Son dakika... UKOME'de önemli karar: Dolmuş ve minibüslerin taksiye dönüşümü kabul edildi
Son dakika haberi... İstanbul’da ihtiyaç̧ fazlası minibüs ve taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi teklifi İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun karşı oyuna rağmen kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) kasım ayı toplantısı bugün Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından teklif edilen ve 14 kez reddedilen 5 bin yeni taksi teklifi, ekim ayı oturumunda revize edilerek tekrar sunulmuş ve ayrıntılı olarak incelenmek üzere alt komisyona sevk edilmişti. Yeni taksi teklifi bu ay yeniden gündeme geldi. Revize edilmiş teklifte, 1.803 minibüs ve isteğe bağlı olarak 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi, 500 adet de engelsiz taksi olmak üzere toplam 2 bin 625 yeni taksinin hizmete girmesi önerildi. İlk olarak oylanan 500 engelsiz taksi oybirliğiyle reddedildi. Toplamda 2 bin 125 adet minibüs ve isteğe bağlı olarak 322 taksi dolmuşun taksiye dönüşmesi teklifi ise Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun kararın adaletsiz olduğunu savunarak “hayır” oyu kullanmasına karşın oyçokluğuyla kabul edildi.
500 ENGELSİZ TAKSİ TAŞIMACILIĞI TEKLİFİ REDDEDİLDİ
UKOME toplantısında, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından sunulan 500 engelsiz taksi teklifi oyçokluğuyla reddedildi. Engelsiz taksi teklifinin görüşülmesi öncesinde tartışma yaşandı. Teklifle ilgili söz alan Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan, “İstanbul'da engelli birey sayısı resmi rakamlara göre 370 bin, 430 bin İstanbul'da taksi bulmak, bulduktan sonra binmek ve yolculuk yapmak zorken dezavantajlı gruplarımızın bu konuda daha mağdur olduklarını düşünüyoruz. Bu teklifin hayata geçmesiyle onlara özel çözüm üretmiş olacağız" dedi.
"HUKUKA UYGUN DEĞİL"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, tüzel kişiliklere taksi ihdasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi, taksiye dönüştürülecek minibüs ve dolmuşların engelsiz olacak şekilde dönüştürülmesini önerdi.
‘5 bin taksinin önünü açmak istiyorlar’
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu “Bize gelen talep yok. Avrupa ülkelerini inceledik böyle bir uygulama yok. Amaç 5 bin taksinin önünü açmak. Tüzel kişilikler taksi çalıştıramaz, mevzuata aykırı” dedi.
"BAHANELERE SIĞINAMAYIZ"
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe de “Elimizdeki tek mevzuat 1980'li yıllarda çıkan kanun hükmünde kararname. Uymamız gereken yasal bir belge. Ancak o dönem çıktığında taksicilik küçük esnafın elinde, 2000'lerde başka noktaya geldi. UKOME'de daha önce minibüslerin taksiye dönüşüm kararı çıktı ama bu konu da mevzuatta yok. UKOME'ler bu konuda karar alabiliyor. Hem standart yok deyip hem dönüşecek minibüsler engelsiz olsun demek kendi içinde çelişiyor. Bütün taksilerin engelsiz olmasına pozitif bakıyoruz tabi ki. Konunun kamusal bir yanı var. Ne mevzuat yok, ne standart yok bahanesine sığınamayız. Biz plaka satmıyoruz ki, 10 yıl süreyle İBB iştiraki tarafından işletilsin diye meclise sunulan bir teklifimiz var. Yapılan yorumlar tatmin edici ve doğru değil. 5 bin taksinin önünü açmak istesek o teklifi getirirdik. Kamu taşımacılığı yapmak için bir sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi. İYİ Partili İBB Meclis Üyesi Suat Sarı “Bu gecikmiş bir konu. İstanbul engelliler açısından zor bir şehir. Bu hayata geçerse örnek bir uygulama olur” dedi. CHP'li İBB Meclis Üyesi Mesut Kösedağı “Biz mecliste görüşelim, çıkan karar buraya yol gösterici olur. Karar alırken İstanbul'un gözü burada. Engelliler siyasete alet edilmez. Alt komisyonda bekletilsin, meclis kararına göre karar alınsın” önerisinde bulundu. Oturumu yöneten Çağlar, teklifin alt komisyona havalesini oya sundu, çoğunluk oyları ile reddedildi. 500 engelsiz taksi teklifi reddedilmiş oldu. Çağlar, bir sonraki oturumda teklifin tekrar gündeme geleceğini söyledi.
2 BİN 125 YENİ TAKSİ TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
UKOME’de İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından sunulan, İstanbul’da ihtiyaç fazlası minibüs ve taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi teklifi görüşüldü. İstanbul’da ihtiyaç fazlası olan 1.803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi teklif edildi. Teklif oyçokluğuyla kabul edildi. Taksiye dönecek araçlara ise bazı standartlar getirildi. Araçlar geniş hacimli ve engelli ulaşımına uygun olacak. Taksiye dönüşmeyi kabul eden plaka sahipleri 3 yıl boyunca plakalarını devredemeyecek. Bu taksileri kullanan engelli yurttaşlar sarı taksi taksimetre ücreti öderken diğer yurttaşlar yüzde 30 oranında ücret farkı ödeyecek. Alınan yeni taksi dönüşüm kararına göre dönüşecek minibüsler 8+1 geniş hacimli araçlar olacak. Taksiye dönüşmeyi kabul eden minibüs ve taksi dolmuş şoförleri, yolcu/güzergâh seçme, kaba davranış, fazla ücret alma konularında cezası olmayan şoförleri çalıştırmak, İBB tarafından belirlenecek kılık/kıyafeti standardına uymak, Ulaşım Akademisi eğitimlerinde başarılı olmak gibi koşulları taahhüt edecek.”
İlgili Haberler
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!