15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıldönümü nedeniyle TBMM’de tören düzenlendi

Meclis’te konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise 15 Temmuz darbe girişimini Milli Mücadele dönemi ile özdeşleştirdi.

Yayınlanma: 16.07.2024 - 04:00
15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıldönümü nedeniyle TBMM’de tören düzenlendi
Abone Ol google-news

Meclis’teki 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda gerçekleştirilen ilk törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM başkanvekilleri ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile milletvekilleri katıldı. Kurtulmuş ve beraberindekiler, 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ mensuplarınca TBMM’ye atılan ilk bombanın düştüğü alanda yer alan anıta karanfil bıraktı. 15 Temmuz Şehitler Anıtı’ndaki törenin ardından ikinci bombanın düştüğü Şeref Holü’nde de anma gerçekleştirildi. Kurtulmuş ve beraberindekiler, Meclis’e bombanın düştüğü noktada bulunan 15 Temmuz Anı Taşı’na karanfil bıraktı. Kurtulmuş ve beraberindeki heyet daha sonra şehit anneleri, eşleri, gazi ve gazi eşlerinin yaptığı eserler ile şehitlerin eşyalarından oluşan “Milletin Zaferi Elimin Emeği Gözümün Nuru” sergisinin açılışını yaptı.

ERDOĞAN KATILMADI

TBMM Başkanlığı tarafından daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki törenlere katılacağı ve bir konuşma yapacağı duyurulmuştu. Ancak Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki programı nedeniyle Meclis’teki törenlere katılmadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’li milletvekilleri, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ve kuvvet komutanlarının yer aldığı heyet, anı fotoğrafının çekilmesinin ardından anıttan ayrılırken, son olarak Meclis Tören Salonu’na geldi. Tören, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duası ile başladı. Ardından sela sesleri ile hazırlanan ve 15 Temmuz gecesinden görüntülerin derlendiği kısa filmin gösterimi yapıldı. Bir grup milletvekilinin ‘Erzurum Türküsü’nü seslendirmesinden sonra ise tören konuşmalarla devam etti.

MİLLİ MÜCADELE’YE BENZETTİ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Mücadele’yi 15 Temmuz’la ilişkilendirerek iki dönemde de aynı iradenin gösterildiği söyledi. Yılmaz, “Bu Meclis Milli Mücadele’nin ardından ikinci kez Gazi ünvanıyla şereflenmiştir. Darbecilerin hedef aldığı sembol mekanlar milli iradeyi sembol etmektedir. 15 Temmuz sadece bir direnişin değil, yeniden doğuşun simgesidir. Bu topraklarda milletin iradesi dışında hiçbir güç tanımıyoruz. Aklını başkalarına kiraya vermeyen bir toplumsal ortam ve hukuk devletine bağlı kamu görevlileri, FETÖ ve benzeri yapılanmalara karşı en güçlü direncimizdir” dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise “O gece yaşadığımız acılar bir daha yaşanmasın diye unutturmayacağız. Birlik ve beraberliğin her şeyin önünde olduğunu bu millet 15 Temmuz gecesi ortaya koymuştur. Önceki darbelerde ne yazık ki başbakanları idam sehpalarında sallanan milletin çocukları 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çıkmıştır. O gece ortaya koyduğumuz en önemli kazanımlarımızdan biri demokrasi ruhudur” ifadelerini kullandı. 15 Temmuz’dan dersler çıkartılması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş; bu derslerin “liyakat, millete sadakat, şeffaflık, devletin kurumlarının güçlü olması” olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından program sona erdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’li milletvekilleri, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ve kuvvet komutanlarının yer aldığı heyet, ikinci bombanın düştüğü Şeref Holü’nde anı fotoğrafı çekti.

‘BUGÜN DE AYNI BELİRTİLER VAR’

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki 15 Temmuz Şehitler Panosu önünde düzenlenen programda konuştu. Ülkedeki en kara günlerinden birinin 15 Temmuz olduğunu söyleyen İmamoğlu,“Bazı gerçekleri konuşmak ve bu gerçekler üzerinden de ders çıkarmak asli sorumluluğumuzdur” dedi. İmamoğlu şöyle konuştu:

‘ZULÜM ÇEKTİRDİLER’

“Ders çıkarmadık ve ülkemizde 15 Temmuz koşullarının oluşmasında ekili olanlar, darbecilerin önünü açan bir kısım politikaları uygulayan insanların gerekli özeleştiriyi yapmadıklarını ve yaptıklarının sorumluluklarıyla ilgili yeterince milletimize hesap vermediler. 15 Temmuz’un darbeci örgütü bir gecede ortaya çıkmadı. Onlarca yıla geri dönerek memleketimiz böyle utanç verici bir güne acı bir güne nasıl eriştiğini iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Uzun yıllar bir virüs gibi devletin içerisine yayıldığını hepimiz biliyoruz. En yüksek makamlardan destek gördüğünü, övgü aldığını gördük, yaşadık. Yıllarca bu konuda yapılan sayısız uyarı ve eleştirilere kulaklarını kapayanlar asıl suçluları bir yana bırakıp bunu açığa çıkaran insanlarla uğraştığını, zulüm çektirdiğini, hapse atıldığını hatta ve hatta hayatlarını kaybettiklerini de hepimiz biliyoruz. Bugün şehitlerimiz andığımız gibi o gün bu uyarıyı yapan insanların ve hatta hayatını kaybedenlerin de anılması onlara minnet duyulması hatta onlara zulüm çektirirken buna göz yumanların özür dilemesi gerekmektedir.”

‘UYARANLAR SUÇLANDI’

Son yıllarda yaşananlara dikkat çeken İmamoğlu, “Bugün aynı yanlışın farklı boyutlarının tekrarlanma niyetlerini ya da emarelerini görmekteyiz. İktidarı uyarıp eleştirenleri kolayca düşman ve terörist ilan eden akıl, maalesef bizleri sıkıntıya sokmaktadır” dedi. Anma, “Şehitler Panosu”na karanfil bırakmasıyla sona erdi. İmamoğlu, Edirnekapı’daki ‘15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’ne de karanfil bıraktı.

‘KIYAMETE KADAR AFFETMEYECEĞİZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nı ziyaret etti. Daha sonra halka seslenen Erdoğan, “Milletin darbecilere karşı destan yazdığı bu tarihi günde yine tek yürek, tek bilek olarak bir aradayız. 15 Temmuz’a ‘oyun’ diyenleri, ‘tiyatro’ diyenleri, utanmadan ‘danışıklı dövüş’ diyenleri de kıyamete kadar affetmeyeceğiz. 15 Temmuz’da bu çirkin iftiraları atanlar Türkiye üzerine oynanmak istenen kanlı oyunun, tezgâhlanmak istenen büyük tiyatronun birer figüranlarıdır” dedi.

***

ELİNİ ÖPTÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Gölbaşı’nda 15 Temmuz darbe girişiminde 51 polisin şehit olduğu Özel Harekat Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bahçeli’yi Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Özel Harekat Başkanı Süleyman Karadeniz ve beraberindeki heyet karşıladı. Karadeniz, karşılama sırasında Bahçeli’nin elini öptü. Bahçeli, tören mangasını selamlayarak Özel Harekat’tan ayrıldı. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler