Anayasa Mahkemesi, Taksim'de '1 Mayıs yasağı' için 'hak ihlali' dedi... Sendikalar: Gecikmiş bir karar
Anayasa Mahkemesi (AYM) iktidarın, Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarını emekçilere yasaklamasını hak ihlali saydı. AYM kararında “Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir” dendi. KESK Eş Genel Başkanı Yeşil, “Yasağın zaten hukukta bir karşılığı yoktu” ifadelerini kullanırken DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Bu karar bizim haklı mücadelemizi tescillemiş oldu” diye konuştu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme’nin kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi (AYM) 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin iki başvuruyu ayrı ayrı ele aldı. Taksim’de kutlama yapılmasının engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verildi. Söz konusu kararda “anayasanın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi” olduğuna oyçokluğuyla hükmedildi.
Yüksek Mahkeme, başvuruda yer alan “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” iddiasını ise “açıkça dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle reddetti. Kararın gerekçesinde ise 1977 kanlı 1 Mayıs’ın ardından Taksim Meydanı’nın emekçiler açısından sembolik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.”
‘TAKSİM 1 MAYIS ALANIDIR’
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil söz konusu kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi. Çerkezoğlu, “DİSK’in yıllardır Taksim için gösterdiği irade, işçi sınıfının haklı mücadelesi mahkeme kararıyla bir kez daha tescillenmiş oldu. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Bu karar bizim haklı mücadelemizi tescillemiş oldu” ifadelerini kullandı.
Can Atalay hakkında verilen ihlal kararının uygulanmadığını hatırlatan Yeşil ise hukuksuz uygulamalara son verilmesi yönünde çağrıda bulundu. Yeşil, söyle konuştu: “Taksim’in 1 Mayıs’ta emekçilere yasaklanmasının zaten hukukta bir karşılığı yoktu. Bu karar bizim açımızdan gecikmiş bir karardır. Bu kararla birlikte emekçilerin hak ve sendikal mücadelelerinin önündeki tüm engellerin kalkmasını umut ediyor ve bununla ilgili de mücadelemizi sürdüreceğimizi yineliyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Düzene dur diyecek savcı yok mu?
- Usta oyuncu hayatını kaybetti!
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Savcı mütalaasını açıkladı
- 'Söylem birliği' vurgusu