'Çatı parti’ ekseni üzerinden yol izlenecek
Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden istifasıyla Saadet-Gelecek Partisi’nin Meclis grubunun düşmesi üzerine TBMM’deki varlığını önemseyen Saadet Partisi, grubu tekrar oluşturmanın yollarını arıyor.
Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden istifa ederek AKP’ye geçmesiyle milletvekili sayısı 20’nin altına düşen Saadet-Gelecek Partisi’nin TBMM’deki grubu düştü. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da “Grup düşmedi, 1 hafta ara verdik” açıklaması yaptı.
Meclis’in dünkü oturumuna Saadet-Gelecek Partisi milletvekilleri katılmadı. Yamalı’nın istifasının ardından hemen art arda 2 toplantı yapan Saadet Partisi, dün de toplantılarını parti genel merkezinde sürdürdü. Partinin TBMM’deki varlığını önemseyen parti yönetimi, grubu tekrar oluşturmanın yollarını arıyor. Parti, DEVA-Saadet-Gelecek partilerinin birleşimiyle oluşan “çatı parti” ekseni üzerinden yol izlenmesini önceliyor.
DEVA ve Saadet’ten oluşan bir çatı partinin kurulmasının nihai plan olduğunun altını çizen parti kurmayları, Gelecek Partisi’nden itirazları olan vekiller hariç bir katılım bekliyor. Partililer, Gelecek’ten AKP’ye daha çok geçiş beklendiğini, DEVA’dan geçişlerin sınırlı olacağını kaydediyor. Çatı partiyle bir merkez oluşturularak, bağımsız milletvekillerinden de katılımların olması bekleniyor.
‘CHP VESAYETİ ALGISI’
Muhafazakar siyasette bir boşluk olduğunu kaydeden parti kaynakları, oluşturulacak çatı parti ile muhafazakar, merkez sağ seçmen kitlesine alternatif oluşturulabilecek bir yapı ortaya konulması için bu yol izleneceğini ifade ediyor. Partiden üst düzey bir yetkili ise “Saadet Partisi’nin bir teşkilatı var, bir yapısı var. Saadet Partisi’nin son yerel seçimlerinde yüzde 1,4 oy aldı. Saadet Partisi’nin bir teşkilatı ve toplumsal karşılığı var. Çatı partiyi anlatılabilmesi gerek. Grup, şuanda CHP’nin vekil vermesi ile ayakta duruyor. Bu da CHP vesayeti algısına neden oluyor” yorumunu yaptı.
‘HERKESE KAPI AÇIK OLACAK’
Üç parti arasında kurumsal düzeyde bir diyalog yürütüldüğü öğrenilirken, üç parti görevlendirdiği isimler ile görüşmelerini sürdürdüğü ifade ediliyor. Bağımsız milletvekillerine yönelik sürecin ise kurumsal değil, bireysel olarak yürütüldüğü ve görüşmelerin sıklaştığı kaydediliyor. Çatı partinin oluşması ile birlikte de katılmak için herkese kapının açık olmasının sağlanacağının altı çizilliyor. Çatı oluşana kadar da birkaç vekilin Saadet Grubu düşmemesi için geçiş yapabileceğine de işaret ediliyor.
YENİDEN REFAH’LA ORTAK HAREKET İDDİASI!
Bağımsız milletvekilleriyle görüşmeler kapsamında Demokrat Parti’den istifa eden Salih Uzun’la temasların olumlu ilerlediği kaydediliyor. Ayrıca milletvekilleri Hasan Bitmez’in yaşamını yitirmesi üzerine grubu korumak adına CHP’den geçen Ali Fazıl Kasap’ın tekrar partisine dönmemesi için CHP ile de görüşme yapılacağı ifade ediliyor. Bir diğer seçenek de Yeniden Refah Partisi ile birleşme olarak ortaya çıkıyor.
Edinilen bilgiye göre Yamalı’nın istifasından önce Yeniden Refah Partisi’nden Saadet Partisi’ne bir ziyaret gerçekleşti. Ziyarette ise ortak hareket edip, ortak çalışmanın gündeme geldiği iddia ediliyor. Ayrıca ilerleyen günlerde Gelecek Partisi İstanbul milletvekilleri Selim Temurci ile İsa Mesih Şahin’in de AKP saflarına geçeceği öne sürülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- Aile salona alınmadı
- CHP’nin asgari ücret tepkisi ve Özgür Özel’in hazır cevaplığı