Uzman olmadan koltuğu kaptı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları ana bilim dalı içerisindeki bir yan dala uzman doktor öğretim üyesi alınması zorunluluğuna karşın tıp doktoru dahi olmayan isimlerin bölümde öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı.

Uzman olmadan koltuğu kaptı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2024 - 04:00

Temel tıp ve klinik tıp bilimleri konularında yapılan araştırmalar üzerine kurulan “fizyopatoloji” bölümü, 1980 öncesinde tüm üniversitelerin tıp fakültelerinde bulunuyordu. 1982 Anayasası ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yasası ile beraber bütün hastanelerde kapatıldı. Ancak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, fizyopatolojiyi 1990’lı yıllarda Temel Tıp Bilimleri içerisindeki fizyoloji ana bilim dalına bağlı doktora programı olarak açtı. Söz konusu bölüm; zaman içerisinde fizyolojiden ayrılıp, fizyopatoloji ana bilim dalı olacağına iç hastalıklarına (dahili bilimler) bağlandı. Bu alanda genel cerrahi, kadın doğum, çocuk hastalıkları uzmanları doktora yaptı. Doktora yapan uzmanların diplomalarına “iç hastalıkları fizyopatoloji” yazıldı. Doktora yapanların iç hastalıkları uzmanı olmamaları nedeniyle yaptıkları itiraz üzerine asli diplomalarına yalnızca “fizyopatoloji” yazıldı. Ancak bu bölüm, iç hastalıkları (dahili bilimler) içerisinde kaldı. Doktora programları sonucunda doçent olan hekimler, söz konusu bölümdeki öğrencilere kendi alanlarında ders vermek üzere başvuruda bulundu. Ancak başvuruları, “Siz başvurursanız sizinle beraber doktor olmayanlar da ders vermek için başvurabilir, böyle bir şeye girişmeyelim” denilerek reddedildi. Hekimlerin buradan aldığı diplomalar duvara asıldığıyla kalırken, iç hastalıklarına bağlı fizyopatoloji bölümünün öğretim üyeleri dikkat çekti. İç hastalıkları ana bilim dalı içerisindeki bir yan dala uzman doktor öğretim üyesi alınması zorunluluğuna karşın tıp doktoru dahi olmayan isimlerin bölümde öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı.

DOKTORLARA EĞİTİM VERİYORMUŞ!

Fizyopatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan’ın uzmanlık sınavının olmadığı öğrenildi. İç hastalıkları uzmanı olmayan Yazıhan’ın yanı sıra öğretim üyelerinden Burcu Kesikli ve Naci Polat’ın da laborant olduğu, tıp diplomasına dahi sahip olmadığı ortaya çıktı. Kesikli ve Polat’ın biyoloji mezunu olması da dikkat çekti. Genel Cerrahi uzmanı bir hekim fizyopatoloji doçentliği için başvurusu ise bölümün iç hastalıklarına dahil olması nedeniyle reddedildi. Söz konusu öğretim üyelerinin diplomalarında “iç hastalıkları patoloji” yazdığı da iddia edildi. Yazıhan’ın döneminde doktora almaya çalışan yabancı uyruklu bir öğrencinin de doktor dahi olmadığı iddialar arasında yer aldı. Yazıhan’ın aynı zamanda  “Fonksiyonel Tıp Okulu” adında sertifikaları Sağlık Bakanlığı’nca tanınmayan özel bir kuruluşta doktorlara eğitim verdiği öğrenildi. Yazıhan’ın hasta bakma yetkisi olmadığı halde doktorlara verdiği sertifika eğitiminde ders modüllerini 10 bin liradan sattığı da ortaya çıktı. Naci Polat’ın ise genetik bozukluğa bağlı hastalara yönelik Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Nadir Hastalıklar Merkezi yönetiminde olduğu da öğrenildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon