Ambarlı Termik Santralı’na ek ünite: Marmara Denizi’ne ölüm emri

İstanbul Avcılar’daki doğalgaz termik santralına üçüncü ek ünite yapılacak, su yine denizden çekilecek. Deniz Bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, Marmara Denizi’nin yeterince atık madde ve sıcak suyla uğraştığını, ortamı değiştirecek herhangi bir maddenin kötü sonuçlanacağını söyledi.

Yayınlanma: 30.04.2022 - 04:00
Ambarlı Termik Santralı’na ek ünite: Marmara Denizi’ne ölüm emri
Abone Ol google-news

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Marmara Denizi’ni kurtarmak için açıklanan 22 maddelik Marmara Eylem Planı’na göre soğutma suları ve termal tesislerden oluşan sıcak suların denize dökülmemesi için tedbir alınması planlanıyor. Ancak bu plan uygulanmaya başlamamışken, İstanbul Avcılar’daki Elektrik Üretim AŞ’nin Türkiye’nin en büyük elektrik üretim tesislerinden biri olan Ambarlı Termik Santralı’na ek ünite yapılacağı belirtildi.

Var olan iki ünite tam kapasite çalıştığında denizden çekilen günlük 1 milyon metreküp soğutma suyu, sıcak bir şekilde denize geri gönderiliyor. ÇED süreci tamamlanmak üzere olan ek ünitenin yapılması halinde bu sayı katlanarak 2 milyon metreküpe çıkabilir. Deniz Bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, Marmara Denizi’nin yeterince atık madde ve sıcak suyla uğraştığını, ortamı değiştirecek herhangi bir maddenin kötü sonuçlanacağını söyledi. Saydam, “Marmara artık taşmaya yakın. Termik santralı yapın ama bardağı taşıran son damla olacaksınız. Hepimiz aynı gemideyiz, batarız” dedi. 

BÖLGE AFET RİSKİ ALTINDA

Tesisin bulunduğu Ambarlı Mahallesi, 2005’te zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle “Afet Riski Altındaki Alan” ilan edilmişti. 

MÜSİLAJ UYARISI 

Denizlerdeki su sıcaklığı iklim koşullarıyla birlikte artıyorken üstüne soğutma suları eklenince problemlerin çoğaldığını belirten Deniz Biyoloğu Mert Gökalp, “Bu problemi düzeltmek yerine yenilerini ekliyorsanız, siz de katkıda bulunuyorsunuz demektir. Marmara Bölgesi’ndeki sanayi tesislerini azaltmak gerekirken, bunları doğru düzgün denetlemek gerekirken böyle şeylere kalkışmak yanlıştır” dedi.

BİYOÇEŞİTLİLİĞE ZARAR

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar ise “Müsilajın en büyük sebebi iklim değişikliğine bağlı olarak su sıcaklığının artması. Deniz hasta, daha müsilajı çözmeye çalışıyoruz. Ekstradan sıcak suyun verilmesi bölgenin biyoçeşitliliğinde etki yaratacaktır. Sıcak suya tahammülü olmayan canlılar ölecek ve sıcaklığa tahammülü yüksek olan deniz anaları gibi istilacı türler artışa geçecektir” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler