Sivas Kongresi’nin 105. yılında kurultay düzenleyen CHP yol haritasını açıkladı

Özgür Özel, CHP’nin iktidarın “tek ve en güçlü seçeneği” olduğunu söyleyerek “Hepinizi Ankara’ya davet ediyorum. Ayağa kalkın” dedi.

Sivas Kongresi’nin 105. yılında kurultay düzenleyen CHP yol haritasını açıkladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.09.2024 - 04:00

CHP, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “CHP’nin ilk kongresi” olarak ilan ettiği Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümünde; tüzük ve program değişikliği çalışmalarını yapacağı İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’nı dün Sivas’tan başlattı. CHP lideri Özgür Özel öncülüğünde partinin Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri ile CHP’li milletvekilleri ve çok sayıda il başkanı neredeyse tam kadro olarak Sivas’a geldi. Tarihi kongre binasının yakınındaki bir otelde gerçekleştirilen etkinliğe CHP’nin eski genel başkanları Altan Öymen ve Hikmet Çetin ile Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Ankara’nın ilçe belediye başkanları da geldi. 

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’nin CHP’nin ilk kongresi olduğunu söylediğini anımsatan Özel, “Sivas Kongresi bizim ilk kurultayımızdır. Ülkemizi kurtaran, bağımsızlığı mümkün kılan partimiz, ülkemizi önce demokrasiyle, sonra sosyal demokrasiyle tanıştırmıştır. Ne yazık ki partimiz, son yarım asırda, tek başına iktidar olamamış, ülkeyi yönetecek sorumluluğu elinde bulunduramamıştır. Ancak bugün Sivas’tan kurucu kadrolarımıza armağan ederiz ki; bugün, kuruluş felsefesinden sapmayan CHP, son seçimlerin birinci partisidir. CHP bugün özgüvenli siyasetiyle, iktidarın tek ve en güçlü seçeneğidir” dedi. 

Partinin kurultay sürecinden bu yana bir değişimi sürdürdüğünü söyleyen Özel “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızın açılışını bugün yapıyoruz. Değişimi sadece kişilere indirgemek bir haksızlık, vefasızlık olur. İhtiyacımız olan, bu değişimi partinin yazılı belgelerine yansıtarak, devam ettirmektir. İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’nda bu değişim talebinin altını doldurarak tüzüğümüzü daha da demokratikleştirecek, ardından partimizin iktidar programına evrilecek olan parti programımızı değiştirmeaşamasına güçlü bir adım atacağız” ifadelerini kullandı.

‘AYAĞA KALKIN’

Geçen yıl yapılan kurultayla kendilerine iktidar olma görevi verildiğini söyleyen Özel, “Şimdi bize düşen görev, örgütümüzün ve milletimizin beklentilerine göre tüzük ve program değişikliklerini yapmak ve birlik içinde genel seçimlere gitmektir. Kısır kavgalara, şahsi tartışmalara girmeden, milletin gündeminden başka bir gündemi konuşmadan, bizi çekmek istedikleri kutuplaşma oyunlarına gelmeden, özgüvenli siyasetten ödün vermeden birlikte geleceğe yürümektir. Türkiye’nin birinci partisinin rakibi, artık diğer partiler değildir. Hedefimiz, yerel seçimlerde aldığımız yüzde 38 oyu yüzde 50’nin üzerine çıkarmak için milletle daha güçlü bağlar kurmaktır” dedi. 

“Milleti bölerek, ayrıştırarak iktidarda kalma dönemi kapanmıştır” diyen Özel, “Çünkü onların karşısında artık, milletin hakkının yegâne savunucusu olan bir CHP, tüm renkleriyle Türkiye İttifakı vardır. Bugün Türkiye, artık gitmekte olan bir hükümetin neden olduğu ağır sıkıntılar içindedir. Emekliler, asgari ücretliler, üreticiler geçinemiyoruz diye feryat etmekte, sokakta,meydanda ses yükseltmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Özel, CHP’nin Avrupa Birliği’ne girmek, Rusya ve Çin’le iyi ilişkiler kurmak gibi hedeflerinin olduğunu da vurguladı. Ardından salonda oturanları ayağa davet eden Özel “105 yıl sonra yeniden Sivas’tayız. Ayağa kalkın. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini yerel seçimlerde Türkiye’nin birinci partisi yaptık. İlk genel seçimlerde partimizi birinci parti yapmak için; yol haritamızı belirlemek, en demokratik tüzüğü yapmak, Türkiye’yi nasıl yöneteceğimizi tarif edeceğimiz program değişikliğini başlatmak, yani iktidar yürüyüşüne ilk adımı atmak üzere hepinizi Ankara’ya davet ediyorum” çağrısını yaptı. Partililer de Özel’in çağrısına ayakta alkışlayarak karşılık verdi. Özel, konuşması sonrası kurmaylarıyla Ankara’ya gitti. 

KONGRE BİNASINDA ‘İLK KONGRE’ VURGUSU

CHP lideri Özel, Sivas Kongresi’nin yıldönümü etkinlikleki kapsamında ilk olarak şehirdeki resmi törenlere katıldı. Tarihi kongre binasında başlayan törenlerde önce Sivas Kongresi’nin canlandırması yapıldı. Canlandırmanın ardından konuşan CHP lideri Özel, “Sivas Kongresi, alınan kararlar itibariyle bağımsızlığımıza ve cumhuriyetimize atılan en önemli adımdır. Manda ve himayenin kabul edilemez olduğunun kayda geçirildiği kongredir. Kongrenin en önemli kazanımlarından bir tanesi bağımsız yapıların birleştirilmesidir” dedi. 

Özel, toplantıya katılan eski CHP genel başkanlarına da teşekkür ederek sözlerini Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’ni CHP’nin ilk kongresi kabul ettiği sözlerini anımsattı. Özel, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, kurtuluşun omurgasını oluşturan yapıdır. Bu yapı Cumhuriyet Halk Fırkası adını alacaktır. CHP’nin resmen birinci kongresi olarak açılan kongrede Gazi Mustafa Kemal Atatürk, CHP’nin ilk kongresinin 4 Eylül 1919’da başlamış olan Sivas Kongresi olduğunu kayda geçirmiş, büyük nutkunda yer vermiştir. Bu büyük gururla buradan ilan etmek isterim ki bizler tüm adımlarınızı Sivas’ta atılan adımlarla bağlılık içinde atıyoruz. Cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek için bir asır öncekki azimle çalışıyoruz. Hedefimiz daha Özgür ve adil bir türkiyeyi miras bırakmaktır” ifadelerini kullandı. Meclis’te günümüzde çıkan kavgalı-yumruklu tartışmaları anımsatan Özel, Sivas Kongresi’nde Atatürk’ün her fikri dinleyerek hareket ettiğini söyledi. Özel, “Bir kişinin verdiği kararın değil de, milletin temsilcilerinin verdiği müşterek kararın toplumda en üst rızayı doğurduğunu hatırlatmak isterim” dedi. 

Törene Özel’in yanı sıra TBMM Başkanvekili Celal Adan, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çekin ile Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, çok sayıda milletvekili ve Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun da katıldı. Özel, tören bittikten sonra alana gelen simitçinin tepsisindeki tüm simitleri alarak yurttaşlara dağıttı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler