‘Devlet maden işçilerinin haklarını da korumalı’

Yüksel: “AKP iktidarı işverenleri vergi affıyla telafi ediyor ama emekçi kesimlerin zararları bir türlü telafi edilmiyor. İnsanlar bu madenlerde hayatlarını kaybediyor. Yapılanlar yetmiyor.”

Yayınlanma: 29.06.2024 - 04:21
‘Devlet maden işçilerinin haklarını da korumalı’
Abone Ol google-news

'Yer Altı Maden İşletmelerinde Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar', Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın 5'inci maddesine bir fıkra eklendi. Buna göre yer altında çalışan işçi başına işverene verilecek destek miktarı; Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ilgili yıl için belirlenen brüt asgari ücretin işverene maliyetinin 2024 yılı için yüzde 80'ini, 2025 yılı için yüzde 50'sini ve 2026 yılı için yüzde 25'ini geçemeyecek. Söz konusu düzenlemeyi gazetemize değerlendiren TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, rakamların enflasyon hedeflerine göre belirlendiğini ifade etti. Çalışma yaşamı için "devlet, işçi ve işverenden oluşan 3'lü sac ayağı" benzetmesi yapan Yüksel, "Devlet, tarafsız bir şekilde davranmalı. Devletin, işverenin haklarını korurken işçilerin de hakkını koruması gerekiyor. İşçilerin mevzuattan kaynaklı haklarına engel olunuyor. Mevzuatta bu korunuyor gibi görünse de sorunlar devam ediyor" diye konuştu. 

'YAPILANLAR YETMİYOR'

Hükümetin politikalarının sermaye ve işverenden yana olduğunu söyleyen Yüksel, "AKP iktidarı işverenleri vergi affıyla telafi ediyor ama emekçi kesimlerin zararları bir türlü telafi edilmiyor. İnsanlar bu madenlerde hayatlarını kaybediyor. Yapılanlar yetmiyor. İşçi sağlığı, işçi güvenliği sorunları devam ediyor, ölümler sürüyor" dedi.

'ÜRETİCİ KÖMÜR SATAMIYOR'

Öte yandan Yüksel hükümeti kömür ithalatı konusunda uyardı.Yerli kömürlerin ithalat karşısında korunmadığına dikkat çeken Yüksel, "Kömür üreticileri, ürettiği kömürü satamıyor. Kömür ithalatı önemli bir kayıp oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler