Erdoğan, kampta belediye başkanlarıyla seçimi değerlendirecek

31 Mart yerel seçimlerindeki yenilginin nedenlerinin iyi tespit ve analizinden oluşan sonuçların ardından AKP, 2028 yılındaki seçimler için yeni stratejiler geliştirecek.

Yayınlanma: 22.06.2024 - 04:00
Erdoğan, kampta belediye başkanlarıyla seçimi değerlendirecek
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında, Kızılcahamam’da partisinin belediye başkanlarını toplayacak. AKP yöneticileri ve bakanların seçim yenilgisine ilişkin değerlendirmelerde bulunacağı toplantıda, belediye başkanlarının da söz alarak, seçim yenilgisine ilişkin il il, ilçe ilçe tespitlerini aktaracak. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, daha önce milletvekilleri ile toplantıyla birlikte belediye başkanları toplantısında da hedef 2028 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri olacak. 31 Mart yerel seçimlerdeki yenilginin nedenlerinin iyi tespit ve analizinden oluşan sonuçların ardından AKP, 2028 yılındaki seçimler için yeni stratejiler geliştirecek. Öte yandan AKP’li belediye başkanları da seçim yenilgisinin ekonomi, emeklilerin geçim sıkıntısı gibi nedenlerle birlikte en önemli nedenlerden bir diğerinin de “genç seçmenler olduğuna” dikkat çekiyor. AKP’nin kazandığı belediye başkanlıklarının çoğunda da “partinin oyunun önceki yıllardaki seçimlere göre düşüş gösterdiğine” işaret edilirken, pek çok yerde seçim yenilgisinin “sosyolojik” boyutta da analiz edilmesi gerektiğini belirtiliyor. AKP’nin ilk iktidar olduğu dönemde doğan çocukların şimdi 22 yaşında birer genç olduğuna işaret edilirken, bu gençlerin çoğunluğunun “AKP iktidarı dışında Türkiye’nin başka partiler tarafından nasıl yönetildiği konusunda pek bir fikir sahibi olmadığı” ifade ediliyor. 

‘ATAERKİL OLARAK BİLİNİYORUZ’

Bu nedenle gençlerin yıllar içinde “AKP’ye karşı protest bir tavır gösterdiği ve ‘Özgürlüğüme kimse dokunmasın’ algısıyla oy kullandığı” belirtilirken, şu değerlendirmeler yapılıyor:

“Parti olarak gençlere yönelik bugüne değin pek çok icraatta bulunduk. Ancak karşımızda artık daha ‘protest’ denilebilecek bir gençlik yapısı var. Biz her ne kadar iktidarın bireylerin özgürlüğüne karışma, kişileri ötekileştirme gibi bir politikası yok desek de muhalefet cephesinin partimize yönelik karşı söylemleri gençler üzerinde etkili oluyor. Belediye başkanları olarak, 31 Mart yerel seçimler sonrası gençlerle yaptığımız sohbetlerde ‘partimizin siyasal islam çizgisinde olduğu’ ve ‘kendilerinin özgürlüğünü kısıtlayacağını’ söylüyorlar. Bu karşı tarafın partimize yönelik söylemlerinin gençlerde karşılık bulduğunun göstergesi. CHP’li belediyelere bakıldığında icraatlardan çok kültür sanat aktiviteleriyle gündeme geliyorlar. Bizler, ‘kültür sanat faaliyetleri dışında belediyelerin asıl önceliği asli işlerdir’ görüşünü benimsiyoruz ancak kültür sanat aktiviteleri ile gündeme gelen CHP’li belediyeler için gençler ‘Özgürüz ve eğleniyoruz, kimse bize, yaşam biçimimize, kılık kıyafetimize karışmıyor. İstediğimiz gibi yaşıyoruz’ diye düşünüyor. Gençler, AKP’yi ‘daha ataerkil, geleneklerine bağlı’ tanımlıyor. Toplantıda, ekonomik durum, seçmenin sandığa küsmesi, emeklilerin durumu, yanlış aday tercihi gibi nedenlerin yanında partimizin genç seçmen üzerindeki algısının da tartışılması önemli. Partinin gençlere yönelik polikaları ve partiyi kamuoyuna anlatma noktasında iyi bir iletişim stratejisi oluşturulmalı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler