Tüzükle ilgili milletvekillerinin önerilerini dinleyen Özel söz verdi

Özel’in önseçimle ilgili “Sonucuna aynen uyacağımızı tüzüğe yazacağım. İttifak yapsak bile önseçim olacak. Diyelim birdenbire bir erken seçim oldu. Baskın seçime bile önseçim getirmiş olacağız. Uymazsak da isteyen tüzüğün gereğini yapar” sözünü verdiği vurgulandı.

Tüzükle ilgili milletvekillerinin önerilerini dinleyen Özel söz verdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.09.2024 - 04:00

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önceki gün partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya gelerek tüzük değişikliği için önerilerini dinledi. Milletvekillerinin paylaştığına göre olumlu bir havada geçen toplantıda CHP lideri Özel, hazırlanan taslak metne yöneltilen her eleştiriyi not aldı ve bazı maddelerin neden o şekilde yazıldığına yönelik açıklıklamalar yaptı. Edinilen bilgiye göre; bazı milletvekilleri tüzük taslağında yönetime milletvekilliği ve belediye başkanlığı adaylığında yüzde 15 kontenjan öngören maddeyi eleştirdi. Bazı milletvekilleri ise ön seçimin hakim denetiminde yapılmasını istedi. CHP lideri Özel’in de bu eleştirilere karşı milletvekili kontenjanlarının yüzde 5’ini kadınlara, yüzde 5’ini gençlere ve yüzde 5’ini de partinin gerçekten ihtiyaç duyacağı kişilere kullanacağına yönelik sözünü yinelediği belirtildi. Özel’in “Hakim huzurunda ön seçim olursa gençlik ve kadın kotalarını kullanamayız. Meslek kotaları da olacak. Mesela Meclis’te Hayvan Yasası geçiyor ama grubumuzda veteriner yok. Kotalar bunlar için gerekli ve ön seçim hakim huzurunda olunca bunlar yapılamıyor” dediği öğrenildi. Ayrıca Özel’in ön seçimle ilgili  “Sonucuna aynen uyacağımızı tüzüğe yazacağım. İttifak yapsak bile ön seçim olacak. Diyelim birdenbire bir erken seçim oldu. Baskın seçime bile ön seçim getirmiş olacağız. Uymazsak da isteyen tüzüğün gereğini yapar” sözünü verdiği vurgulandı. 

‘CUMHURBAŞKANLIĞI MEVCUT TÜZÜKTE VAR’

Toplantıda bazı vekillerin cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemiyle ilgili tüzükte bir yenilik olmamasını eleştirdiği aktarıldı. CHP lideri Özel’in de bu eleştiriye karşı “Mevcut tüzük bize zaten geniş bir çerçeve çiziyor. Seçmen yoklaması dahil her yöntem mevcut haliyle yapılabiliyor. Bu yüzden yeni bir düzenleme getirmedik” dediği öğrenildi. Bunun dışında tüzük taslağında belediye çalışanlarının ilçe başkanlığına, il başkanlığına ve delege olmasına aday olmasını engelleyen maddeye “Aynı isimler ön seçimde de oy kullanmasın” önerisinin getirildiği aktarıldı. Bu öneriye de sıcak bakıldığı belirtildi. Milletvekili kontenjanlarıyla ilgili de “Gençlik kotasında 18-25 yaş arasına daha geniş bir yer ayrılsın. Kontenjanlara illere göre sınırlamalar getirilsin. Örneğin bir ilden sadece iki milletvekili çıkıyorsa, orada bütün adayları genel merkez belirlemesin. Bir üst sınır olsun” önerilerinin yapıldığı kaydedildi. CHP lideri Özel’in de bu önerileri not alarak değerlendireceklerini söylediği öğrenildi. Özel’in ayrıca belediye başkanı ve milletvekilleri için getirilecek “En fazla üç dönem görev yapabilirler” kuralı için de “Geçmişe dönük de uygulanacak” dediği aktarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon