Kanser hastası SGK’ye açtığı davayı kazandı

Zaide Mine Kaya’nın kazandığı dava kanser hastaları için emsal bir karar oldu.

Kanser hastası SGK’ye açtığı davayı kazandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.08.2024 - 04:00

İstanbul'da yaşayan 60 yaşındaki Zaide Mine Kaya isimli yurttaş, bir kürü 166 bin TL olan kanser ilacının karşılanması için avukatı Zehra Betül Bulut ile birlikte SGK'ya açtığı davayı kazandı. Kazanılan bu dava, kanser hastaları için emsal bir karar oldu.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, yurttaşın sağlığa erişimini de güç hale getirdi. Kanser hastalarının kullanması gereken ve hayati önem arz eden ilaçların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmıyor oluşu, kanser hastaları için telafisi mümkün olmayan zararlara neden oluyor. Yurttaşlar, bu ilaçların SGK tarafından karşılanması için mahkemelerin yolunu tutuyor. Mahkemelerden emsal kararlar çıkmasına karşın SGK, “...ilaç bedellerinin yalnızca Sağlık Bakanlığı’nca onaylanması halinde ödenebildiğini” gerekçe göstererek reddediyor.

BİR DOZU 166 BİN LİRA

İstanbul'da yaşayan 60 yaşındaki Zaide Mine Kaya'ya, 2016 yılında gittiği İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde meme kanseri teşhisi konuldu. Kaya'nın her iki göğsü de ameliyatla alındı. Kanser tedavisi devam eden Mine Kaya'nın, 'Enhertu' isimli kanser ilacını kullanması doktoru tarafından 'hayati önem taşıyor' denilerek raporlandı. 12 ay boyunca 3 haftada bir dört doz alınması gereken ilacın yalnızca bir dozu 166 bin lira. Maddi durumu ilacın maliyetini karşılamaya yetmeyen Kaya, ilaç masraflarının karşılanması için SGK Başkanlığı'na başvurdu. SGK ise maliyeti karşılamayı reddetti.

YARGIYA BAŞVURDULAR

Zaide Mine Kaya, SGK'nın ret işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle avukatı Zehra Betül Bulut Kurt aracılığıyla 9 Mayıs 2023'te Ankara 24. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu inceleyen mahkeme, aynı gün SGK'nın savunması beklenmeden ret işleminin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

(Avukat Zehra Betül Bulut Kurt)

KARAR İSTİNAFA TAŞINDI

SGK avukatları, İdare Mahkemesi'nin kararının iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi 11. İdari Dava Dairesi'ne itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren istinaf mahkemesi, yaptığı değerlendirmede İdare Mahkemesi kararının, usul ve yasa hükümlerine ve hukuka uygun olduğunu belirterek SGK'nın istinaf başvurusunu reddetti. Zaide Mine Kaya’nın, avukatı Zehra Betül Bulut aracılığıyla kazandığı bu dava, kanser hastaları için emsal bir karar oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon