CHP’li Belediye Başkanı Faruk Demir ikinci dönem için de iddiasını sürdürüyor: ‘Ardahan ittifakımız hazır’

CHP’nin Türkiye’nin en doğusundaki belediyesi Ardahan’ın Belediye Başkanı Faruk Demir ikinci döneme hazırlanıyor. Kentte HDP’nin desteğiyle seçimi kazanan Demir, “Parti genel merkezlerinin kararlarına saygılıyız. Ama bizim Ardahan ittifakımız hazır. Uygulamalarımız sonucunda yüzde 68 düzeyinde memnuniyet var” dedi

CHP’li Belediye Başkanı Faruk Demir ikinci dönem için de iddiasını sürdürüyor: ‘Ardahan ittifakımız hazır’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.09.2023 - 04:00

Cumhuriyet’e yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, “Biz şu anda Ardahan’da ittifakı birleştirmiş durumdayız. CHP’li belediye başkanıyım. Ancak sokağa çıkınca kimse bana politik olarak bakmaz. MHP, HDP, AK Partilisi... Biz yüzde 26 ile seçime girdik. Yüzde 52 ile bayrağı aldık. Geldiğimiz noktada memnuniyet oranı yüzde 68’de görünüyor” dedi.

Kentte HDP’nin desteğiyle seçimi kazanan Demir, “Parti genel merkezlerinin kararlarına saygılıyız. Ama bizim Ardahan ittifakımız hazır. Uygulamalarımız sonucunda yüzde 68 düzeyinde memnuniyet var. Yeni dönemde Ardahan’ı Kafkasya’ya açacağız. Turizmi ve hayvancılığı katma değeri bu kentte kalacak şekilde geliştireceğiz” dedi.

Demir, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kentte 5 yılda yaptığınız çalışmaları özetler misiniz?

Demir: Öncelikle tasarruf yaptık, sonra yeni kaynaklar yaratmaya koyulduk. Hiç kimse Ardahan’a hiçbir şeyi esirgemedi. Kamu kaynakları, CHP’li büyükşehirler, Ardahanlı işadamları... Kişisel ilişkilerimizi de kent için kullandık. Genel idare ve kentten gelen kaynaklarımızla yetinmedik. Öyle zannediyorum resmi bütçe kadar gayretlerimizle dışarıdan getirdik. Ardahan’da 5 kişinin çalıştığı bir atölye yoktu. İki tekstil atölyesi kazandırdık, 400’ün üzerinde istihdam sağlıyor. Belediyemizin sosyal içerikli bir pozisyonu yoktu. Şu an tesislerimiz var. Kavurma tesisimiz var, üretime ve pazarlamaya başladık. Kura markasını tescil ettirdik. 30 yılı aşkındır; bir küçük kasaba otogarı gibi yapı vardı. Şu an Ardahan’ın yüz akı tam teçhizatlı otogarımız var. Kura Vadisi’ne sırtımızı dönmüştük. Kura, Göle’den doğar, Tiflis, Azerbaycan üzerinden Hazar’a dökülür. Irmağın kenarında bir kulübe yoktu. Şu anda Ardahan’ın gezilebilecek, nefes alınabilecek tek yerini yaptık. İddiamız burayı yaşam vadisine çevirmek.

Bungalov evler yapmışsınız…

Demir: Kaynağının büyük bölümünü Serhat Kalkınma Ajansı’ndan sağladık. Konaklama sorunu olan bir bölgeyiz. Ardahan ve Doğu Anadolu’nun tek bungalov evleri burada. Geleneksel taş yapıya ağırlık verdik. Önümüzdeki dönemde Kura Irmağı’nın iki yakasında çoğaltacağız. Kafkasya’ya ve Türkiye’nin diğer bölgelerine açacağız burayı. Tek duyuru yapmadık ama çok rağbet görmeye başladı.

Çok önem verdiğinizi biliyoruz, hayvancılıkla ilgili hedeflerinizi anlatır mısınız?

Demir: Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli meralarına sahibiz. 1,5 milyon büyükbaş hayvan besleme kapasitemiz var ancak şu an 350 bin hayvan yetiştirebiliyoruz. Milletvekilliği dönemimde bilima damlarıyla çalışmalar yaptık. Hayvancılık alanında Türkiye’yi beslemeye talibiz. Besi yemini, yani ayçiçeği ve mısırı burada üretebilmeliyiz. Şu anda bir metrekare sulu tarım yapamıyoruz. Bunun için Durançal ve Beşikkaya barajlarının yapılması lazım. Yapılırsa kavurma tesisimizi işte o zaman et entegre tesisine dönüştüreceğiz. Bu konuda hazırlıklıyım.

Çıldır Gölü giderek tanınmaya başladı…

Demir: Bizim yaz ve kış turizmi olanaklarımız var. Çıldır Gölü, kışı kocaman bir buz patenine dönüşüyor. Kamu ya da özel sektör buraya bir tek çivi çakmamış durumda. Yalnızçam Kayak Merkezimiz var işletilebilir. Kars Havaalanı buraya çok yakın, işletebilmeliyiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi kamu öncülük yapmalı. Ardahan henüz bu aşamada. İl olarak 33. yılımızdayız ancak sanki biraz yıllar heba edilmiş durumda. Kentte trafik düzenlemesi dahi yoktu. Birinci haftamızda bunu yaptık. Ana caddelerden toz yükselirdi, asfaltlamasını yaptık. Belediyeden beş kuruş çıkmadı. Şimdi ara sokaklara giriyoruz. Sayın Akşener, dergilerimizi görünce, “Başkan boşuna dememişler, para biriktireceğine, dost biriktir” dedi. Güneş enerjisi verimliliğinde de Van’dan sonra ikinci sıradayız. 

Partiler arasında yerel seçimlerde işbirliği konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Demir: Biz şu anda Ardahan’da ittifakı birleştirmiş durumdayız. CHP’li belediye başkanıyım. Ancak sokağa çıkınca kimse bana politik olarak bakmaz. MHP, HDP, Ak Partilisi. Biz yüzde 26 ile seçime girdik. Yüzde 52 ile bayrağı aldık. Geldiğimiz noktada memnuniyet oranı yüzde 68’de görünüyor. Genel merkezlerin çalışmalarına saygılıyız tabi. Ama bizim Ardahan ittifakımız hazır. Bu makama ta başından partici, ideolojik, etnik siyaset için talip olmadım. Hatta diğer parti yetkilileri, milletvekilleriyle temaslarımız dikkat çeker. İhtiyacımız olmamasına karşın encümene ve imar komisyonunun başına muhalefetten arkadaşlarımızı getirdik. Çünkü diğer iller yürüyor olabilir, Ardahan’ın koşması lazım. Kimseyle kavgaya zamanımız yok. En önemli hedeflerimizden biri de Ardahan’ı Kafkasya’ya açmak. Gürcistan Cumhurbaşkanı ile kendi cumhurbaşkanımızı, genel başkanımızı Ardahan’da biraraya getirmek isterim. Yeni dönemde belediyede Kafkasya Dairesi kuracağız. Kafkasya ile kültürel ve ticari ilişkileri kuracağız. Atatürk’ün dediği gibi çağı yakalamamız lazım, ben cumhuriyetin köyüme getirdiği okulda okumuş biriyim. Aslımızı kaybetmeden çağı yakalayacağız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler