Olimpiyatın kalbi Paris'te atacak

33. Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz Cuma günü TSİ 22.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak.

Yayınlanma: 29.05.2024 - 13:50
Olimpiyatın kalbi Paris'te atacak
Abone Ol google-news

Yaz Olimpiyatları, 1900 ve 1924'ten sonra 3. kez Fransa'da düzenlenecek. Paris 2024'te, olimpik programda sabit yer alan 28 branşa ek olarak breakdans, sportif tırmanış, kaykay ve dalga sörfü de yer alacak. 17 gün sürecek müsabakalarda 10 bin 500 sporcu madalya mücadelesi verecek. 

EYFEL KULESİNDEN BİR PARÇA ALACAKLAR

Madalya kazanan sporcular Paris'ten bir parçayı da yanlarında götürebilecek. Eyfel Kulesi'nin tadilatı sırasında değiştirilen parçalar sporcuların boyunlarına asılacak altın, gümüş ve bronz madalyanın içine yerleştirildi. Böylelikle madalya alan sporcular, Eyfel Kulesi'nden orijinal bir parçayı göğsünde taşıyacak. Madalyaların ortasına yerleştirilen demir parçalarının her biri 18 gram ağırlığında olacak.

15 MİLYONDAN FAZLA TURİST BEKLENİYOR

Paris Yaz Olimpiyatları, 26 Temmuz-11 Ağustos arasında 10 bin 500 atletin katılımıyla 329 farkı müsabaka yapılacak. Ardındansa 28 Ağustos-8 Eylül arasında Paralimpik Oyunları başlayacak. 4 bin 400 atlet 549 farkı müsabakada yarışacak. Olimpiyat Oyunları'na 206 ülke, Paralimpik Oyunlara 184 atlet katılacak. Paris’e oyunlar boyunca 15 milyondan fazla turist gelmesi bekleniyor.

AÇILIŞ TÖRENİNE KAREKOD İLE GİRİLECEK

Fransa'nın başkenti Paris'te, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine yalnızca karekod okutularak girilebilecek. Ulusal basındaki haberlere göre, Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin yapıldığı bölgeye girmek isteyenler, 10 Mayıs itibarıyla İçişleri Bakanlığı'nın erişime açacağı platforma kayıt yaptırabilecek. Gerekli güvenlik taramaları yapıldıktan sonra kayıt yaptıranlara, törenin yapıldığı bölgeye erişebilmek için okutmaları gereken bir karekod gönderilecek. Bölge sakinleri için de geçerli olacak bu karekod uygulaması, törenden 1 hafta önce başlayacak. Başkentten geçen Seine Nehri etrafında yapılacak tören nedeniyle yaklaşık 15 metro durağı bu süreç içinde kapalı kalacak.

RUSYA VE BELARUS'LU SPORCULAR TARAFSIZ KATILABİLECEK

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Belarus’un da işgale desteği nedeniyle ne Rusya'nın ne de Belarus’un katılımına izin verilecek. Ancak bu ülkelerden sporcular, tarafsız sporcular olarak müsabakalara katılabilecek. Bu iki ülkeden atletler açılış törenine katılamayacak, kazanırlarsa milli marşları çalınmayacak veya ulusal bayrakları göndere çekilmeyecek. Rusya misilleme olarak Eylül ayında Moskova ve Yekaterinburg'da "Dünya Dostluk Oyunları" düzenleneceğini duyurdu. 1984 yılında Los Angeles Olimpiyatları’nı boykot eden Sovyetler Birliği de benzer bir organizasyon yapmıştı.

İSRAİL'E ONAY ÇIKMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, İsrail’in katılımıyla ilgili Olimpiyat Komitesi’ni hedef aldı. Lavrov Gazze Savaşı nedeniyle İsrail’in yasaklanması gerektiğini vurgulumamıştı Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, benzer talepleri reddetti ve İsrail’in katılımını onayladı.

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE TUTULACAK

Fransız hükümeti oyunların güvenliği için yaklaşık 20 bin asker ve 40 binden fazla polis memuru görevlendirdi. Ayrıca diğer ülkelerden yaklaşık 2 bin asker ve polis de bu büyük güvenlik operasyonuna destek verecek. Oyunlarda yer alacak kafileler, gönüllüler, sağlık personelinin yanında Olimpiyat Köyü’ne yakın yaşayanları da kapsayan yaklaşık bir milyon kişi güvenlik taramasından geçiriliyor. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, ülke istihbaratının 2024'ün başlarında iki saldırı hazırlığını ortaya çıkardığını duyurdu ve “Terör tehdidi gerçek” dedi.


İlgili Haberler