Sultan ile iletişimimiz olmadı. 7 Mayıs tarihinde Sultan ile aramızda telefon görüşmesi gözükse de bu görüşmeyi ben yapmadım” dedi. 

Olay günü içkili olduğunu söyleyen E.Ö. “Olay günü 13-14 bira içtim. Babam ile birlikte vakit geçirdim. Sonra arkadaşlarımın yanına gittim. Bira içtik. Daha sonra babamlar geldi ve eve gittik. Sultan ile bizim evin arası 5-6 dakika. Olay günü babamla Sultan ile ilgili hiçbir şey konuşmadık. Ben de Sultan’ın bize küçüklüğümden beri bize yaşattıklarını düşündüm. Öfkelendim. Yanıma bıçağımı aldım. Ama amacım onu ve evini taşlamaktı. Giderken yoldan taş aldım ve Sultan’ın yaşadığı binaya geldim. Genç motokuryeyi gördüm. Yanına gidip Sultan’ın orada olup olmadığını sormak istedim. ‘Motorla mendil mi satıyorum, görmüyor musun?’ dedi. Ben ‘Sultan Durmaz’a mı geldin’ diyince, ‘Ebru Gündeş’e geldim’ dedi. Ben de kendisine ‘neden benimle tersleşiyorsun’ dedim. Boğuşma oldu. Bıçağı bir kere salladım, sonrasını hatırlamıyorum. Maktule 25 bıçak sallamışım. Ben 25 kere sallasam da o gün beni buna neyin sevk ettiğini hatırlamıyorum. Olay öncesinde babamın Sultan’a karşı doldurması ve yönlendirmesi olmadı” ifadelerini kullandı. 

Baba Orhan Özdemir ise “Uzun süreli telefon görüşmesini oğlum değil ben yaptım. Azer Gül Sultan'in kızı ile görüştüm. Benden yardım istedi. Sultan bana takıntılıydı. 2010-2013 yıl arasında Sultan ile ilişkimiz oldu. Sonra gitti benim arkadaşlarımdan biri ile evlendi. Ben kurtuldum diye sevindim. Benim ailemle yaşadığım eve ‘çocuk hasta’ diyerek geldi. Evimizde bulunan 46.500 TL'lik çeki çaldı” dedi.

"EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUM"

Duruşmada söz alan Anne Zuhal Akman, sanıklar baba ve oğlun ifadeleri arasında çelişkiler olduğunu söyleyerek, “Vicdan diyeceğim ama o da insanlara mahsus. Biz oğlumuzun çalıştığını bile sonradan öğrendik. Çocuğumu canice öldüren şahıslardan şikayetçiyim” dedi. 

Baba Erol Akman ise şu şekilde konuştu:

“Davanın adı ‘Ata Emre Akman’ ama bu zamana kadar Ata ile ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Adını dahi hatırlayamadıkları oğlumu canice katlettiler. En ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum.”

"ORHAN'IN YAŞADIĞI EVE GİTMEDİM"

Sultan Durmaz ise, 3 yıl birliktelik yaşadığı Orhan Ö'nün kendisini babasına bıçaklattığını öne sürerek "Ben onun ailesi ile yaşadığı eve hiç gitmedim. Fuhuş yaptığım iddiaları doğru değildir. 5 gün sonra Orhan Ö. geldi iş yerimi kurşunladı. Güya Orhan namusumu temizlemeye gelmiş. 2017'den beri rahattım. Geçen sene kasım ayında açık cezaevine çıktı. Gecen yıl Orhn'ın oğlu benim apartmanıma gelip bağırdılar. Olay günü gürültüyü duydum. Koşarak aşağıya indim. Ata'nın nabzını kontrol ettim. Nefes almıyordu. Ölmüştü. Orhan beni aradı. 'Elinde sonunda seni öldürecegim' dedi. Geçen sene E. Ö. benim kapımı taşladı. E.Ö'den sonra babası bana saldırdı. Orhan bana yönelik sürekli tehdit ve hakaretlerde bulundu. Bu olaydan 2-3 gün önce Erdoğan'ın tefonundan beni aradı. 'Seni öldüreceğim' dedi. Anne ve babamın evini de kursunlattı. Pınar bana olay günü 'Orhan seni öldürmeyi kafasına koymuş' dedi" ifadelerini kullandı.

Üst komşunun arkadaşı tanık Meryem Ş.: Biz yemek sipariş ettik. Ata Emre Akman bize siparişi getirdi. Sonra pizza kutusunu açar açmaz bir gürültü oldu. Sonra elinde bıçakla kaçan birini gördük. O sırada Sultan bize kızdı. ‘Ne kadar abarttınız ne var ben de bıçaklandım daha önce’ dedi. Ata’nın nabzına bakmıştık ama ölmüştü. Biz indiğimizde sadece bir iki defa nabzı attı. Sonra tamamen durdu. Olay anında ne hikmetse Sultan Dönmez’im evindeki kamera kayıtları da kapalıymış. Kaçan şahıs hiç alkollü gibi değildi. Hızlı koşuyordu” dedi. 

Pizza siparişini veren Sultan Durmaz’ın üst komşusu Betül A.: Pizza siparişi verdim. Saat 01.14’de Ata Emre Akman benden konum istedi. Pizzayı teslim etti sonra bir gürültü çıktı. ‘İmdat’ diye ses duyduk. Aşağıya indiğimizde Ata sendeleyerek motorun üzerine düştü. Nabzına baktık ölmüştü.

Sultan Durmaz’ın akrabası Pınar A. ise Baba Orhan Özdemir’in kendilerini tehdit ettiğini ifade ederek şu şekilde konuştu: “Bize ‘bak göreceksin neler yapacağım. O eve bir şey yapmayacağım ama o evin önünde bir şey yapacağım. Ve bütün Balıkesir konuşacak. Ben bu saatten sonra elimi hiç bir şeye sürmem. Yaparsa da oğlum E. yapar’ dedi” ifadeleri yer aldı. Pınar A. olayın yaşandığı gece Sultan Durmaz’ın evinde olduğunu söyledi. 

Sultan Durmaz’ın beraber yaşadığı kişi Yaşar Yıldız ise Orhan Özdemir’in her cezaevinden çıktığında kendilerini tehdit ettiğini söyledi. Yıldız, “Bana ‘Sultan’dan uzak durmazsan seni oğluma öldürteceğim’ dedi” dedi. Sultan D.’nin kızı Hazel G. de Orhan Ö. tarafından tehdit edildiklerini aktardı.

12 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Mahkeme ara kararını açıkladı. E.Ö ve babası Orhan Ö.’nün tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme duruşmayı 12 Temmuz’a erteledi.

İSTENEN CEZALAR BELLİ OLDU

Akman'ın davasında mütalaa açıklandı. Savcılık Akman'ı katleden E.Ö.'nün 25 yıl, azmettirici konumunda bulunan baba Orhan Özdemir'in ise ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istedi.

NE OLMUŞTU?

Kuryelik yapan üniversite öğrencisi Ata Emre Akman, 11 Mayıs'ta Balıkesir'in Karesi ilçesi Karaoğlan Mahallesi Emir Sokak'ta sipariş bıraktığı adresten dönerken E.Ö tarafından önü kesildi. E.Ö, Akman'ı 25 yerinden bıçakladı.

Görüntülerden kimliği tespit edilen E.Ö, yakalandı. Özdemir ve saklanmasına yardımcı olduğu ileri sürülen babası Orhan Ö. gözaltına alındı.

'Kasten yaralama' ve 'tehdit'ten 6 ayrı suç kaydı bulunan baba oğul, polisteki işlemlerinin ardindan aynı gün adliyeye sevk edildi, E.Ö. çıkarıldığı mahkemede tutuklanırken, baba serbest bırakıldı. Orhan Özdemir daha sonra itiraz üzerine yeniden gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler