AKP’de seçim yenilgisinin nedeni olarak ‘enflasyon ve emekliler’ gösterildi: Seçimin suçlusu ekonomi
AKP’de yerel seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı.
AKP MYK, dün, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıya, genel başkan yardımcıları, TBMM Grup Başkanı ve grup başkanvekilleri katıldı. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bazı kabine üyelerinin katılması da dikkat çekti. AKP’nin yerel seçimlerde tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna düşmesi sonrasında gerçekleştirilen MYK toplantısında, seçim sonuçları masaya yatırıldı. AKP’nin CHP karşısındaki seçim yenilgisinin ardından, parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’in strateji değişikliğine gideceği ve haziran ayı içinde olağan genel kurultayı toplayacağı, partisinin A takımında değişiklik yapabileceği” ileri sürülmüştü. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre toplantıda 31 Mart’ta alınan sonuçlar, genel başkan yardımcılarının sunumlarıyla il il, ilçe ilçe, belde belde masaya yatırıldı. AKP’nin oy kaybının en önemli nedenlerinden birinin “enflasyon ve emeklilerin durumunun olduğu” tespitinin yapıldığı belirtilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de enflasyon başta olmak üzere uygulanan ekonomi politikası ve bu politika sonucunda atılacak adımlar ile ilgili bilgilendirme yaptığı kaydedildi. “Artan enflasyon ve emeklilerin geçim sıkıntılarının en fazla büyükşehirlerde yaşayan yurttaşları etkilediği, yurttaşların gerek sandığa gitmeyerek, gerekse tercihlerini farklı partilerden yana kullanarak, AKP’yi uyardığı” tespitinin yapıldığı kaydedilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “ekonomi programında ne zaman olumlu sonuçların alınacağını sorduğu ve buna yönelik adımlar atılmasını istediği” kaydedildi.
'DÖNÜM NOKTASI OLDU'
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise parti genel merkezinde düzenlenen toplantı devam ederken gazetecilere yaptığı açıklamada, “seçimlerin bir demokrasi şöleni olduğunu” belirterek, demokrasinin gerçek sahibinin ve siyasetin sicil amirinin vatandaşlar olduğunu” kaydetti. Çelik, “31 Mart seçimlerinin partimize dönük olarak mesajlarını en net, en derinlemesine bir şekilde okuyacağımızı ifade ediyoruz. 31 Mart tabii ki her seçimde olduğu gibi önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz yol ve üreteceğimiz siyasetler açısından dönüm noktası olacaktır. Şimdiye kadar bu seçimle birlikte 18 kez milletin huzuruna çıktık. Şimdiye gösterilen tüm teveccühlere şükranlarımızı arz ediyoruz. Bu seçimde yüksek teveccüh gösterilen yerlerde daha iyisini yapmak için elimizden gelen gayreti çok güçlü bir şekilde göstereceğiz. Arzu etmediğimiz sonuçların olduğu, arzu ettiğimiz sonuçlara ulaşamadığımız yerler var. Milletimiz arzu ettiğimiz sonuçlara ulaşamadığımız yerlerde uyarıda bulunmuştur, eleştirileri vardır, itirazları vardır bunların hepsi başımızın gözümüzün üstündedir. Bu mesajları tüm boyutlarıyla almak, değerlendirmek bizim boynumuzun borcudur, demokratik anlayışımızın gereğidir, milletin mesajını almak siyasi namusun bir gereğidir” dedi.
AÇIK KAPI BIRAKTI
Çelik’in, milletin sandıkta verdiği mesajı “partinin en başından sonuna kadar uygulayacaklarını” söylemesi de dikkat çekti. Bu tespit üzerine gazetecilerin “MYK’de mayıs ya da haziran ayında AKP’de bir olağan kurultayın gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine ilişkin bir değerlendirmenin olup olmadığı” sorusu üzerine de Çelik, “Bu MYK’de sadece seçim gündemi değerlendiriliyor. Herhangi bir şekilde kongre süreci konuşulmadı. Tamamen seçim süreci odaklı bir MYK’dır. Seçimin nasıl geçtiğine, sürece ve seçim sonuçlarının partimiz açısından neden böyle olduğuna dair milletimizin ne mesaj verdiğini daha derinlemesine anlamaya dönük olarak bir değerlendirme MYK’sıdır” yanıtını verdi.
ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE DEĞİL
Çelik’in, “Seçim sonuçlarının ardından partinin yetkili kurullarında bir değişiklik olup olmayacağına” yönelik soruya “Yetkili kurullardaki değişikler Cumhurbaşkanımızın takdirindedir. Her zaman Cumhurbaşkanımızın bunu yapma yetkisi, tasarrufu tüzüğümüz açısından genel başkan olarak mümkündür. Ama bu konular MYK’da gündeme gelmemiştir” yanıtı da dikkat çekti. Çelik, “erken seçim” tartışmalarına ilişkin de “Bu çağrıların mantığı yok. Genel seçim 14-28 Mayıs sürecinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ve Cumhurbaşkanımız 5 yıllık yetki sahibidir. Kalan önümüzdeki dönemde 4,5 yıldan fazla bir süre vardır. Bütün bu dönem içinde Cumhurbaşkanlığı makamı ve kabinesi milletin verdiği yetki ile görevini yerine getirecektir. Bu seçimse yerel seçimdir. Bu yerel yönetimlere yetki verilmesiyle ilgilidir” dedi.
'İKİ YIL İÇİNDE SONUÇ ALINACAK'
Öte yandan kulislerde Erdoğan’ın artan enflasyon başta olmak üzere ekonominin iyileştirilmesine yönelik adımlarla ilgili de “hızlı olunması” talimatı verdiği ifade ediliyor. Erdoğan’ın toplantıda kurmaylarına, başta emeklilerin durumları olmak üzere toplumdaki alımgücünün daralmasına yönelik “daha somut adımlar atılması gerektiği” konusunda da talimatlar verdiği belirtilirken, “iki yıl içinde atılacak adımlardan olumlu sonuçların alınacağı ve 2028 yılı seçimlerinde aynı tablonun yaşanmayacağının değerlendirildiği” de kaydediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!