TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruldu: 'Rakı ve birada vergi yüzde 50 iken İngiliz viskisinde neden yüzde 1?'
CHP'li Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada iktidara eleştirilerde bulundu. Gürer, bütçe teklifinde toplumun geniş kesimlerinin yaşamını iyileştirecek düzenlemelerin bulunmadığını ifade etti. Gürer ayrıca, "Rakıdan ve biradan yüzde 50 dolayında vergi alırken, pazarı büyüyen İngilizlerin ithal viskisinden neden yüzde 1 vergi alınıyor?" diye sordu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.
Tarım politikalarına yönelik eleştirilerini sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Tarım girdisine müdahale etmeyip, çiftçinin ürettiği ürüne düşük alım fiyatı vererek çiftçiyi perişan ettiniz. Yanlış politikalarınız ile ürünün tarlada kalmasına neden oldunuz. Çiftçiyi tefeciye ve de tüccara mahkum ettiniz. Tonlarca ürün de tarlada kaldı. Vatandaş bu yıl sebze üretimindeki artıştan faydalanma olanağı olmadığı gibi, fahiş fiyatlarla raflarda ürün almak durumunda kaldı. Destekler zamanında verilmediği için de enflasyonla kuşa döndü ve çiftçinin yarasına merhem olmadı” dedi.
“ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI MAZOTTAN ALINAN ÖTV KALDIRILSIN"
CHP'li Gürer, çiftçilerin mazot üzerindeki vergilerin kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Çiftçi diyor ki: 'Mazot desteği yerine desteğin üç katı alınan ÖTV vergisini tarımda kaldırın.' Çiftçinin bankalara halen 750 milyar 10 milyon TL kredi borcu var. Takipteki Borç artıyor. 21 üründe arz açığı var ve ithal edilen ürünlerin fiyatları, fahiş fiyatlarla yarıştığı bir ülke durumundayız. İthal üründe amaç piyasayı dengelemek iken, ülkemizde ithal ürünler haksız kazanç yolu oldu. Çiftçi için düşük alım fiyatı; emekli ve işçi için düşük maaş; vatandaşın elini attığı her yerde de artan vergiler ve durmayan zamlarla işsizlik sonucu yaşamlar daraldı. Patates şu an depoda. 3 ay içinde kamu alıma girmezse, o da çöp olacak” diye konuştu.
Vergi politikalarına yönelik eleştirilerini sürdüren Gürer, toplumun tüm kesimlerinin ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya olduğunu ifade etti Gürer, "Çiftçi için düşük alım fiyatı; emekli ve işçi için düşük maaş; vatandaşın elini attığı her yerde de artan vergiler ve durmayan zamlarla, işsizlik sonucu yaşam daraldı"dedi.
ALKOL, SİGARA VE ŞANS OYUNLARI POLİTİKALARI
Alkol, sigara ve şans oyunlarına yönelik politikaları da eleştiren Gürer, şunları söyledi:
"İçki de sigara da sağlığa zararlı. Sözde iktidarınız, içki ve sigaraya karşı çıkar gibi yapıyor, bu yolla da iyi vergi topluyorsunuz. Yabancı ülkeler için de ülkemizi cazip bir pazara dönüştürdünüz. AK Parti iktidarları döneminde sigara ve alkol çeşitliliği arttı, şans oyunları patladı. Şans oyunları sizin dönemde çeşitlendi. Dolaylı kumardan 2025 yılında beklediğiniz vergi 54 milyar 525 milyon 647 bin lira. TEKEL’i 2024 yılında bedava fiyata sattınız. Sonra alkollü içki fiyatlarında vergili artış, kaçak içki üretiminin payını yüzde 20’lere çıkardı. Kaçak alkolden ölümler yaşandı, yaşanıyor. 2025 yılında da alkollü içeceklerden almayı hedeflediğiniz vergi geliri 170 milyar 750 milyon 672 bin lira. 2024 yılına göre yüzde 49 artışı içeriyor. Tütün mamullerinden de 455 milyar 664 milyon 231 bin lira bekliyorsunuz. Bu tutar da 2024 yılına göre yüzde 48,7 oranında artış içeriyor. Bu vergiler, Cumhurbaşkanı, Diyanet İşleri Başkanı, milletvekili, memur maaşı dağıtımına da karışıyor. Akşamcının vergisi, maliyede helal gelire dönüşüyor ki kimse de bu vergi gelirinin maaşına karışmasına itiraz etmiyor. Bu şans oyunları, alkol ve tütün gelirlerini ayrı ayrı kalemde toplayıp ülkemizde yaygınlaşan madde bağımlılarının kurtarılması için harcansa, daha hayırlı bir iş yapılmış olur.”
YERLİ VE İTHAL İÇKİLERDE VERGİ ADALETSİZLİĞİ
Vergi politikalarındaki çelişkilere dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ithal viskilere yönelik düşük vergilere vurgu yaparak şu soruları sordu:
"Ülkemizde üretilmeyip tamamı İngiltere’den ithal viski pazarı büyüyor. 2005 yılında ülkemizde satılan viski 776 bin 752 litre iken, 2023 yılı verilerine göre ülkemizde satılan viski 28 milyon 653 bin 486 litreye fırlamış bulunuyor. Dünyada Çin ve Hindistan’dan sonra en çok viski pazarı artan ülke durumundayız. Rakı ve bira duruyor; votka ve viski pazarı büyüyor. İçki sağlığa zararlı diyen muhafazakâr iktidarımız, içki çeşitliliği ile şans oyunları çeşitliliğini artırmış, yurt dışından gelen içkiye de kapıları açmış durumda.
Rakıdan ve biradan yüzde 50 dolayında vergi alırken, pazarı büyüyen İngilizlerin ithal viskisinden neden yüzde 1 vergi alınıyor? Viskiyi zenginler içer, birayı ve rakıyı daha düşük alt gruplar tüketir. Burada da zenginin içkisine dahi bir ayrıcalık mı var? İşin özü, her alanda mutlu azınlığı koruyorsunuz. Derin yoksulluğa sürüklenenleri görmezden geliyorsunuz.”
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Özlem Gürses'e ev hapsi!
- Fenerbahçe'den Jose Mourinho kararı!
- Ünlü şarkıcı Mustafa Keser'den kötü haber!