Meclis’teki oturumda ‘arka oda’ diplomasisi

AKP’li Özalan’ı kendi partisinin temsilcilerinin de eleştirdiği ancak “Ama Ahmet Şık da ağır konuştu, kışkırttı” benzeri ifadelerle kendisini savunduğu kaydedildi.

Meclis’teki oturumda ‘arka oda’ diplomasisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2024 - 04:00

 

TBMM Genel Kurulu, önceki gün Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili verdiği kararı değerlendirmek üzere olağanüstü olarak saat 14.00’te toplandı. Yumruklu ve kanlı kavgalarla sonuçlanan olaylar, Can Atalay’ın milletvekiliğini düşüren kararı Meclis’te okutan AKP’li Bekir Bozdağ’ın oturumu yönetmesi için görevlendirilmesiyle ilgili usül tartışması sırasında yaşandı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın kürsüye gelerek AKP milletvelerine “Sizde hiç utanma yok” demesinin ardından AKP’li vekillerin Şık’ın üzerine yürümesiyle birleşime ilk ara verildi. On beş dakikalık aradan sonra Şık’ın iktidar sıralarını işaret ederek “Bu ülkenin en büyük terör örgütü, hanedanlık mafyasıyla devlete çöken işte bu sıralarda oturanlar” demesinin ardından genel kurula ikinci ara verildi. Bu kez aradaki sözlü tartışmalar yumruklu kavgaya dönüştü. DEM Partili Gülistan Koçyiğit ve CHP’li Okan Konuralp bu kavgalar sırasında yaralanırken, Meclis Başkanlık Divanı’na çıkan merdivenlere de bu esnada kan bulaştı. Bu gerilimin ardından TBMM Başkanvekili Bozdağ oturumu saat 14.54’te tekrar açtı ve kırk beş dakika ara verdiğini söylerek tüm partilerin grup başkanvekillerini arka odada toplantıya davet etti. Bozdağ sonrasında sırasıyla toplantıdan belirli aralıklarla çıkarak saat 15.54’te, 16.53’te ve 17.56’da genel kurul salonuna döndü ve Meclis çalışmalarına tekrar başlayamadan yeni aralar verdiğini söyledi. Bu aralar sırasında da tüm partilerin grup başkanvekilleri arka odada yaşananlarla ilgili görüşmelerini devam ettirdi. 

KURTULMUŞ MECLİS’E GELDİ

Edinilen bilgiye göre; Bozdağ’ın kanlı kavgadan sonra saat 14.54’te verdiği aranın ardından partilerin grup başkanvekilleri burada hem TİP’li Ahmet Şık’a hem de AKP’li Alpay Özalan’a ceza verilmesini değerlendirdi. İlk olarak iki isme de “sadece kınama cezası verilmesinin düşünüldüğü” kaydedildi. Ancak sonrasında muhalefetin bu öneriye “Ahmet Şık sözlü olarak bir sataşmada bulundu ama karşılığında yumruklu  bir saldırı oldu. Burada cezalar aynı olmamalı” diyerek itiraz ettiği öğrenildi. Toplantının ikinci saatinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in telefonla yaptığı görüşme sonrası TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’ın da Meclis’e geldiği belirtildi. 

‘SARAYDAN TELEFON’ İDDİASI

Toplantılarda muhalefetin AKP’li Özalan için kınama yerine “oturumdan çıkartma” cezası istediği öğrenildi. Ancak iktidarın bu öneriyi kabul etmediği aktarıldı. İktidarın oturumdan çıkartma önerisi sonrası kendi içinde bir toplantı haline girdiğini söyleyen muhalefet kaynakları, “Önerimizden sonra iktidar milletvekilleri bir telefon görüşmesi yaptı. Muhtemelen Saray’dan bir talimat geldi. Geri döndüklerinde birden ‘Bu ceza olmasın, bir ceza vermeyelim’ dendi. Oturumu yönetmeye de Bekir Bozdağ yerine Numan Bey’in geleceği söyledi” iddiasında bulundu.

MUHALEFET REST ÇEKTİ

Bunun üzerine muhalefetin tepki gösterdiğini aktaran kaynaklar, “Muhalefet grup başkanvekilleri üç saat boyunca zaten hep temas içindeydi. İktidarın cezasızlığa giden bir tavrı olunca da grup başkanvekilleri Meclis önünde tüm milletvekillerini dışarı çıkartıp büyük bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Yani bir rest çekildi ve toplantıdan çıkıldı. Bu sırada kendi aramızda muhalefet olarak ortak yapabileceğimiz basın açıklamasını düşündük. İktidar da kendi arasında durumu değerlendirdi. Son olarak Bekir Bozdağ bir ara daha verdi ve Sayın Numan Kurtulmuş’un grup başkanvekillerini arkaya çağırdığını söyledi. Bu görüşmenin sonucunda da tekrar hem Özalan’a hem de Şık’a kınama cezası verilmesi kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı. Öte yandan; AKP’li Özalan’ın yumruklu saldırısını muhalefetle yapılan görüşmelerde kendi partisinin temsilcilerinin de eleştirdiği ancak “Ama Ahmet Şık da ağır konuştu, kışkırttı” benzeri ifadelerle savunduğu kaydedildi. 


Etiketler: #Can Atalay #Meclis
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler