Bakan Tekin’in ‘Finlandiyalı aile’ kıyası yapmasının ardından tepki yağdı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir canlı yayında velileri hedef aldı. Velilerin, ülkemizdeki eğitim-öğretim sürecini Finlandiya, Almanya gibi ülkelerle kıyasladığını ifade eden Tekin, “Niye öğretmenler ve okullar üzerinden kıyaslıyorsunuz sadece? Oradaki veliler üzerinden de kıyaslayın. Oradaki veliler çocuklarına nasıl davranıyorlar? Nasıl örnek oluyorlar? Çocuğumuz bizden herhangi bir konuda destek istediğinde Finlandiya’daki bir veli gibi mi davranıyoruz? Yoksa git başımdan işim var başka şeyle uğraşıyorum mu diyoruz? Bu kıyaslamaları da beraber yapmak lazım” dedi.

Yayınlanma: 25.06.2024 - 04:00
Bakan Tekin’in ‘Finlandiyalı aile’ kıyası yapmasının ardından tepki yağdı
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir canlı yayında velileri hedef aldı. Velilerin, ülkemizdeki eğitim-öğretim sürecini Finlandiya, Almanya gibi ülkelerle kıyasladığını ifade eden Tekin, "Niye öğretmenler ve okullar üzerinden kıyaslıyorsunuz sadece? Oradaki veliler üzerinden de kıyaslayın. Oradaki veliler çocuklarına nasıl davranıyorlar? Nasıl örnek oluyorlar? Çocuğumuz bizden herhangi bir konuda destek istediğinde Finlandiya'daki bir veli gibi mi davranıyoruz? Yoksa git başımdan işim var başka şeyle uğraşıyorum mu diyoruz? Başka bir ülkedeki veli gibi çocuğumuzla oturup yarım saat, bir saat kitap mı okuyoruz? Yoksa evladım sen kitap oku, biz televizyon seyredelim mi diyoruz? Bu kıyaslamaları da beraber yapmak lazım" dedi. Bu sözlere Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci'den tepki geldi. Cumhuriyet'e konuşan Deveci, Tekin'in kıyaslamasını "Suçlanmayan bir tek veli kalmıştı. Öğretmen suçlandı, öğrenci suçlandı, veli suçlandı, Bakan ve Bakanlık sütten çıkmış ak kaşık.Velileri suçlamaktan vazgeçin" sözleriyle eleştirdi.

'VELİLER KAYGILARIYLA EVE GELİYOR'

Finlandiya'da velilerin insanca yaşamak için yeterince gelirleri olduğunu belirten Deveci, "Finlandiya'da öğrenciler mahallelerindeki okullara yürüyerek ya da bisikletle gidiyorlar. Ebeveynler iş çıkışı yorgun argın çocuklarını almak zorunda değiller. Finlandiya'da okulların fiziki yapısı, verilen eğitim maalesef ülkemizdeki sistemle kıyaslanmayacak kadar farklı. Veliler okullara çocuklarını gönderirken içleri rahat bir şekilde gönderiyorlar. Yaşam koşullarından kaynaklı, geçinememe dertleriyle boğuşan ülkemizdeki veliler 'Çocuklarımın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirim?' kaygılarıyla eve geliyorlar. Bu koşullarda yaşayan bir veli çocuğuyla ne derece ilgilenebilir?" dedi.

'ORADAKİ VELİLERLE KIYASLANAMAZ'

 Finlandiya'daki eğitimin, parayla alınıp satılan bir meta haline dönüşmediğini söyleyen Deveci, "Çocuklar okulla ilgili tüm sorumluluklarını okulda, öğretmenleri ile birlikte çözerler. Ebeveyne çocuğuyla kaliteli zaman geçirmek, spor aktiviteleri yapmak, yürüyüşler yapmak gibi insanca iletişimler düşer. Eğitim kısmı okula bırakılmıştır ve dramayla müzikle bütünleşik bir eğitim sistemleri uygulanır. Oradaki velinin yaşam koşulları, bizim ülkemizde yaşam savaşı veren velilerle kıyaslanamaz. Türkiye'de asgari ücret 500 avro iken Finlandiya'da bunun 4 katıdır" ifadelerini kullandı.

'VELİLERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİN'

Finlandiya Milli Eğitim Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in de kıyaslanması gerektiğine dikkat çeken Deveci, "Eğitimden sorumlu olan bir bakan ve bakanlık eğer kendinde sorun bulmuyorsa, iğneyi kendine batırmıyorsa, burada sıkıntı vardır. Eğitimle ilgili bunca sıkıntı varken, eğitimdeki dinselleşme faaliyetleri tüm hızıyla sürerken, açıkça 'dini vakıf ve cemaatlerle protokol yapacağım' diyen bir Bakan, Finlandiya'da olsaydı bir gün bile görevinde kalamazdı. Bizim Bakanımız ise sanki tüm bu sözleri sarf etmemiş gibi velileri suçlu buluyor. Veliler yaşam mücadelesi veriyor sayın bakan farkında mısınız? Ülkede, türlü dertlerle yaşayan bir veli ne eline kitap alacak durumdadır ne çocuğuyla ilgilenecek durumdadır. Kitap alacak parası dahi olmayan velilerden söz ediyoruz. Bu koşullarda yaşayan bir veli, yarın çocuğumun beslenmesine ne koyabilirim derdindedir. Zira okullarda bir öğün sıcak yemek veremeyen bir bakanlık var karşımızda. Okullarda sıcak bir öğün yemek vermeyi düşünüyor musunuz sayın bakan? Velilerin yükünü hafifletin de çocuklarıyla bir nebze ilgilenebilsinler. Bu çocuklara karşı Milli Eğitim Bakanlığı ve bakan olarak sorumluluk hissetmiyor musunuz?" değerlendirmelerinde bulundu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon