Bakanlık yeni kılavuz yayımladı: Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor

Bakanlık, gıda işletmeleri için belirlenen kuralları içeren yeni kılavuzunu yayımladı. Güncellenen kılavuza göre; gıda etiketlerinde vejetaryen/vegan terimlerinin kullanımıyla ilgili düzenlemeler yapılırken, ambalajlarda bazı ifadelerin yasaklanmasına karar verildi.

Bakanlık yeni kılavuz yayımladı: Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2024 - 12:51

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara yönelik "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu"nu güncelledi. 

Yeni kılavuzda, gıda etiketlerinde kullanılan bazı terimler ve ifadelerle ilgili değişiklikler yapıldı, özellikle vejetaryen/vegan ürünlerin reklamı ve sunumuyla ilgili düzenlemeler getirildi.

KÖY, EV, ÇİFTLİK İFADELERİ KULLANILMAYACAK

Gıda etiketlerinde yer alan "köy", "ev", "çiftlik", "geleneksel" gibi ifadeler artık kullanılmayacak. Bu tür ifadeler, tüketicide yanlış bir algı yaratabileceği için yasaklandı. 

Örneğin, "ev yapımı" ifadesi yalnızca "ev yapımı tadında" şeklinde kullanılabilecek. Zeytinyağı hariç bitkisel yağlarda, zeytinyağını çağrıştıran ifadeler ve görseller kullanılamayacak.

'YÜZDE YÜZ' İFADESİ SADECE TEK BİLEŞEN İÇİN KULLANILACAK

"Yüzde 100" gibi ifadeler, fermente süt ürünlerinde kullanılmayacak. Ekol TV'nin haberine göre, tek bileşenden oluşan gıdalarda, örneğin "yüzde 100 kahve" ifadesi yer alabilecek. "Ev dışı tüketime uygundur" gibi ifadeler de, toplu tüketim yerlerinde kullanılmayacak.

VEJETARYEN ÜRÜNLER İÇİN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Vegan ve vejetaryen gıdalarla ilgili etiket ve tanıtımda, hayvansal gıdaların ikamesi algısı yaratılacak ifadeler yasaklandı. Bu tür ürünlerde, peynir, et gibi hayvansal ürünlere ait görseller kullanılmayacak. Vejetaryen ürünler için etiketlerde "kırmızı et", "balık eti" veya hayvansal gıda ifadeleri yer almayacak.

Toplu tüketim yerlerinde vejetaryen ve vegan tüketicilere yönelik gıdaların menülerinde, "vejetaryenler/veganlar için uygundur" gibi ifadeler açıkça belirtilerek tüketiciye sunulacak.

GEÇİŞ SÜRESİ NE KADAR?

Gıda işletmecileri, bu yeni düzenlemelere 31 Aralık 2026'ya kadar uyum sağlamak zorunda. Bu tarihten sonra, kılavuza uymayan ürünler piyasada bulunamayacak.

Bu düzenlemeler, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını önlemeyi hedeflerken, gıda sektöründe daha şeffaf ve güvenilir bir etiketleme sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayacak.


Etiketler: #gıda #Bakanlık

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler