Muhalefet MEB’in bütçe görüşmelerinde tarikat ve cemaatlere tepki gösterdi

Bütçe görüşmelerinde Bakan Tekin, cemaat ve yapıların tüzel bir kişilik olmadığını belirterek “Tüzel kişilik olmayınca biz bakanlık olarak kiminle protokol imzalayabiliriz? Dernek, vakıf... Başka şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Muhalefet MEB’in bütçe görüşmelerinde tarikat ve cemaatlere tepki gösterdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.11.2024 - 04:00

 

Tarikatlar ve cemaatler, vakıf ve/veya dernekler kurarak kendilerini tüzel bir kişilik haline getiriyor. Bu yöntemle tarikat ve cemaatler başta eğitim olmak üzere birçok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Bakanlıklar, cemaat ve tarikatlara yasal statü kazandıran bu dernek ve/veya vakıflarla protokoller imzalayarak, bu durumu normalleştiriyor ve bu yapılara devlette alan açıyor. Bu kapsamda eleştirilerin odağı olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmlerinde dikkat çeken bir itiraf geldi.

‘KARŞI DEVRİMİN MİMARI OLDUNUZ’

Muhalefet milletvekilleri, komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tarikat ve cemaatlere ait vakıf ve/veya dernekleriyle protokol imzalamasını eleştirdi. CHP Ordu Milletvekili Musatafa Adıgüzel, devrimci eğitim bakanları Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mustafa Necati ve Hasan Ali Yücel’in ulusal eğitim sistemine ilerletici katkılarının olduğunu belirterek, “Siz müsteşarlığınız ve arkasından gelen bakanlığınızla âdeta bir karşı devrim sürecinin mimarı oldunuz ve bunu da Meclis’in ortasında kürsüden ‘Ben bu vakıf, dernek ve cemaatlerle iş birliği yapacağım’ diyerek, âdeta Türkiye Cumhuriyeti’ne meydan okudunuz. Yaptığınız uygulamalarla okullar cemaatlerin, vakıfların, derneklerin cirit attığı mekânlar hâline geldi. Geçmişte bir 15 Temmuz felaketi yaşadık, bundan da ders çıkarmadınız” dedi. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ise eğitimden kopan çocukları gündeme getirerek, “Eğitimden uzaklaşırken her çocuk aslında bu ülkenin geleceğinden çalınmış bir umuttur. 15-17 yaş grubundaki yüz binlerce genç yani ülkemizin yarını şu an okullarda değil, belki sokakta, belki de tarikat yurtlarında, belki de çocuk işçi olarak sömürülüyor ve siz burada bu tablo karşısında susuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

BAKANDAN CEMAAT-VAKIF İTİRAFI

Görüşmelerin soru-cevap kısmında ise bu konu üzerine sorular da yöneltildi. Adıgüzel, “Yapılan anketlerde laikliğin ve Atatürkçülüğün yükselmesinin nedeni rejim karşıtı faaliyetlere karşı toplumun bir koruma refleksi olarak yükseliyor. Vakıf, cemaat ilişkilerine bir son vermeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. Bakan Tekin, muhalefetten gelen tepkiler üzerine, cemaat ve vakıfların dernekler ve/veya vakıflar üzerinden tüzel kişilik kazanıp, eğitime sızdığını şu ifadelerle itiraf etti:

“CHP ve karşı taraftaki milletvekilleri genel kurulda dedi ki; ‘Cemaat ve tarikatlarla protokol yapıyorsunuz.’ Ben de kendilerine dedim ki: Bakın, bir kere hukuki olarak cemaat ya da tarikat diye bir tüzel kişilik var mı? Dolayısıyla, ya gerçek kişiyle protokol imzalayacağım ya da bir tüzel kişilikle. Nedir? Dernek, vakıf ve benzeri yapılarla protokol imzalayabilirim. Hukuken başka kimseyle protokol imzalama şansımız yok. Bizim yaklaşık 5 bin civarında devam eden protokolümüz var. Bunlarla protokol imzalarken bir tek şeye bakıyoruz: İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası tarafından kabul edilmiş bir STK mıdır, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir vakıf mıdır. Onun dışındaki konular beni ilgilendirmez.”

MUHALEFETİN ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

Bakan Tekin’le yapılan soru-cevap kısmının ardından partilerin verdiği soru önergelerinin görüşülmesine geçildi. CHP, İYİ Parti ve DEM Parti’ 24 Kasım’da verilecek ikramiye, okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, köy okullarının yeniden açılması, okul öncesi eğitimin ücretsiz ve zorunlu hale getirilmesi, taşımalı eğitim, temizlikten sorumlu kadrolu yardımcı personel istihdamı ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilere 10 bin TL kira desteği verilmesine ilişkin toplam 18 önerge verdi. Önergeler AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Görüşmenin sonunda MEB’in 1 trilyon 452 milyar TL’lik bütçesi onaylandı. 

TARİKATLARA 31 MİLYAR 815 MİLYON TL AKTARILACAK

Bakan Yusuf Tekin, bütçe görüşmelerinde vakıf ve derneklerle protokoller imzalamayı sürdürdüklerini belirtirken, “Herhangi bir STK ile imzaladığımız hiçbir protokolde hiçbir tüzel kişiliğe ödenmiş bir kamu kaynağı yoktur. Bahsi geçen 5 milyar 895 milyon TL için ‘Siz 5 milyar 895 milyon TL’yi cemaatlere, derneklere aktardınız.’ derseniz, bunu duyduğumda benim rahatsız olmam çok doğal” ifadelerini kullandı. Vakıf ve/veya dernek sıfatıyla bahsettiği cemaat ve derneklere önümüzdeki 3 yıl boyunca MEB bütçesinden 22 milyar 660 milyon 921 TL para aktarılması planlanıyor. Böylece 2023’ten bu yana bu yapılara ödenmesi planlanan toplam tutar 31 milyar 815 milyon TL’ye ulaşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler