Bakanlık Çömez'in çocuklarla ilgili yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı

Çömez: “Zaten gensoru şansımız yok ama verdiğimiz soru önergelerine dahi genellikle cevap almıyoruz, aldığımız cevaplar da maalesef yetersiz oluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a defalarca soru önergesi verdim, duvar gibi, bakanlık cevap vermiyor beni mahkemeye veriyor.”

Bakanlık Çömez'in çocuklarla ilgili yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.10.2024 - 04:00

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, TBMM’nin 10 Ekim’deki birleşiminde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verdiği soru önergelerinin yanıtlanmadığını belirtti. TBMM tutanaklarına yansıyan diyaloglara göre, “Parlamentonun denetleme faaliyetlerini yerine getiremediğini” belirten Çömez, “Zaten gensoru şansımız yok ama verdiğimiz soru önergelerine dahi ne yazık ki genellikle cevap almıyoruz, aldığımız cevaplar da maalesef yetersiz oluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a defalarca soru önergesi verdim, duvar gibi bakanlık cevap vermiyor, beni götürüp mahkemeye veriyor. Bu Meclis için bir ayıptır” dedi. 

BAKANLIKTAN SES YOK

Bakan Göktaş’a verdiği soru önergelerini açıklayan Çömez, “Bakan Göktaş’a Bandırma Çocuk Yuvası'nda yaşanan ve müfettiş raporlarıyla tespit edilmiş bazı şeyleri sordum, cevap vermemiş. Öte yandan, Balıkesir’de 2 yavrumuz bir gece yarısı çocuk yuvasından alındı, dışarıya götürüldü ve kendilerini dışarıya götüren yetişkinler tarafından taciz edildi. Çocuklara uyuşturucu verildi, ardından çıkan yangında o yetişkin hayatını kaybetti, çocuklardan biri de uzun süre yoğun bakımda kaldı. ‘Nedir bu olayın aslı? Niye böyle bir şey oldu?’ diye soruyorum, cevap yok” ifadelerini kullandı.

MÜFETTİŞLER YANLIŞ YERE GÖNDERİLMİŞ

Daha önce, Mersin’deki bir yuvadan terör örgütü PKK’ya katılması üzerine kaçırılan çocuklara ilişkin Meclis’e verdiği araştırma önergesini anımsatan Çömez, “Mersin Çocuk Yuvası’nda kalan çocuklarla ilgili bir çalışma yaptım. 4 yaşında, 5 yaşında yuvaya emanet edilmiş çocukların yuvada devşirilerek PKK’ya katıldıklarına dair belgeler geldi elime. 14 yaşında, 15 yaşında çocuklar yuvadan kaçırılmış ve PKK’ya katılmış. Daha sonra Emniyet birimleri tarafından yakalanmışlar ve bir kısmı şu anda Adana’da cezaevindeler. Cezaevindeki çocuklarla konuştum ve bunu burada ifşa ettim. Sayın Bakan lütfedip bize bilgi vermek yerine cezaevine müfettişler gönderdi, ‘Turhan Çömez bu çocuklarla nasıl konuştu?’ diye sorguladı, bunun peşine düştü. Bu da kabul edilemez bir durum” diye konuştu. 

‘BELGELER IŞIĞINDA HESAPLAŞIRIZ’

Yurdun dört bir yanındaki çocuk yuvalarından gelen ihbarlara değinen Çömez, “Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki çocuk yuvasında çalışan 24 yaşındaki T.A.’nın oradaki 14 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiğine dair belgeler geldi, orada kamuoyu gündemine de yansıdı. Bunu da sordum kendisine: ‘Sayın Bakan nedir bu? Böyle bir şey var mı, yok mu? Varsa eğer ne yaptınız, bize cevap verin’ dedim, lütfedip cevap dahi vermedi. Ama ne zaman bir açıklama yapsam hemen gidip mahkemeye veriyor, hatta şu anda Meclis’teki dokunulmazlık dosyalarımdan bir tanesi de onunla ilgili. Umarım dokunulmazlık dosyam kaldırılır ve mahkemede kendisiyle tüm bu belgeler ışığında hesaplaşırız. Ayrıca, bundan yaklaşık yedi-sekiz ay önce bir baba 3,5-4 yaşındaki yavrusunu Bahçelievler Çocuk Yuvası’na emanet etmiş. Raporlarına baktım, sağlık raporlarına, çocuk yuvaya emanet edildiğinde sapasağlam ve bir gece kanamalı bir şekilde o yavru yuvadan hastaneye götürülüyor, çocuk önce entübe ediliyor ve ondan sonra hayatını kaybediyor. Devlete emanet edilmiş bir yavrunun hayatını bu şekilde kaybetmesi çok vahim bir durumdur” dedi. 

‘SİSTEMATİK ŞİDDET VAR’

En son yine bu konuyla ilgili Niğde’den bir haber geldiğini kaydeden Çömez, “Niğde’de 9 yaşında bir yavru çocuk yuvasındayken hayatını kaybetmiş. Gazeteci İsmail Saymaz bunu gündeme getirdi, peşine düştüm. Kendisine verilen bilgi çocuğun aslında rahatsızlığı olduğu ve o nedenle öldüğü şeklindeydi ama ben olayın üstüne gittiğimde başka şeyler de öğrendim. Çocuğun epilepsisinin olduğunu söylüyorlar. Devlete emanet edilmiş bir çocuk için ‘Epilepsi krizinden öldü’ diyemezsiniz, bu çok vahim bir hatadır. Valilik konuyu araştırırken ‘Acaba başka bir ihmal var mı’ diye kurumdaki geçmiş bütün videoları inceledi ve inanılmaz bir gerçekle karşılaştı, orada sistematik bir şekilde çocukların darp edildiği ve şiddete uğradığı şeklinde çok ciddi bilgiler ortaya çıktı. Bu çocuklar bize emanet; yetki, sorumluluk ve makam sahipleri şeffaf olmak, hesap vermek zorundadır” ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler