Ayhan Bora Kaplan ‘gizli tanık’ davasında sanıklar hakim karşısına çıktı: Tutuklu sanık kalmadı!

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, gizli tanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine açılan davada, 7'si tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada mahkeme, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi. Böylece dosyada tutuklu sanık kalmadı.

Ayhan Bora Kaplan ‘gizli tanık’ davasında sanıklar hakim karşısına çıktı: Tutuklu sanık kalmadı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.09.2024 - 12:46

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının “M7” kod adlı gizli tanığı Serdar Sertçelik’in iddialarından hareketle soruşturma aşamasında görev alan dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi’ndeki birtakım amirlere yönelik açılan “Gizli Tanık” davasına dün Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Yargılanan 7’si tutuklu 11 sanık salonda hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar eski Ankara İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlar Müdürü Kerem Gökay Öner, şube müdür yardımcısı Şevket Demircan, şube komiserleri Ufuk Gültekin ve Gökhan Karaca, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Ramazan Kubat, Adem Kaçar yer aldı. Tutuksuz sanıklar Sertçelik’in babası Erdoğan Sertçelik, Nurullah Özgür Kopuk, Mustafa Çotuk ve önceki celse tahliyesi verilen Metehan İlkyaz da salonda yer aldı.

TANIKLARIN İFADESİ DİNLENDİ

Duruşma tanıkların ifadeleriyle başladı. Teknik Takip Büro Amirliği’nde bilgi teknolojileri görevlisi olarak çalışan tanık O.Y. 23 Ağustos 2023’te büroya giriş çıkışların 3 günlük görüntü kaydını çıkardığını, sanıklardan kimseye kayıtları vermediğini savundu. Tanık O.Y.; “Kerem Gökay Öner, şube müdürümüzdü. O dönem şubede değişimler oldu. 3 günlük kayıt almam istendi. Ben de aldım” dedi.

RAPORUN İÇERİĞİNİ SONRADAN ÖĞRENMİŞ

O.Y.’nin ardından konuşan ve KOM’da ekip şoförü olarak görev alan tanık Ç.K. Serdar Sertçelik hakkında hastaneden “gözaltına alınması uygun değildir” kapsamındaki rapor hakkında ifade verdi. Ç.K., olay günü ekip amiri A.D.’nin kendilerine bilgi vermeden birlikte hastaneye gittiklerini, A.D.’nin doktorla görüştüğünü, kendisinin raporun içeriği hakkında bilgisinin olmadığını ve içeriğini daha sonra öğrendiğini söyledi.

RAPORU ALAN AMİR KONUŞTU

O dönem KOM’da ekip amiri olarak görev alan komiser A.D. ise Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin sürdürülen 2. dalga operasyonu kapsamında 20 kişinin gözaltı kararının çıkarıldığını belirtti. Olay günü A.D. Serdar Sertçelik dışındaki 1 kişinin gözaltına alınması için ekibiyle saha çıktığını, işlerinin erken bitip büroya döndüklerini söyledi. A.D. Metehan İlkyaz’dan talimat aldığını ve bu talimat kapsamında hastaneye gidip raporu aldığını açıkladı. “Hastaneye gittik. Doktor, şahsa kendi müdahale (Serdar Sertçelik) ettiğini, ayağında parçalı kırıklar olduğunu, bu nedenle ayağına basamayacağını söyledi” diyen A.D., hastaneye 2. kez gittiklerini de doğruladı. A.D. bu gidişin doktorun bir önceki raporuna “gözaltına alınmasında sakınca vardır” ifadesini eklediğini belirtti.

TANIKLARA İFADE VERDİKTEN SONRA YEMİN ETTİRİLDİ

Hâkim, tanıkların ifadesini bitirdikten sonra üç tanığa “yalan söylemeyeceklerine” yönelik toplu yemin ettirmesi de dikkat çekti. Yeminden sonra gelen belgeleri okuyan hâkim, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının Aziz Savaş’ın katılma talebinde bulunduğunu açıkladı. Tanıkların ifadelerinin ardından sanık avukatlarının savunmasına geçildi. Avukatlarının, müvekkillerine isnat edilen suçların bulgusuz olduğunu, soyut gerekçelerle yargılamanın yapıldığını bu nedenle sanıkların tahliye edilmesi gerektiğini savundu.

‘KUMPAS YAPILACAĞINI BİLİYORDUK’

Sanık avukatlarından sonra sanıkların savunmasına geçildi. Sanık Çelik, “Savunma yapacağım bir suçum yok. İddianamede gördüm konuşmaları (Demircan-Sertçelik görüşmesi). Daha önce görememede gerek yoktur. Gizli tanığı savcı yapar, ben savcı değilim. Arkadaşlarımız savcıdan aldığı emri yerine getirir. Hepsini de tanımam, müdürleri bana bağlıdır. Burada olmaktan utanıyorum” dedi. Sanık Demircan da Serdar Sertçelik’i herhangi bir şey için zorlamadıklarını savundu. Sanık Gültekin ise savunmasında şu ifadeleri kullandı:

“Üçümüze (Çelik ve Demircan’ı göstererek) kumpas yapılacağını biliyordum. Niye? Ayhan Bora Kaplan gibi bir soruşturma yapıyorduk. Bu nedenle yapılacağını zaten biliyordum. Diğer arkadaşları ise bilmem.”

TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Hâkim, sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından, ara kararlarını açıkladı. Mahkeme hâkimi, davada sanık olarak bulunan Serdar Sertçelik’in babası Erdoğan Sertçelik’in dosyasının farklı bir esasa kaydedilerek, dosyasının ayrılmasına karar verdi. Bununla birlikte hâkim, tutuklu 7 sanığın “Serdar Sertçelik’in Macaristan’daki tutukluluk halinin sürmesi” nedeniyle tahliye edilmesine, haklarında yurtdışı adli kontrol şartının bulunmasını kararlaştırdı. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı. Aziz Savaş’ın da katılma talebi reddedildi. Dava 29 Ocak 2025’e ertelendi.


Etiketler: #Ayhan Bora Kaplan

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler