Erdoğan: Kendini bilmezler temizlenecek

CHP lideri Özgür Özel Erdoğan’ın açıklamalarına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. “8 gün durup düşünüp sonra bu tepkiyi vermek çok manidar” diyen Özel, “Ebedi Başkomutanları Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkan teğmenlerin siyasi hesaplara alet edilmesini kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Kendini bilmezler temizlenecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2024 - 04:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Önder İmam Hatipler Derneği tarafından Kocaeli’de düzenlenen 21. İmam Hatipliler Kurultayı’nda konuştu. Erdoğan, 30 Ağustos Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni’nde mezun teğmenlerin kılıçlarını kaldırıp, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. “Türk Silahlı Kuvvetleri demek, peygamber ocağı demektir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin göğsünden imanı alırsanız geriye bir şey kalmaz” diyen Erdoğan, “Yanlış ellerde ordumuz yıpratıldı, örselendi, güven kaybına uğratıldı. Sokaklarımızda sarıklı, sakallı insanların kovalandığı, subayların başörtülü annelerinin kışlaya alınmadığı vesayetçi dönemlerde, FETÖ’cü vatan hainlerini ordumuzun kılcallarına kadar yerleştirdiler. 15 Temmuz’da bu hainleri temizledik. FETÖ’cü hainlerden ve vesayet artıklarından temizlendikçe ordumuz, terör örgütleriyle mücadele ve vatan savunmasında destanlar yazıyor” ifadelerini kullandı.

‘BUNLARI TEMİZLEYECEĞİZ’

Yemin töreninde teğmenlerin kılıç çekmesine değinen Erdoğan, “Bu ordu, milletin ordusudur. Bu ordu, milletin her bir ferdinden teşekkül eden bir ordudur. Ordumuzun tekrar yıpratılmasına izin vermeyiz. Geçenlerde malum mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Şimdi, bunlarla ilgili olarak da gerekli bütün araştırmalar, hepsi şu anda yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. Bu 30 kişi olabilir, 50 kişi olabilir. Kim olursa olsun bunların ordumuzun içinde bulunması mümkün değil. Bunları temizleyeceğiz. Bakıyorsun 3 tane birinci olan kızımız var ve bu kızlarımızdan birisinin ismi İkra. Üç kardeş, adı İkra. Manisalı ve birinci oldu. Diğer ikisi, onlar da yine birer Anadolu yavrusu. Fakat tabii bu oyuna nasıl gelindi? Şimdi çalışmalarımızı yapıyoruz ve bu konuyla ilgili olarak da üniversitemizle görüşmelerimizi yaptık ve bu konuda Kara Kuvvetleri’yle görüşmelerimizi yaptık. Milli Savunma’yla görüşmelerimizi yaptık ve bunların süratle temizlenmesi için de adımlarımızı atıyoruz” dedi. 

Söz konusu eylemi “siyasi hesap” olarak yorumlayan Erdoğan, “Tüm dünyada üstün disiplini ile bilinen ordumuz içinde buna zarar verecek bir durumu görmezden gelmez, demokratik denetim mekanizmaları içerisinde gerekli adımları mutlaka atarız ve atacağız. Bir peygamber ocağı olarak tarih boyunca büyük zaferlere imza atan ordumuz, aynı şekilde peygamber ocağı olarak görünen dosta güven düşmana korku vermeye devam edecektir” diye konuştu.

‘24 YILDIR KİMSE GOCUNMAMIŞ’

Erdoğan’ın sözlerini Cumhuriyet’e değerlendiren emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, 1996’dan beri bu yeminin okunduğunu anımsatarak, “Teğmen andı ilk olarak 1995 yılında bir teğmenin mezuniyet konuşması yaparken, kendi yazdığı metni okumasıyla başlıyor. Bu metin çok beğenildiğinden 1996’dan itibaren bu metin resmi olarak okunuyor. Eski Cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer’in, Abdullah Gül’ün ve Erdoğan’ın hem başbakanlığı hem Cumhurbaşkanlığı döneminde önünde okunuyor. Metin sadece harp okullarının kapalı olduğu 2016-2020 yılında okunmuyor. 2021 ve 2022’de okunmaya devam ediyor. 2023’te bu metin resmi törenden kaldırılıyor. 2023’te mezunlar buna benzer bir şekilde toplanıyor ve yine okunuyor. Yani 24 yıldır hiç suç unsuru bulunmamış. Bu sürede hiçbir cumhurbaşkanı ve başbakan gocunmamış. Kimse ‘Sen kime kılıç çekiyorsun?’ dememiş. Ancak 2024 yılına gelindiğinde Erdoğan, Atatürk düşmanları ve FETÖ’cülerin başlattığı iğrenç provokasyona gelerek, böyle bir açıklama yapmıştır” dedi.

‘YASAL DÜZENLEME YOK’

Erdoğan’ın “Temizleyeceğiz” sözünün hukuki bir geçerliliğinin olmadığını da belirten Üçok, “‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demek, ‘Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti için öleceğiz’ demek herhangi bir kanunda ya da yönergede suç sayılmamıştır. Zaten böyle bir kanun çıkarmak Atatürk’e hakarettir. Cumhurbaşkanı, Atatürk’ün koltuğunda oturuyor. Yani Cumhurbaşkanı Musatafa Kemal’in askerlerinin ordusunun başında bulunuyor. Ceza hukukuna göre; bir eylemin Türk kanunlarındaki hükümlere aykırı olması gerekir. Hangi kanunda ‘Mustafa kemal’in askeriyiz’ demek, ‘Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyet’i için öleceğiz” demek suç sayılıyor? Böyle bir suç yok. Bu nedenle bu teğmenlerin ihracını gerektirecek bir yasal düzenleme de yok. Böyle bir karar ancak vicdana aykırı, kötücül bir siyasi eylem olur. Bu kul hakkı yemenin en somut örneğidir” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN'IN ÖNÜNDE 15 YIL BOYUNCA SÖYLENMİŞTİ'

“Sayın Cumhurbaşkanı sizin huzurunuzda tam 15 yıl boyunca bu yemin edilmiş. TRT arşivinde bütün bu yeminlerin kaydı var. Bu yeminin ardından sizin de alkışladığı görüntüler var. Hal buyken ne oldu da alkışladığınız çocuklar size kılıç çeker oldu?” diye seslenen Üçok, “Erdoğan, Atatürk düşmanlarının ve FETÖ’cülerin yapmış olduğu 8 günlük provokasyonuna uyarak böylesine vicdana, hukuka ve bu milletin tevcihine aykırı bir konuşma yapmıştır. Buna benzer bir söylemle TSK’den 10 yıl önce en önemli subay ve albaylar ihraç edildi. Hiç mi ders almadık? FETÖ’cüler yapmıştı bunu. Şimdi de FETÖ’cü hesaplar bu teğmen çocukların tasfiye ettirmeye çalışıyor. Biz bir daha bu eşikten düşmeyelim. Erdoğan, Atatürk düşmanlarının ve FETÖ’cülerin hasasiyetine göre hareket ediyor” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler