Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Onur Oktay'dan önemli uyarı

Hizbullah’a yönelik yapılan siber terör saldırısı "Elektronik iletişim cihazı kullanan herkes risk altında mı?" sorusunu beraberinde getirdi. Uzmanlar konuyu Cumhuriyet'e değerlendirdi.

Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Onur Oktay'dan önemli uyarı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.09.2024 - 04:00

İsrail’in Lübnan Hizbullah’ına düzenlediği iddia edilen saldırıda Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 12 kişi öldü, en az 3 bin kişi yaralandı. Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Onur Oktay saldırıyı Cumhuriyet’e yorumladı. Patlamanın yöntemine ilişkin adli incelemeler sürdüğüne dikkat çeken Oktay, kuvvetli ihtimallerin ürünün tedarik sürecine dahil olarak yapılan “Tedarik zinciri türü” saldırı ya da cihazın manipüle edilerek yapılan “fiziksel saldırı” olabileceğini belirtti. 

‘DÜŞÜK TEKNOLOJİDE ETKİLİ OLUYOR'

“Saldırının yapıldığı bölgede daha eski teknolojiler kullanılıyor. Ayrıca saldırıda seçilen cihazlar da küçük. Bu iki kıstas, bu tarz saldırıların o bölgede kolaylıkla yapılmasını sağlıyor ki İsrail’in bu tarz saldırıları yeni değil” diyen Oktay, Türkiye’nin siber saldırı risk durumuna ilişkin “Türkiye daha yüksek bir teknolojiyi kullandığı gibi başta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin siber ordusu olmak üzere birçok kurumunun siber ekipleri mevcut. Bu ekipler saldırı değil savunma öncelikli saldırılar yapabiliyor. Bu tarz saldırılar sinyalizasyon trafiği yaratır. Bu girişimler Türkiye’nin mevcut sisteminde fark edilip etkisiz hale getiriliyor" ifadelerini kullandı. 

‘PKK DA DENİYOR’

Güneydoğu bölgesinde terör örgütü PKK’nın da böyle denemelerinin olduğunu ve bu saldırılan sinyal yoğunluğu dağıtılarak etkisiz hale getirildiğini söyleyen Oktay, “Kritik kurumlar da kripto/şifreli telefon kullanarak önlem alıyor” ifadelerini kullandı. Bu alanda yurttaşlar bireysel önlem alamayacağının altını çizen Oktay, sözlerine şöyle devam etti: “Bu aşamada yapılması gereken, yerli ve milli cihazların üretilip yaygınlaştırılması. Kapalı kutu dediğimiz kurumların olası saldırılara ilişkin daha sık test yapması çünkü tek saldırı yöntemi bu değil. Ve de yurttaşların bu konuda bilgilendirilmesi, eğitim verilmesi.” 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler