11 şehir atık deposuna döndü
Türkiye 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerle sarsıldı. CHP Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu, iktidarın 11 ili vuran 6 Şubat faciasından sonraki politikalarını eleştirdi.
Türkiye 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerle sarsıldı. Üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen bölgedeki sorunlar devam ediyor. CHP’li Bozoğlu, iktidarın 11 ili vuran 6 Şubat faciasından sonraki politikalarını eleştirdi. Cumhuriyet’e konuşan Bozoğlu, bu bölgelerdeki deprem atıklarının durumunun “Türkiye’nin en büyük ekolojik krizi” olduğunu kaydetti. Bozoğlu bu atıkların yanlış depolanmasının yanı sıra değerlendirilmediklerine de dikkat çekti. Bozoğlu, “Bu atıklar ekonomik bir kaynak. Yeni taş ocakları açmadan buradaki atıkları tekrar kullanarak yeni binalar yapma şansımız var” dedi.
'YENİ TAŞ OCAKLARINA İZİN VERDİLER'
Hükümetin izin verdiği taş ocaklarının da çevreye zarar verdiğinin altını çizen Bozoğlu, “Hatay’ın bütün bölgelerinde çevresel süreçleri yürütmeden yeni taş ocaklarına izin verildiğini biliyoruz. Daha önce çevresel etki düzenleme (ÇED) süreçlerinde olumsuz bulunan alanlar da hükümet tarafından onaylandı” diye konuştu.
'BELEDİYE BAŞVURULARI ENGELLENİYOR'
Uluslararası kuruluşların ve yardım derneklerinin destek taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğine ve sadece yeni bina yapımının konuşulduğuna değinen Bozoğlu, “Hükümet başvuru yapmamakla beraber belediyelerin de başvurularına engel oluyor. Uluslararası finans kuruluşlarıyla yapılan toplantılarda sadece yeni bina yapılması için destek istendiğini öğrendik. Hatay’da belki binlerce yıl boyunca sürecek olan bir çevresel kirlilik var. Toprağı, yer altı suları kirlenmiş bir Hatay’dan bahsediyoruz. Bunun önüne geçmek için bu atıklar tekrar kullanılmalı” dedi.
'BÜTÜN ATIKLAR SAHAYA'
Bozoğlu, yapılan analiz sonuçlarına da değinerek şu uyarılarda bulundu:
“Çeşitli alanlarda yapılan analizlerde de bu deprem atıklarının içerisinde asbest olduğunu biliyoruz. Yapılan uygulamalar bu asbestin doğaya yayılmasına sebep oluyor. Asbest, aslında normal şartlarda nefesle beraber akciğerlere gittiği zaman büyük tehlikeler yaratan ve kanser riski oluşturan bir maddedir, solunmaması gerekir. Güvenlik önlemi alınmadan, devlet denetimi olmadan bu atıklar ayrıştırılmaya çalışılıyor. Sadece demir alınıp geri kalan bütün atıklar sahaya bırakılıyor. Kimi zaman düzleştirilip üzerine konteyner kuruluyor.”
En Çok Okunan Haberler
- CHP'den 'İmamoğlu' çağrısı
- İhraç talebi ile disipline sevk iddiası!
- 2 çocuk vurulmuş halde ölü bulundu!
- Kazanan isim belli oldu!
- 'Erdoğan' zirvesi sonrası MHP'den bir paylaşım daha!
- Ahu Tuğba'nın ölüm nedeni belli oldu!
- Çok konuşulacak 'Kabine değişikliği' kulisi
- Romanya - Kosova maçı yarıda kaldı!
- Polis yanlış adresi bastı, ev sahibinin kolunu kırdı
- Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısında yeni perde