Yurttaşın ekonomide adım beklediği pek çok konu komisyonda görüşülmeyi bekliyor

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok verginin alındığı daha adaletli bir vergi sisteminin düzenlenmesi...”

Yayınlanma: 22.06.2024 - 04:00
Yurttaşın ekonomide adım beklediği pek çok konu komisyonda görüşülmeyi bekliyor
Abone Ol google-news

İktidar bayram tatili sonrası açılacak Meclis’e içerisinde tartışmalı maddeler bulunacağı söylenen yargı paketini ve sokak hayvanlarıyla ilgili içerisinde “ötenazi” de olması beklenen düzenlemeleri getirmeyi hedefliyor. Meclis’in komisyonlarında ise ekonomik krize karşı yurttaşların acil çözüm beklediği pek çok konuya ilişkin yasa teklifi gündeme alınmayı bekliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP lideri Özgür Özel’in genel başkan olarak bizzat imzaladığı üç yasa teklifi bulunuyor. Özel’in bir teklifinde 1999 ile 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olmuş ancak yaş koşulu nedeniyle emekli olamayan yurttaşların mağduriyetinin ortadan kaldırılması isteniyor. Özel’in diğer teklifinde ise çıraklık, bursiyer, kursiyer ve staj mağdurları için çözüm öneriliyor. Bu grupların iş hayatına sigortasız başladığına vurgu yapılan teklifte “sadece kısa vadeli sigorta kollarına tabi olan çırak, bursiyer, kursiyer ve stajyerlerin uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalı olarak tanımlanması ile çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin, uzun vadeli sigorta kolları açısından da hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması” isteniyor. 

VERGİDE ADALET ÖNERİSİ

Ayrıca iktidar, yaz tatili başlamadan Meclis’e yurttaşlara ek yükler getireceği söylenen vergi alanında da yeni bir düzenleme getirmeyi hedeflerken, CHP lideri Özel’in bu konuda da bir yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda duruyor. Özel’in gerekçesini “Bu kanun teklifiyle vergi kesintileri nedeniyle net ücretleri düşen ücretlilerin gelirlerinin ve alım güçlerinin korunması ile az kazanandan az, çok kazanandan çok verginin alındığı daha adaletli bir vergi sisteminin düzenlenmesi amaçlanmaktadır” ifadeleriyle anlattığı teklifte şu öneriler yer alıyor:

“Gelir vergisine tabi ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ücretliler için esas alınan tarifede değişiklik yapılarak ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ücretliler lehine 5 puanlık indirim yapılacak. Gelir vergisi vergi tarife dilimlerinin her yıl Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranı ile asgari ücret artış oranı ve Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıllık değişim oranını dikkate alınarak artırılacak. Ücret gelirlerinde uygulanan asgari ücret istisnasının matrahtan indirim yoluyla yapılması sağlanacak. Ayrıca ücretlilerin emeği sonucu aldıkları maaşa ilişkin olarak düzenlenen bordrolar üzerinden alman damga vergisi de kaldırılacak.”

3 AYDA 1 ZAM

Öte yandan; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP’nin üç grup başkanvekili Murat Emir, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır’ın imzasını taşıyan asgari ücrete ilişkin bir düzenleme de görüşülmeyi bekliyor. Teklifte asgari ücretin üç ayda bir enflasyon oranında artırılması, en düşük emekli aylığının net asgari ücret tutarına çıkartılması ve bir ila üç sigortalı çalıştıran işverenlerin sigorta prim ödemelerine ilişkin hisselerinin on puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazine tarafından karşılanması isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler