Memur konfederasyonları maaşlarda yaşanan kayıplar için ocakta ek zam talep etti
“Kamu Personeli Danışma Kurulu” toplantısında memur ve memur emeklisinin zor durumda olduğunu belirten konfederasyonlar, “Refah payı ve kira yardımı bekliyoruz” dedi.
KPDK önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Vedat Işıkhan başkanlığında “Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme, unvan değişikliği” gündemiyle toplandı. Ancak görüşmeler sırasında memur konfederasyonları yoğun olarak ocakta ek zam taleplerini dile getirdi. Çünkü ocakta memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranları düşük kalacak.
Memur ve memur emeklisine gelecek yıl yüzde 6+5 oranında toplu sözleşme zammı verilecek. Ocakta ayrıca enflasyon farkı da toplu sözleşme zammına eklenecek. 4 aylık enflasyon yüzde 12.06 ile bu yılın ikinci yarısında verilen yüzde 10’luk toplu sözleşme zammını aşmıştı. Bu nedenle de memur ile memur emeklisinin yüzde 1.87 oranında enflasyon farkı oluşmuştu.
Kasım ve aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte memur ve memur emeklisinin alacağı enflasyon farkı da netleşecek. Ancak oranın çok da artmayacağına dikkat çekiliyor. Yüzde 6 toplu sözleşme zammı ile birlikte memur ve memur emeklisinin maaş-aylığındaki artışın yüzde 10’u bile bulmayabileceğine işaret ediliyor. Oysa yüzde 43.93 olan yeniden değerleme oranı ile birlikte gelecek yıl vergi, harç ve cezalarda yaklaşık yüzde 44 oranında artış bekleniyor.
‘KİRA MAAŞLARI SÜPÜRDÜ’
KPDK toplantısında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kira fiyatlarının maaşları “süpürdüğünü”, en yüksek enflasyonun pazar-market sepetinde hissedildiğini söyledi. Oluşan kayıpları giderecek refah payı iyileştirmesinin zorunlu olduğunu dile getiren Yalçın, “Kamu görevlilerine ve emeklilerine ocak ayında refah payı verilmesini bekliyoruz” dedi.
Yalçın, kamu görevlilerinin vergilerinin de yüzde 15’e sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Emeklilerin de geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Yalçın, emekli aylığı görev aylığı oranının yüzde 40 - yüzde 45 seviyelerine gerilediğini, seyyanen ödemenin ısrarla emeklilere yansıtılmadığını, “emekli olanların keşke olmasaydım”, görevde olanların ise “emeklilikte ne yapacağım” sorularının yükseldiği bir dönemde olduklarını kaydetti.
‘RESMİ İLANI...’
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, maaşların öncelikli konu olduğunu söyledi. Enflasyon farkı hariç tutulduğunda 2025 yılında memur maaşlarına yüzde 6+5; kümülatif yüzde 11.3 zam yapılacağına işaret eden Kahveci, “Bu; kamu idaresi, alacaklarına yüzde 43.93 zam uygularken ödeyeceği maaşları yüzde 11.3 artıracak anlamına gelmektedir.
Devletin yüzde 17.5 enflasyon beklentisine karşılık memur ve emekli maaşlarına yüzde 11.3 zam öngörülmesi, 2025’te kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünün düşeceğinin resmi olarak ilanı demektir” değerlendirmesini yaptı.
‘DENGE BOZULACAK’
Kahveci, gelecek yıl gelir dağılımında dengenin daha da bozulacağına, “zenginin geliri artarken yoksulun reel kazancının düşeceğine” dikkat çekti. Kamu çalışanlarına, geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam yapılmasını isteyen Kahveci, maaş zamlarının en az gerçekleşen enflasyon düzeyine çekilmesi, OVP’de hedeflenen yüzde 4 büyüme oranının emekli ve çalışan maaşlarına yansıtılması, kamu çalışanları ve emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi için bu artışlara ilave olarak refah payı verilmesi gerektiğini vurguladı. Kahveci, vergi dilimi oralarının çalışanlar için yüzde 15’e sabitlenmesini talep etti.
‘TÜİK RAKAMLARINA GÜVENMİYORUZ’
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, refah payı verilmesini istedi. Enflasyon farkının da mutlaka her ay maaşlara yansıtılması gerektiğini vurgulayan Aras, “Ocak ve temmuzda refah payı verilmesi lazım. Biz TÜİK oranlarına güvenmiyoruz. Maaş ve aylıklara yapılacak artışlar mutlaka TÜİK oranlarının üzerinde olmalıdır.
TÜİK oranları ile çarşı-pazar arasında büyük fark var. TÜİK bu hesaplamaları nasıl yapıyor anlamıyoruz. Nereden alışveriş yapıyorlarsa biz de gidelim oradan yapalım” dedi.
‘KRİZ VAR’
Aras, ülkede ekonomik kriz olduğunu, emekçilerin de bu krizden yoğun olarak etkilendiğini kaydetti. Maaşların üçte birinin kiraya gittiğine dikkat çeken Aras, “Mutlaka kira yardımı yapılmalı. Maaşlar iyileştirilmeli” dedi. Aras, en düşük memur maaşının da asgari ücretin en az 3 katı olması gerektiğini vurguladı. Aras, toplantıda Cumhurbaşkanının sözüne karşın mülakatların neden hâlâ kaldırılmadığını da sorduklarını söyledi.
Bakan Işıkhan, konfederasyonların ek zam talepleri konunda herhangi bir yorumda bulunmadı.
KPDK toplantısında konfederasyonlar, birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesinden, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası’nın değiştirilmesine kadar birçok talep gündeme getirdi. Bakan Işıkhan, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği” konusu başta olmak üzere kendilerine toplantıda aktarılan sorunların çözümü için alt komisyon kurulması talimatı verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Yol'un Genel Başkanı belli oldu
- Şam ziyaretine 'Erdoğan' iptali
- Görüşmedeki isim konuşulanları aktardı
- 'Hiçbir onurlu cumhurbaşkanı...'
- Ünlü giyim devi resmen iflas etti
- Şahan Gökbakar, Ahmet Hakan'ı böyle ti'ye aldı
- Köprü ve otoyola yapılacak zam özel bankadan sızdırıldı!
- Dikkat, mirasınıza çökebilirler!
- 'Atatürk'e sadece 'Gazi', bana 'şahıs' diyemezsiniz'
- Kumpir yedi, 2 gün sonra öldü!