Artan maliyetler çiftçiyi bezdirdi: 'Damızlık hayvanları bile kesime gönderiyoruz'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Altunhisar’da besicilerin sorunlarını dinledi. Besiciler artan girdi maliyetleri nedeniyle damızlık hayvanların bile kesime gönderildiğini söyledi. Bu sistemle hayvancılık yapmanın çok zor olduğunu dile getirdi.

Artan maliyetler çiftçiyi bezdirdi: 'Damızlık hayvanları bile kesime gönderiyoruz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.05.2022 - 17:50

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altınhisar ilçesinde besicilerle bir araya geldi. Yaşadıkları sıkıntıları anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hacı Hüseyin Doygun, maliyet artışlarının yetiştiricileri mağdur ettiğini söyledi. Doygun, kendisinin yonca üretimi yapmasına rağmen yeme gelen zammın olumsuz etkileri altında kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

"YILLIK DESTEK HAYVANIN BİR GÜNLÜK YEM PARASINA YETMİYOR"

"Geçen sene 95 liraya aldığımız yem, bugün 280-330 lira arasındaki fiyatlarla satılıyor. Geçen yıl 800 lira olan samanın tonu 2 bin, küspe 800 lirayı geçti. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Hayvan başına yıllık 35 lira destek alıyoruz. Yılda aldığımız 35 liralık destek bir hayvanın bir günlük yem parası bile etmiyor."

"BU MALİYETLE HAYVANCILIK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

Şeker fabrikasına geçen yıl tonu 410 liradan şeker pancarı verdiklerini anlatan Doygun, aynı fabrikadan hayvan yemi olarak geri satın aldıkları şeker pancarı küspesine ise 850 lira ödediklerine dikkat çekti. Bu maliyet artışlarıyla hayvancılık yapmanın mümkün görünmediğine işaret eden Doygun, bankalara 400 bin TL borcunun olduğunu, hayvanları sattığında elde ettiği parayla banka borçlarını ödeyip ödemeyeceği konusunda kuşku duyduğunu kaydetti.

"SÜT İNEKLERİ BİLE KESİME GİDİYOR"

Küçükbaşlarda damızlık hayvanların, büyük başlarda ise gebe süt ineklerinin bile artık bakımları yapılamadığı için kesime gönderildiğini anlatan Doygun, “Ben aynı zamanda çiftçilik yaptığım için yoncayı kendim üretiyorum, buna rağmen yem konusunda büyük sıkıntı yaşıyorum. Geçen yıl 3 bin 600 lira olan gübre bugün 13 bin lirayı geçti. Maliyet artışlarından şikayetçiyiz. Bu sistemle hayvancılık yapmamız çok zor” diye dert yandı. 

“SÜT VE ET ÜRÜNLERİNDE CİDDİ PROBLEM YAŞANMASINA NEDEN OLACAK”

CHP’li Gürer de küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin gerçekten çok büyük bir çıkmazın içine girdiklerini, damızlık hayvanların ve süt ineklerinin bile bakımları yapılamadığı için artık kesime gönderildiğini ifade etti. Gürer, sektördeki bu olumsuz tablonun ileride ülkedeki hem süt hem de et ürünleri açısından ciddi bir problem yaşanmasına neden olabilecek boyutlara geldiğine işaret etti.

 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler