AFAD, Adıyaman için deprem raporu hazırlayıp tarihi bile vermiş!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arama ve yardım çalışmalarında yaşanan eksiklikler nedeniyle ‘helallik istediği’ Adıyaman’a ilişkin AFAD tarafından hazırlanan olası deprem raporu ortaya çıktı.

AFAD, Adıyaman için deprem raporu hazırlayıp tarihi bile vermiş!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2023 - 04:00

AFAD’ın depremin büyüklüğünden, tarihine kadar birçok olasılığı hesaplamasına rağmen önlem almaması tepkiye neden oldu. AFAD, 2022’de yayımlanan raporunda olası deprem tarihini 19 Mart 2023 olarak verdi. Deprem büyüklüğünü ise 7.4 olarak hesapladı.

Söz konusu raporda “kentteki zemin etütleri yapılmamış alanlarda, kötü zemine uygun olarak yapılmayan binalara” dikkat çekildiği görüldü. Raporda, “Deprem hasar riski en yüksek mahallelerde 7 bin 279 adet bina olmakla birlikte yaşayan 59 bin 421 kişi bulunmaktadır” bilgisi de verildi. Raporda, ayrıca Samsat merkezli 5.5 deprem senaryosu da yer aldı.

KİRİŞLER RİSKLİ

Raporda, 5.5 büyüklüğündeki depremin afete dönüşme nedenleri arasında “kentsel dönüşümdeki yavaşlık, yurttaşların evlerinde kiriş, kolon gibi sistemleri izin almadan değiştirdidiği, karar vericilerin yeni yerleşime açılacak alanlarda imar planlaması esnasında imara esas etüt sonuçlarının değerlendirilmeden imara açmaları” gösterildi.

AFAD’ın söz konusu raporunda olası depremde beklenen tehditler ise şu ifadelerle yer aldı:

“Yerel yönetimlerimizde uzman jeofizik mühendisinin çalışmıyor olması. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaş, uzun ve de zorlu bir süreçte ilerlemesi. Kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımının olmaması.”

HATAY İÇİN AYRI RAPOR

Öte yandan Hatay Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), 31 Mart 2022 yayınlanan İl Afet Riski Azaltma Planı’nda; Antakya’da olası bir depremde meydana gelecekleri sıraladığı görüldü. 

Raporda, “Antakya’da mevcut yerleşme ile zemin özellikleri arasındaki ilişki, olası bir depremde ortaya çıkacak can ve mal kayıpları konusundaki endişeyi artırmaktadır. Olası bir depremde can ve mal kayıplarının en az düzeyde gerçekleşebilmesi için yerleşmeler öncelikle sağlam ve orta derecede sağlam zeminlerin topografik olarak yerleşmeye elverişli bölümlerine inşa edilmelidir” değerlendirmesi yapıldı. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon