CHP İstanbul İl Başkanı Çelik, iktidarın ülkeyi yönetemediğini söyledi

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tüzük değişikliği için İstanbul’da kapsamlı bir çalışma yapıldığını ve Ankara’da önermek üzere ayrıntılı bir rapor hazırlandığını söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik, iktidarın ülkeyi yönetemediğini söyledi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.09.2024 - 04:00

CHP’nin tüzük kurultayına günler kala yeni tüzükte ne gibi değişikliklerin yer alacağı merak konusu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Cumhuriyet stüdyosuna konuk oldu, tüzük gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair tartışmalara da yanıt verdi. 

Konuya dair Cumhuriyet TV yayınına katılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tüzük değişikliği için İstanbul’da kapsamlı bir çalışma yapıldığını ve Ankara’da önermek üzere ayrıntılı bir rapor hazırlandığını söyledi. 

“TÜZÜK İÇİN ÖNERİ TASLAĞI OLUŞTURDUK”

Süreç içerisinde çok sayıda toplantı ve çalıştay yapılarak İstanbul’da il örgütü, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve sendikaların yer aldığı paydaşların görüşlerinin alındığını belirtti. Çelik, belirtilen görüşlere etki etmemesini hedeflediğinden kendi önerilerini sunmadığını da ekledi. 

Tüzüğü demokratikleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çelik, “İstanbulunsesi.org internet sitesi üzerinden üç gün boyunca hem üyelerimizden hem İstanbul haklından 10 bini aşan sayıda tüzüğe ilişkin görüş ve öneri aldık. İstanbul’da bin kişilik bir danışma kurulu toplantısı yaptık. Yaklaşık 8 saat sürdü. İstanbul önerileri taslağını oluşturduk” ifadelerini kullandı. 

HANGİ MADDELER GÜNDEMDE?

Çelik, öneri taslağında öne çıkan konu başlıklarını ise şöyle sıraladı: 

- “Parti içi seçimlerde oy kullanacak üyelerin en az 1 yıllık üyelik ya da aidat ödemek gibi bazı özellikleri taşıyor olması,

- Kadınların ve gençlerin temsiline ilişkin kotaların artması. Kadın kotasında hedef yüzde 50,

- Mevcut tüzükte bulunan bilim kültür sanat platformalarının zorunlu hale gelmesi,

- Önseçime ilişkin yüzde 15’lik genel başkan kotasının bir seçim çevresi için yüzde 10 ile sınırlanması, 

- Seçimle gelen kadroların seçimle gitmesi.” 

"PARTİ BİNA İSE TÜZÜK TEMELİDİR"

CHP’nin tüzük kurultayı gündemine odaklanıp yurttaşın gündeminden uzaklaştığına dair eleştirilere yanıt veren Çelik, “Parti içi demokrasiyi sağlayabilmek demokratik bir Türkiye’nin teminatıdır. Bunun örnekleri var. AKP veya MHP’den kopuşların sebebi parti içi demokrasinin olmamasıdır. Bugün yaşadığımız büyük ekonomik yıkımın, Anayasa’nın ayaklar altına alınmasının sebebi tek adam rejimidir. Tek adam rejimi de parti içerisinde demokratik süreçlerin yürütülmemesinden doğdu. Parti bir bina ise tüzük temelidir” dedi. 

“ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ”

Yerel seçimlerin ardından erken seçimi gündeme getiren ilk isimlerden olduğunu ifade eden Çelik, “22 yılı aşkın zamandır Türkiye’yi yöneten iktidarın, yönetme becerisi kalmadı. Erken seçimin koşullarının oluşması gerekiyor. Meclis’te CHP’nin bu kararı alabilecek çoğunluğu yok. Biz erken seçimi istiyor ve talep ediyoruz ancak bir toplumsal talep ortaya çıkmalı” diye konuştu. 

CHP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ilişkin tartışmaları yorumlayan Çelik, şunları kaydetti:

“İktidara yakın medyada CHP’nin tartışılması, seçmende CHP’de bir tartışma olduğu duygusu yaratmak içindir. CHP’li ya da CHP’ye yakın olduğunu iddia eden bazı isimler de bunu yapıyor. Aydın onuru toplumun gerçek sorunlarıyla ilgilenmeyi de gerektirir. Partimizi konuştukları kadar bu sorunları da konuşmalılar.

Biz parti içi demokrasiyi işleten bir partiyiz. Yeri geldiğinde tüm konuları konuşuruz. Doğal ve doğru olan bunların tartışılıyor olmasıdır. Diğerleri neden böyle yapmıyor, bu konuşulmalıdır. Bugün konuşması gereken erken seçim ve sokağın gündemidir.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler