TSE tarafından Bursa'da yapılması planlanan projenin yapılamadığı ortaya çıktı

Sayıştay’ın Türk Standardları Enstitüsü (TSE) denetim raporundaki bulgulara göre, TSE tarafından Bursa Yenişehir’de yapılması planlanan otomotiv test merkezi projesinin yapılamadığı tespit edildi.

TSE tarafından Bursa'da yapılması planlanan projenin yapılamadığı ortaya çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.09.2024 - 04:00

Sayıştay’ın TSE denetim raporundaki bulgulara göre, TSE tarafından Bursa Yenişehir’de yapılması planlanan otomotiv test merkezi projesinin yapılamadığı, bu amaçla tahsis edilen taşınmazın “fuzuli şagiller” tarafından işgal edildiği ve işgal üzerine ecrimisil alınarak bu uygulamaya süreklilik kazandırıldığı tespit edildi. “Fuzuli şagil”, bir kimsenin, taşınmazın sahibinin izni olmadan bu taşınmazı işgal etmesi anlamına geliyor. Rapora göre, Yenişehir’deki arazi Bakanlar Kurulu’nun 2014 tarihli acele kamulaştırma kararı ile belirlendi. Böylece Bursa Yenişehir’de yer alan 3.236.695,76 m2’si Hazine, 1.121.903,43 m2’zi ise TSE mülkiyetinde olan 4.358.599,19 m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerinde Otomotiv Test Merkezi (Kara Araçları Test Merkezi) projesi başlatıldı. Ancak aradan 9 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına karşın proje ile ilgili herhangi bir gelişme olmadı. Arazi boş kaldı. 

MEVZUATA AYKIRI

Rapora göre, boş kalan taşınmaz ise “fuzuli şagiller” tarafından işgal edilerek tarımsal faliyette kullanılmaya başlandı. Sonrasında ise işgalcilerden Hazine adına ecrimisil alınmaya başlandı. Sayıştay, ecrimisilin bir taşınmaz yönetim biçimi olmadığını, idare tarafından taşınmazın üzerinde bulunduğu yer mülki amiri tarafından tahliye ettirilmesine yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Kamu idaresinin mülkiyet veya kullanımında bulunan taşınmazlara yönelik olarak ecrimisil alınarak işgalin devam etmesi ve taşınmazın tahliyesine yönelik hükümlerin uygulanmamasının mevzuta aykırı olduğu kaydedildi. Bu arada Hazine arazisinin 213.577 m2’lik kısmı için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile özel bir şirket arasında 30 yıl süreli irtifak hakkı sözleşmesi de bulunduğuna dikkat çekildi. İlgili şirketin irtifak /üst hakkı kamulaştırma kararına karşı dava açtığı ve tahsis gereği davada TSE’nin davalı olarak yer aldığı kaydedildi. 

HATALI ÖDEME YAPILDI

Raporda, “Otomotiv Test Merkezi’nin yapımının gerçekleşmemesi, bu merkez için ayrılan arazinin işgal altında olması ve idarenin aleyhine yüksek miktarda irtifak hakkı davasına konu olması nedeniyle kamulaştırma kararının gözden geçirilmesi, ecrimisilin yönetim biçimine dönüştürülmemesi ve taşınmazın tahliyesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

Raporda ayrıca verilerin hizmetlerin karşılığı olarak müşteriler tarafından yapılan ücret ve avans ödemelerinin büyük bir kısmında kurumsal tahsilat sistemi yerine bankadan EFT ve havale yönteminin kullanılması nedeniyle kurumun banka hesaplarına çok sayıda hatalı ücret ve avans ödemesi yapıldığı ve buna ilişkin çok sayıda iade işlemi yapılmak zorunda kalındığı tespit edildi. 

TSE tarafından verilen bazı hizmetlere ait ücretlerin tahsilatında aksaklıklar yaşandığı, zamanında tahsil edilemeyen bu alacakların takibine ilişkin dava ve icra dosyalarının sürekli arttığı ve takip ve tahsil işlemleri için yüksek tutarlarda giderlere katlanılmak zorunda kalındığı da belirlendi. 

Raporda, bazı hizmetlerin belirlenen sürelerde yerine getirilmemesi nedeniyle idari para cezası ödendiğine de vurgu yapıldı. TSE’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından; servis olarak yetkilendirildiği akaryakıt ve LPG istasyonlarına ait ölçü aletlerinin muayene hizmetleri ile A tipi muayene kuruluşu olarak yetkilendirildiği asansör muayene hizmetlerini yerine getirirken, bazı illerde muayenelerin yapılması sürelerinde gecikmeler yaşandığı belirlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler