CHP, partileri ziyaret ederek TBB encümenine oy oranlarına göre üye vermelerini önerdi: 'Demokratik temsil'

Özgür Özel, çoğunluğun partisinde olmasına karşın 15 kişilik “Birlik Encümeni”nde AKP’den üç; MHP, YRP ve DEM Parti’den birer üyenin yer almasını istedi.

Yayınlanma: 04.06.2024 - 04:00
CHP, partileri ziyaret ederek TBB encümenine oy oranlarına göre üye vermelerini önerdi: 'Demokratik temsil'
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yarın yapılacak TBB seçimleri öncesi başkan adaylarının İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu duyurarak “14 yöneticinden sekizini CHP alacak ve altısı diğer partilere verilecek” açıklamasını yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, TBB seçimlerindeki detaylara ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. İlk olarak seçimlerin usulüne ilişkin bilgi veren Zeybek, nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin başkanlarının “doğal üye” sayıldığını, toplamda da 868 delegeyle seçim yapılacağını aktardı. Yerel seçim başarısı sonrası CHP’nin 448 delege ile çoğunluğu sağladığını aktaran Zeybek, buna karşın 14 kişiden oluşan Birlik Encümeni’nde diğer partilerin de seçimlerde elde ettiği başarıya göre temsil edilmesini istediklerini vurguladı. Bu kapsamda diğer partilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Zeybek, “Sayısal çoğunluğumuz olmasına rağmen nıspi temsil dikkate alınarak her siyasi partiyi, belediyeler birliği encümeninde değerlendirmek istediğimizi ve davetimizi ilettim. Seçimlerden önce olumlu veya olumsuz bir dönüş olacaktır” bilgisini paylaştı. 

5 PARTİLİ TEMSİL

CHP’nin önerisine göre başkanla birlikte 15 kişilik encümende 9 üyeyle çoğunluk CHP’de olacak. Ancak CHP çoğunluk kendisinde olmasına karşın seçimlerde elde ettiği sonuçlara bağlı olarak AKP’nin üç; MHP, Yeniden Refah Partisi ve DEM Parti’nin de birer üyesi olmasını önerecek. CHP kanadı, İYİ Parti’nin TBB’deki iki delegesine de komisyonlarda görev verileceğini aktarıyor. TBB’nin mevcut encümeninde 12 AKP’li, 3 MHP’li temsilci bulunuyor. Muhalefetten ise kimse yer almıyor. TBB’nin tüzüğüne göre encümenin yetkileri şöyle sıralanıyor:

“Yatırım plânı ve çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip birlik meclisine görüş bildirmek. Kamulaştırma işlemlerinin gerektirdiği kamu yararı kararını almak. Yedek ödeneğin harcama yerlerini belirlemek. Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak. Taşınmaz mal alımına, satımına, kiralanmasına ve takasına ilişkin meclis kararlarını uygulamak. İkramiye verilecek memurları ve ikramiye miktarını belirlemek. Birliğin eğitim faaliyetlerinde görev alanlara ödenecek ders, kurs, konferans gibi ücretler ile araştırma, raporlama ve benzeri faaliyetler ve yazılı veya görsel yayınlarda yer alacak eserler için ödenecek telif ücretlerini belirlemek.”

Öte yandan; CHP lideri Özel’in seçim öncesi TBB’nin CHP’li delegeleriyle de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler