İBB’den AKP'li Üsküdar Belediyesi'ne sahte belge suçlaması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar’a kazandırdığı Mimar Sinan Meydanı’nda ramazan hazırlıklarına Üsküdar Belediyesi müdahale etti. İBB, ramazan etkinliklerinde konser planlaması olmadığı, elektronik imzalı resmi yazıda 'konser' ifadesi kullanılmadığı halde, Üsküdar Belediyesi'nin, sonradan üretilen imzasız sahte bir belgeyle mahkemeye başvurarak, yürütmeyi durdurma kararı çıkarttırdığını bildirdi. İBB, söz konusu karara itiraz ettiğini duyurdu.
İBB, Üsküdar’da Mimar Sinan Meydanı’nda yapılacak olan ramazan etkinliğine ilişkin Üsküdar Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararı çıkarttırmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, sahte belgeyle etkinliklere engel olunduğu belirtildi.
‘MAHKEMEYE SAHTE BELGEYLE BAŞVURDU’
İBB’den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İBB tarafından Üsküdar’a kazandırılan Mimar Sinan Meydanı’nın geleneksel ramazan etkinliklerine ev sahipliği yapmasına engel olundu. Üsküdar Belediyesi yetkisi olmadığı halde İBB ekiplerinin ramazan hazırlıklarına müdahale etti. Her yıl olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı Üsküdar Kaymakamlığına resmi yazıyla bilgi verdi. Ramazan etkinliklerinde konser planlaması olmadığı, elektronik imzalı resmi yazıda ‘konser’ ifadesi kullanılmadığı halde sonradan üretilen imzasız sahte bir belge ile Üsküdar Belediyesi mahkemeye başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi
‘KONSER OLMAYACAKTI’
Üsküdar Belediye Başkanı aynı sahte belgeyi resmi hesabından paylaştı. Oysa Üsküdar Mimar Sinan Meydanı’nda düzenlenen ramazan etkinliğinin ayrıntılı programı belliydi. Programda gündüz 16.00-18.00 saatleri arasında çocuk sokak oyunları, 18.00-18.30 saatleri arasında ney taksimi, 18.30-19.20 arasında kültür ve tasavvuf sohbetleri, iftar sonrası ise tasavvuf dinletisi, bazı günler de geleneksel formuna uygun tiyatrolar yer alıyordu. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in iddia ettiği gibi ne yakındaki hastanede yatanları ne de kütüphanedekileri rahatsız edecek bir konser gürültüsü olmayacaktı. Geleneksel forma uygun olarak özellikle semai sohbetleri geleneğinden hayat bulacak, Zihni Göktay gibi ustaların direkler arası geleneği icra edilecekti.
‘PROTOKOLDE ‘TASARRUF HAKKI İBB’YE AİT’ DENİLİYOR’
Ayrıca, Üsküdar Belediyesi ile 13 Nisan 2021 tarihinde imzalanan ‘Üsküdar Hakimiyeti Milliye Çarşısı, Meydan ve Zemin Altı Otopark İşi Ortak Kullanım Protokolü’nün 74’üncü maddesinde ifade edildiği gibi, ‘Bu protokolün 2’nci maddesinin proje başlığında tanımlanan çarşı binası hariç tüm meydan, rekreasyon, peyzaj ve gezinti alanlarının her türlü hüküm ve tasarruf hakkı Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacaktır’ deniliyordu.
‘İBB MALZEMELERİ KİMLİĞİ BELİRSİZ KİŞİLERCE ALINDI’
Ancak tüm bu gerçeklere, İBB’nin alanda yetkisi kesin olmasına rağmen, Üsküdar ilçe zabıta ekipleri tarafından meydan işgal edilip, kurulum yapılan sahne ve malzemeler alanda bulunan kimliği belirsiz kişilerce alındı. İBB Hukuk Müşavirliği, tarafından bahse konu yürütmeyi durdurma kararına gerekli itirazlar yapıldı. İtirazın sonucuna göre İstanbulluların uğrak noktası Üsküdar’da geleneksel ramazan etkinlikleri hayata geçirilecek.
‘ÜSKÜDAR’DAKİ HUKUKSUZLUKLAR 2019’DAN BU YANA SÜRÜYOR’
Üsküdar’daki hukuksuzluklar, benzeri keyfi davranışlar 2019 yılından bu yana devam ediyor. 16 milyon İstanbullunun ortak kullanım alanı olan İstanbul Boğazı ve eşsiz manzarasıyla tüm sahil hattını işgallerden kurtarmak için kararlı olan İBB, Üsküdar’da engellemelerle karşılaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında bu yana Üsküdar Salacak sahilindeki yasa dışı işletmelerin işgaline son vermek için harekete geçti. Ancak Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir avuç işletmeciye sahip çıktı. İşgalciler korunup kollandı.
’10 KAÇAK İŞLETMEDEN 7’Sİ HALEN KORUNUYOR’
İBB, Kız Kulesi ve Tarihi Yarımada manzaralı Salacak sahilinde görüntüyü kapatan, halkın yürüyüş yollarını işgal eden 10 kaçak işletmeden 3’ünün yıkımını gerçekleştirdi. Ancak geri kalan 7 kaçak işletme, yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Mahkeme süreçleri İBB lehine devam ederken, İstanbullulara ait sahilde, kanunsuz faaliyet gösteren çay bahçesi, kafe, lokanta, büfe gibi kaçak yapıları korumak için son alarak Üsküdar Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alelacele imar plan değişikliği yaparak, işgalcileri korumaya aldı. Üsküdar Belediyesi’nce imar planı değişikliği yapıldı. Bakanlık tarafından değişiklik hemen onaylandı. Buna göre, plan değişikliği yapılan 431 adadaki 4 kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme korumaya alındı.
‘İBB HEP YASALAR NE DİYORSA ONU YAPTI’
İBB başından bu yana yetkisi çerçevesinde hareket etti. Yasal yollara başvurdu. Kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü, Üsküdar Kaymakamlığı’na resmi yazıyla tahliye talebinde bulundu. Yasal talebe yanıt verilmedi. Yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz etti. İBB’ye ait tapulu arazi üzerindeki kaçak yapılar için benzer kararlar verildi. Mahkeme süreci devam ederken, bazı kaçak yapıların özel çevre koruma bölgesinde olduğu iddia edildi. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün yetkili olduğu ve bu kaçak işletmelerin Yapı Kayıt Belgesi aldıkları gerekçe gösterildi. İstanbul’un en güzel noktalarından biri olan Salacak sahilini işgallerden kurtarmaya kararlı olan İBB, mahkeme süreçlerinin tamamlanmasını bekliyor. Kararlar çıkar çıkmaz yıkımlar kaldığı yerden devam edecek.”
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Gazetecilere 'bilirkişi' gözaltısı!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Sarıklı Amiral’e tazminat!
- Şule Aydın’dan canlı yayında sert tepki!