Enflasyonda birinci yoksullukta ikinciyiz

UNICEF’in verilerine göre, dünyada çocuk yoksulluğunda Türkiye yüzde 33.8 ile ikinci sırada yer alıyor. OECD verilerine göre ise gıda enflasyonunda Türkiye yüzde 58.9 ile ilk sırada.

Enflasyonda birinci yoksullukta ikinciyiz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2024 - 04:00

UNICEF’in verilerine göre, dünyada çocuk yoksulluğunda ilk sırada yüzde 35.8 ile Kolombiya geliyor. İkinci sırada ise yüzde 33.8 ile Türkiye yer alıyor. Romanya yüzde 29 ile 3. sırada, İspanya’da oran yüzde 28. Meksika’da yüzde 27.3, ABD’de yüzde 26.2. Türkiye’nin komşusu Bulgaristan’da yüzde 26.1. OECD verilerine göre ise gıda enflasyonunda Türkiye yüzde 58.9 ile ilk sırada geliyor. Türkiye ile diğer ülkeler arasında adeta uçurum var. Türkiye’yi yüzde 7.8 ile Meksika, yüzde 5.8 ile İzlanda izliyor. Oran Kolombiya’da yüzde 5.3, Şili’de ise yüzde 4.9. Portekiz’de yüzde 3.7, Kore’de yüzde 3.6.  

YOKSULLUK EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, OECD gıda enflasyonu verilerini ve UNICEF’in çocuk yoksulluğu verilerini değerlendirdi. İki konunun da birbirine bağlı olduğunu ve etkileğini vurgulayan Bakırlıoğlu “Türkiye uzun yıllardır OECD verilerine göre gıda enflasyonunda zirvede. Bu durumdan maalesef en çok çocuklarımız etkileniyor. Türkiye’de 3 çocuktan biri yoksul ve 7.6 milyon çocuk göreli yoksulluk yaşıyor. Ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor ve okulu bırakıp çalışmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Avrupa’da çocukların en eşitsiz koşullar içinde yaşadığı ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Bakırlıoğlu, Türkiye’de çocuk yoksulluğu oranı yüzde 30’un üzerinde çıkarken bu oranın 27 AB ülkesi ortalamasında yüzde 19 seviyesinde olduğunu kaydetti. Çocukların ekonomik krizin faturasını en ağır ödeyenler olduğunu belirten Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“Açıklanan verilere göre Türkiye’de 2023 yılında 22.2 milyon çocuğun 7.6 milyonu göreli yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Erken çocukluk döneminde (0-8 yaş arasında) göreli yoksul çocuk sayısı ise 3.5 milyon. Bu haliyle çocuk yoksulluğu yetişkin yoksulluğunun bir kat üzerinde görülüyor. Her 5 çocuktan biri okula aç gidiyor. Ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı ise 171 bin 895. Bu sayının 2025 yılında 200 bini bulacağı öngörülüyor. İktidarın sunduğu bütçelerde de, OVP’de de maalesef çocuğun adı yok. Ülkemizin geleceği olan gençlerimiz işsizlikle, çocuklarımız açlıkla mücadele ediyor. Birçok çocuğumuz yaşadığı açlıktan kaynaklı olarak öğrenim güçlüğü, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde yavaşlama yaşıyor.”

BİR ÖĞÜN YEMEĞİ ÇOK GÖRDÜLER

Bakırlıoğlu, CHP olarak okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için iktidara çağrıda bulunduklarını ancak Maarif Vakfı’na 5 milyar 702 milyon liraya kadar kaynak ayıran Milli Eğitim Bakanlığı’nın açlıkla sınanan çocuklara bir öğün yemeği çok gördüğünü kaydetti. Zaten çocukların bir kısmının ekonomik nedenlerle okulu bırakmak durumunda kaldıklarına dikkat çeken Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“TÜİK verilerine göre 15-17 yaş grubunda cinsiyete göre işgücüne katılma oranı erkek çocuklar için yüzde 32.2, kız çocukları için yüzde 11.5 ve toplamda yüzde 22.1. Aynı yaş grubunda okula devam etmeyip, çalışanların oranı ise yüzde 32. Yani 100 çocuktan 32’si okulu bırakıp çalışmak zorunda kalıyor. 15-17 yaşında okula devam eden çocuklardan yüzde 12’si ise hem okuyup hem çalışmayı sürdürüyor. 2020 yılında yüzde 23.4 olan erkek çocuklar için iş gücüne katılım oranı, 2023 yılında yüzde 32.2’ye dayanmış durumda. Aynı yaş grubundaki kız çocuklarımız için de tablo çok farklı değil. 2020 yılında yüzde 8.6 olan işgücüne katılım oranı, 2023 yılına geldiğimizde yüzde 11.5’e yükselmiş. Ekonomik zorluklar nedeniyle çocuklarımız okullarından ve eğitimden koparılıyor. Ortaya çıkan bu üzücü tablo yanlışta ısrar edilen ekonomi yönetiminin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Üzücü olan şu ki, olan ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza oluyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon