Tez-Koop-İş, konfederasyondan ayrılmayı planlarken disiplin kurulundan ihraç kararı çıktı

Türk-İş Disiplini Kurulu aldığı kararda, ilk genel kurulda ihracın yerine getireleceğini açıkladı.

Tez-Koop-İş, konfederasyondan ayrılmayı planlarken disiplin kurulundan ihraç kararı çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2024 - 04:00

Türk-İş’in en fazla üyeli sendikaları arasında yer alan Tez-Koop-İş Sendikası, 29 Eylül’de olağanüstü genel kurulunu gerçekleştirecek. Bu genel kurulun en önemli gündem maddesi ise Türk-İş üyeliğinden çekilme için genel yönetim kuruluna yetki verilmesi konusu olacak. Tüzük gereği olağanüstü genel kurula Türk-İş de davet edildi. Son kararı ise olağanüstü genel kurulda delegeler verecek. Tez-Koop-İş yönetimi de delegelerin kararına göre hareket edecek. 

Tez-Koop-İş Sendikası, aynı işkolunda yer alan Türk-İş’e bağlı Koop-İş’i kendi örgütlü olduğu işyerlerine girmeye çalışmakla eleştiriyordu. Tez-Koop-İş, konunun Türk-İş yönetimine de defalarca iletildiğini ancak şimdiye kadar bir gelişme olmadığına dikkat çekiyordu. 

İHRAÇ KARARI

Bu arada Türk-İş Disiplini Kurulu’ndan da dün karar çıktı. Disiplin Kurulu Tez-Koop-İş Sendikası, Koop-İş Sendikası, TOLEYİS ve Tarım-İş Sendikası tarafından Türk-İş’e gönderilen yazılar çerçevesinde ilgili sendikalar arasındaki anlaşmazlığı inceliyordu. Kurul, 23 Eylül’de toplanarak bütün tarafları dinlemişti. Dün de kararını açıkladı. Kurul, kararında Tez-Koop-İş Sendikası’nın ihracı yönünde görüş bildirdi. Kararda şöyle denildi: “Yapılacak ilk genel kurulda ihraç kararının gereğini yerine getirmesi için Türk-İş Genel Kurulu’na sevkine, konu ile ilgili gerekli iş ve işlemleri yapması için Türk-İş Yönetim Kurulu’nun bilgilendirilmesine, işbu kararın bir örneğinin muhatabı olan sendikalara tebliğine toplantıya katılanların oybirliğiyle karar verilmiştir.” 

GEÇERLİLİĞİ YOK

Disiplin Kurulu’nun kararının şu anda bir geçerliliği bulunmuyor. Bu karar toplanacak ilk Türk-İş Genel Kurulu’nda görüşülecek. Eğer genel kurulda kabul edilirse yürürlüğe girecek. Kabul edilmezse yürürlüğe girmeyecek. Türk-İş’in genel kurulu geçen yıl aralık ayında yapılmıştı. Bir dahaki olağan genel kurul ise 4 yıl sonra. Yani 2027 yılında. O tarihe kadar konu ile ilgili yeni gelişmeler olabileceğine dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon