Kadın cinayetlerinde 'Akıl sağlığı yok' savunması

Hazırlanan iddianamede sanık Fırat Yıldızhan’ın ‘tasarlayarak eşe karşı öldürme’, Yağız Yıldızhan’ın ise ‘Tasarlayarak yakın akrabayı öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kadın cinayetlerinde 'Akıl sağlığı yok' savunması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.08.2024 - 04:00

Çanakkale’de Saliha Gizem Yıldızhan, boşanma aşamasında olduğu Fırat Yıldızhan tarafından 16 Şubat’ta öldürüldü. İddiaya göre Fırat Yıldızhan’ın Saliha Gizem’i iple boğduktan sonra cansız bedenini kardeşi Yağız Yıldızhan’la birlikte hafriyat alanına gömdü. Hazırlanan iddianamede sanık Fırat Yıldızhan'ın 'Tasarlayarak eşe karşı öldürme', Yağız Yıldızhan'ın ise 'Tasarlayarak yakın akrabayı öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep edildi. Sanıkların yargılandığı davanın ilk duruşması dün görüldü. Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken, Fırat Yıldızhan’ın akıl sağlığına ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar verdi. Duruşma 5 Eylül tarihine ertelendi. 

Duruşmada yaşananları anlatan Gizem Yıldızhan’ın ailesinin avukatı Ahmet Erzi, Gizem Yıldızhan’ın cinsel saldırıya uğradığına ilişkin raporun olduğunu dile getirdi. Duruşmada sanıklar cinsel saldırıya ilişkin suçlamaları reddetti. Avukat Erzi, “Sanık Fırat cinayete ilişkin ‘aldatıldığım için yaptı’ dedi. Ancak ‘aldatıldığımı da hiç görmedim’ dedi. Delil sorduğumuzda ise olmadığını belirtti. Ayrıca sanık Fırat hakkında akıl sağlığı yerinde değil savunması yapıldı. Fırat'ı akli dengesinin yerinde olup olmadığı için gelecek olan raporu bekleyeceğiz” dedi. Erzi sözlerini şu şekilde noktaladı: “Sanıklar iştirak halinde maktülü öldürdüler. Maktülü öldürdükten sonra da cesedini gömmek için ilçe ilçe gezdirdiler. Zaten sanıklar cinayetten sonra anne ve babalarının yanına gidip, ‘biz öldürdük’ diye anne ve babalarını itiraf ediyorlar. Dolayısıyla her iki sanık da suçunu aslında kabul ediyor karakol ifadeleriyle beraber. Ayrıca otopsi raporunda da maktülün tecavüze uğradığı da sabit aslında."

"TÖRE SAİKİYLE KASTEN ÖLDÜRME SUÇU VAR"

İstanbul Gaziosmanpaşa'da şubat ayında Dilek Y., üvey oğlu Ö.Y. tarafından başından tabancayla vurularak öldürüldü. Hazırlanan iddianamede, Ö. Y. kadına karşı kasten öldürme suçundan, Dilek Y’nin eşi M.Y. ve diğer üvey oğlu Ş. Y.’nin ise kadına karşı kasten öldürmeye azmettirme suçundan cezalandırılması talep edildi. Dilek Y.’yi öldüren Ö. Y.’nin de henüz yakalanamadığı belirtildi. Davanın ilk duruşması dün İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 24 Ekim tarihine ertelendi. 

Davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Serenay Yaman, “Bu cinayette atılı suç her ne kadar kasten öldürmeye azmettirme olarak gösterilmişse de sanıklar tarafından töre saikiyle tasarlayarak doğrudan iştirak halinde işlenmiştir. Maktul Dilek yıllarca eşinin ve üvey oğullarının şiddetine maruz kalıyor ve çareyi evden kaçmakta buluyor. Sanık eş M.Y. maktul evden kaçtıktan sonra maktulün yakınlarını arayarak ‘bu iş artık namus meselesi, namusunuzu temizleyin’ diyor. Sonrasında sanıklar Dilek'i bulup eve getiriyorlar. Dilek eve geldikten birkaç hafta sonra sanığın aile yakınları devreye giriyor. Firar sanık Ö.Y'yi köye götürüp orada silah dersi veriyorlar, Ö.Y'ye silah temin etmek ve kaçması için akrabalar arasında para topluyorlar” dedi.

Avukat Yaman sözlerini şu şekilde noktaladı: “Olay günü sanık eş M.Y. Sürekli Dilek'i arayarak nerede olduğunu kontrol ediyor, diğer sanık Ş.Y. o gün işe gitmeyip Ö.Y ile birkaç kez karşılaşıp konuştuğunu söylüyor, Dilek'in gittiği yerlere giderek Dilek'i takip ediyorlar. Cinayet Ö.Y. tarafından sokak ortasında kameraların olduğu işlek bir caddede işleniyor. Çünkü cinayetin görünürdeki failinin Ö.Y. olması isteniyor. Diğer sanıkla ise bu şekilde aklanacağını düşünüyor. Sanıklar tasarlayarak ve töre saikiyle kasten öldürme suçundan cezalandırılmalıdır”

SAVCIDAN ‘İNDİRİM UYGULANMASIN’ MÜTALAASI

Öte yandan Antalya’da 2020’de Mahir İncedayı (42), kayınvalidesi Makbule Can’ı (64) öldürdü. Sanığa ilk derece mahkemesinin verdiği haksız tahrik indiriminin ardından Yargıtay kararı bozdu. Manavgat 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün yeniden yapılan yargılamada savcı, Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda haksız tahrik uygulanmadan sanığın kasten adam öldürmeden cezalandırılmasını talep etti. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Ayşim Kontaş, “Sanığın hak etmiş olduğu cezayı alana kadar elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.


Etiketler: #kadın cinayetleri
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler