Tüzüğünü değiştirecek CHP’de ilk taslağa parti içinden temkinli yorumlar yapıldı
Kontenjanın yüzde 15’e çıkmasının yönetime 90 milletvekilini belirleme imkanı sağlayacağını söyleyen partililer, “Siz isterseniz bu 90 kişiyi Ankara, İstanbul, İzmir’e yerleştirebilirsiniz ve yapacağınız ön seçimin anlamı kalmaz” diyor.
CHP yönetimi, gelecek hafta yapılacak tüzük kurultayı öncesi parti içi eleştirileri ve önerileri almak için hazırladığı taslak metni milletvekilleri ve Parti Meclisi (PM) üyeleriyle paylaştı. Taslağın ilk halini değerlendiren partililerin genellikle temkinli yorumlar yaptığı görülüyor. Taslağın kurultaya kadar hem milletvekilleri hem de PM üyeleriyle yapılacak toplantılarda ele alınacağına dikkat çeken CHP’li isimler, “Metne birden tepki verenler, ‘Çok az değişiklik olmuş’ diyenler de var, makul bulanlar da var. Ancak tüzük komisyonu da kurultaya kadar iki defa daha toplanacak. Herkesin fikri tekrar alınacak. Bu nedenle hem metni okumaya hem de üzerinde değerlendirme yapıp değiştirmeye vakit var. O yüzden şimdiden keskin bir yorum yapmaya gerek yok” diyor. Ancak vekillerin, PM üyelerinin ve il başkanlarının eleştirilerini ağırlıklı olarak milletvekili adayı belirleme yöntemine ve ön seçim maddelerine yönelttiği görülüyor.
‘YÖNETİME 90 VEKİL İMKANI SAĞLANIYOR’
Taslak metne göre; yönetimin adaylıkları belirlemedeki kontenjanının yüzde 5’ten 15’e çıkarıldığını söyleyen bazı partililer, “Bu durumu milletvekili adaylığına uyarladığınızda, yönetimin 90 milletvekilini belirleme yetkisi oluyor. Siz isterseniz bu 90 kişiyi Ankara, İstanbul, İzmir’e yerleştirebilirsiniz ve ön seçim olmadan istediğiniz 90 kişiyi vekil yaparsınız. O zaman ‘Ön seçim’ demenizin bir anlamı kalmaz. Bu kontenjan, mesela Türkiye geneli değil de il genelini kapsamalı. Yani mesela ‘Nüfusu belli bir sayıdaki bir ilde genel merkez en fazla şu kadar adayı belirleyebilir’ gibi bir kriter üzerinde düşünülebilir” eleştirisi ve önerisini getiriyor. Bu eleştirilere karşı “Genel başkan; kontenjanın yüzde 5’ini gençlik kollarına, yüzde 5’ini kadınlara, yüzde 5’ini ise Meclis’teki komisyonlarda gerçekten ihtiyaç duyulacak insanlara kullanmak isiyor” savunması da yapılıyor.
‘İMZA KAVGASININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR’
Ön seçimle ilgili de daha net kriterler olması gerektiğini söyleyen bazı vekiller, “Seçime girebilecek üye yapısının net kriterleri olmalı. Yoksa sandığımız gibi demokratik bir ön seçim olmaz. Mesela ön seçime girecek üyenin en az iki ya da üç senelik üye olması, seçim sürecinde aktif görev alması, aidatını düzenli ödemesi gibi kriterler konabilir. Yani gerçekten kendini partiye adayanların, gerçek partililerin aday belirlemesi sağlanmalı” diyor. Öte yandan; bazı vekiller ve il başkanları CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kurultay öncesi söz verdiği bir takım konuların taslakta yer almasından memnun olduğunu söylüyor. “Beklenti olan konularla ilgili içerikler var” diyen partililer, “Adaylıklardaki üç dönem sınırlaması beklentisi gerçekleştirilmiş. Danışma kurullarının etikili hale getirilmesi, büyük bir danışma kurulu oluşturulması taslağın olumlu yanları. İlerde daha fazla parti içini dinlemeye yönelik adımlar var” değerlendirmesini yapıyor. Mevcut genel başkanın sadece kendi talep ederse aday olabileceği maddesine de değinen partililer, “Genel başkan adaylığıyla ilgili önceki dönemlerde imza üzerinden gerilim oluyordu. Bunun önüne geçen bir madde var. Rakip olmayı da kolaylaştıran bir durum var. Bir adaya verilen imzalara da sınır getiriliyor. Böylece yığma imza olmuyor” diyor. Öte yandan, taslakla ilgili yorum yapan neredeyse her ismin “Önemli olan niyet. Mevcut tüzükle de bir çok şey yapılabiliyor. Asıl mesele yapılan değişikliğin nasıl uygulanacağı, niyetin ne olacağı” yorumunu yapıyor.
En Çok Okunan Haberler
- AKP'li Mustafa Varank ölümden döndü!
- 'Ahmet Özer belirtmemi istedi...'
- Erdoğan'dan birçok yeni atama!
- Polis memuru şehit oldu!
- Yaş yetmiş
- Çorum’da patlama!
- Gazetecilere 'Yenidoğan çetesi' operasyonu
- AKP’li vekiller kendileriyle çelişti
- Konya'da feci vahşet: Boş arazide katledildi!
- Başdanışman Uçum'dan dikkat çeken açıklama