Kırsal alanda çalışan kadınların emeği yok sayılıyor
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, kadınların özellikle kırsal alandaki istihdam oranlarının düşüklük nedeni olarak “kadınların ücretsiz aile işçisi” olarak görülüp kayıtlara geçirilmediği belirtildi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın kadın ve çocuk başlıklarında yer alan veriler dikkat çekti. Kadınların mevcut durumlarının özetinin yer aldığı kısımda, kadınların istihdam ve işgücüne katılım oranlarının erkeklere göre çok düşük olduğu tekrarlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 verilerine göre, kadın istihdam oranının yüzde 31,3; erkek istihdam oranının ise yüzde 65,7 olduğu; kadın işsizlik oranı yüzde 12,6 iken erkek işsizlik oranının ise yüzde 7,7 olduğu görüldü. Yine aynı yılda kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 35,8, erkeklerin işgücüne katılım oranı ise yüzde 71,2 olarak kaydedildi. Türkiye’de 2023 yılı için işgücüne dâhil olmayan kadın sayısının ise 21,2 milyon olduğu belirtildi. Ne istihdamda ne eğitimde olan kadınların oranlarını da giderek yükseldiğinin vugulandığı programda, kadınların işgücünden uzaklaşma nedenleri arasında “ev işlerinin” ön plana çıktığı ifade edildi. Ayrıca, 2023 yılında kadınların yüzde 18,7’sinin tarım sektöründe istihdam edildiği belirtilerek “Özellikle kırsal alandaki kadın istihdamının düşük olmasının en temel sebebi kadınların ücretsiz aile işçisi konumunda olmasıdır. Bu doğrultuda kırsal alandaki kadın işgücünün ücretli ve kayıtlı hale getirilmesi, kadın girişimciliğinin artırılması, kadınlara yönelik sosyal alanların oluşturulması, bakım hizmetlerinin kaliteli, ekonomik ve erişilebilir olarak sunulması önem arz etmektedir” denildi. Bu sorunun çözümü için atılacak adım olarak “Kadın girişimciliğinin artırılması amacıyla IPARD ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programları kapsamında tüm yatırım tedbirlerinde kadın girişimcilere sıralama kriterlerinde ek puan verilecektir” ifadesi kullanıldı.
RİSK ALTINDAKİ ÇOCUK SAYILARI ARTIYOR
Söz konusu programın çocuk başlığında ise koruma ve bakım altında bulunan çocuklar ile aileleri başta olmak üzere farklı risk gruplarındaki çocukların takibi için kurulan Çocuklar Güvende Ekipleri’ne değinildi. Bu ekipler, kırsal bölgelerde farklı risk gruplarında olduğu değerlendirilen çocuklar ve ailelerine yönelik tespit, değerlendirme ve yönlendirme hizmeti sunuyor. Programda yer alan verilere göre, 2024’ün ilk altı aylık döneminde 51 ilde toplam 7 bin 563 köy ziyaretinde 34 bin 868 çocukla görüşüldü. Ayrıca programda, “Çocuklar Güvende Ekipleri aracılığıyla farklı risk gruplarındaki çocukları korumaya yönelik tespit (sokak, okul) ve müdahale çalışmalarının yanı sıra izleme faaliyetleri yürütülmüştür. Çocuklar Güvende Ekipleri aracılığıyla sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocuk sayısı 337 bin 18 olmuştur” ifadesi yer aldı. Eski Aile ve Sosyal Hismetler Bakanı Derya Yanık, 2021 yılında bu ekiplerin ulaştığı çocuklara ilişkin verileri, “Risk altındaki 76 bin 800 çocuğumuzu takip ediyoruz” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Mauro Icardi'den Wanda Nara açıklaması!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi