IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Tevhid dergisi başyazarı Bayancuk, anayasal düzeni hedef aldı

Tevhid dergisi başyazarı Halis Bayancuk, anayasal düzeni hedef aldı. Bayancuk önceki gün dergide yaptığı bir sohbette anayasal düzenin “topluma giydirilen bir deli gömleği” olduğunu savundu.

IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Tevhid dergisi başyazarı Bayancuk, anayasal düzeni hedef aldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2024 - 04:00

“IŞİD yöneticiliği” suçlandığı davada hüküm giyen Temmuz 2023’te “kaçma şüphesi bulunmadığı” gerekçesiyle tahliye edilen Halis Bayancuk, anayasal düzeni hedef aldı. Aynı zamanda Tevhid Dergisi’nin başyazarı da olan Bayancuk önceki gün dergide yaptığı bir sohbette anayasal düzenin “topluma giydirilen bir deli gömleği” olduğunu savundu. Bayancuk, söz konusu konuya ilişkin “100 sene önce emanete ihanette bulundular. 100 sene önce bize giydirilen bütün anayasalar deli gömleğidir. Bizi yöneten yasaların İslam’la alakası yoktur. Bu bizim suçumuzdur. Temizleyecek olanlar da biziz. Kemalistlere suç bulmakta gerek yok. Zaten gidenler Allah katında hesabını veriyorlar. Ateşleri bol olsun” ifadelerini kullandı.

‘TEVRAT GELENEĞİNİ İSLAM’A EKLİYORLAR’

Bayuncuk’un sözlerini Cumhuriyet’e değerlendiren ilahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, “Şaibeli, şeriatçı, IŞİD’çilikten hüküm giymiş bu kişinin söyledikleri tamamen bilim dışı yanlışlardan ibarettir. Yüzyıl öncesine kadar şeriat anayasası oluşturulmamıştır. Bu sözler tarihe, dine aykırıdır. Türk gençlerini yanıtma amacı taşımaktadır. Bayancuk dediklerinin örneğini göstermek zorundadır. Atatürk düşmanlığı yapan gericilerin temel uygulaması şeriat yalanıdır” dedi. Şeriatın İslam hukuku anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Filiz, “Şeriat, Arapçada her türlü hukuk, düzen için kullanılır. Yani hem seküler hem de dini hukuk için kullanılır. İslam anayasası olarak öne sürülen düzen ise bir takım uygulamalardan ibarettir. Hukuk değişkendir. Bu nedenle tevhid (Tanrının birliği) kavramından şeriat çıkmaz. Bahsettikleri şeriat anlayışı Yahudilere ait olup Tevrat geleneğinin İslam geleneğine eklenmesi amacı taşımaktadır. Kendi yalan ve çıkarlarını tevhid kavramıyla insanlara satıyorlar. Bu zorbalıktır. Bu zorbalık da anayasal düzeni yıkmak için kullandıkları bir yöntemdir. Yaptıkları baştan başa bir şark kurnazlığıdır” dedi.

İKİ MAHKEME KARARINA KARŞIN TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Halis Bayancuk, 2008’de El-Kaide bağlantısı iddiasıyla tutuklandı ancak 2010’da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından El-Kaide üyesi olması suçuyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararının ardından Bayancuk, kararı temyize gönderdi. Yargıtay 16. Ağır Ceza Dairesi, 2017 tarihli kararıyla yerel mahkeme hükmünü Bayancuk aleyhinde bozdu. Bozma kararı ardından dosya Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülmeye devam etti. Bu mahkemede yargılama sürerken Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi de Bayancuk’a IŞİD kapsamında “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi iki dosyayı birleştirdi ve söz konusu ceza onandı. Ancak Bayancuk 2021’de Yargıtay’ın “kaçma şüphesi bulunmadığı” kararıyla tahliye edildi. En son ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Tevhid Dergisi’ne 27 Şubat’ta “IŞİD’in Ankara yapılanması” soruşturmasında aralarında Bayancuk’un da olduğu 20 kişi gözaltına alındı. Ancak söz konusu 20 kişi 1 Mart’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BABASI GAFFAR OKKAN’IN KATİLLERİNDENDİ

Bunun yanı sıra Halis Bayancuk’un babası Hacı Bayancuk ise terör örgütü Hizbullah’ın üst düzey yönetim kademesi olan "Şura"nın üyelerindendi. Baba Bayancuk, Hizbullah tarafından 2001’de öldürülen Gaffar Okkan suikastının “planlayıcılarından” olması suçuyla ömür boyu hapse mahkum edildi.


Etiketler: #Halis Bayancuk
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon