CHP milletvekili Genç MSB bütçesini Cumhuriyet'e değerlendirdi
MSB 2025 bütçe teklifine göre, MSB bütçesi yaklaşık yüzde 41’lik artışla 2025 yılında 623 milyar 899 milyon 190 bin TL olacak.
TBMM’ye sunulan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 2025 bütçe teklifine göre, MSB bütçesi yaklaşık yüzde 41’lik artışla 2025 yılında 623 milyar 899 milyon 190 bin TL olacak. MSB’nin 2024 bütçesi 440 milyar 496 milyon 960 bin TL olarak açıklanmıştı. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifi ise 1 milyar 137 milyon 681 bin TL olarak belirlendi. MSB’nin 2025 bütçe teklifine ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi ve CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç Türkiye’nin savunma sanayi ve güvenlik alanındaki hedeflerine ulaşmak için ayrılan kaynakların son derece önemli olduğunu belirterek buna karşın zaten bu kadar büyük bütçeler hazırlanmışken, halkın omzuna ek vergi yükü bindirilmesinin adaletsizlik olduğunu söyledi. Genç, “2025 yılı bütçesi ile Milli Savunma Bakanlığı’na 623,9 milyar TL, Savunma Sanayii Başkanlığı’na ise 1,1 milyar TL bütçe ayrıldı. Böylesine büyük kaynakların savunma projeleri için ayrıldığı bir ortamda, neden halkın sırtına yeni vergiler ekleyecek Savunma Sanayi Destekleme Fonu adı altında kanun teklifi getirilmek istendi?” dedi.
‘TEKRAR SUNULABİLİR’
Savunma sanayiine fon sağlamak amacıyla getirildiği söylenen kanun teklifinin geri çekildiğini ve 750 lira katkı payı düzenlemesinin de kanun teklifinden çıkarıldığını anımsatan Genç, buna karşın, ‘bir kere gündeme getirildiyse, gelecekte tekrar sunulma olasılığı’ olduğunu vurguladı. Genç, “Yeni yıldan sonra hazırlanan kanun teklifleriyle bu tür düzenlemelerin farklı yollarla tekrar karşımıza çıkabileceğini göz ardı etmemeliyiz. Halkın bütçesini daha da zorlayacak her türlü vergi yükü, ekonomik olarak doğru bir yaklaşım değildir. Yurttaşlarımız zaten yüksek enflasyon, artan yaşam maliyetleri ve borç yükleri altında eziliyor. Türkiye’de kredi kartı ve bireysel kredi borçları, 3,7 trilyon TL’yi aşmış durumda. İnsanlarımız geçim derdinde, borçlarını ödeyebilmek için çaba gösterirken, hükümetin onlardan daha fazla katkı payı ve vergi istemesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
‘BÜTÇE DİSİPLİNİ’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın savunma ve güvenlik için 2025 yılında toplam 1 trilyon 608 milyar TL ödenek ayrılacağını yönündeki açıklamasını anımsatan Genç, “Böylesine büyük bir ödenek zaten savunma sanayi projelerini finanse etmeye yetecek niteliktedir. Ek bir fon yaratmak için halktan yeni vergiler almak, özellikle orta ve düşük gelirli kesimleri olumsuz etkileyecektir. Hükümet, halkın omzuna ek vergi yükleri bindirmek yerine, kamu harcamalarını daha şeffaf ve hesap verebilir şekilde yönetmelidir. Bütçe disiplini sağlanarak, mevcut kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile bu projeler rahatlıkla finanse edilebilir. Güvenlik elbette önceliklidir, ancak bu güvenliği sağlarken halkımızın ekonomik yükünü artırmak yerine, zaten yeterli olan bütçeleri doğru kullanmak en mantıklı yoldur” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- Üniversiteden skandal ilan
- Otel ve villa yapılacak
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'