Uzmanlardan dikkat çeken uyarı: 'Obezite kadınlarda meme kanserini tetikliyor'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, obezite ve meme kanseri arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, doğru ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Oturakçıibogil, kilo kontrolü ve düzenli egzersizle meme kanseri riskinin azaltılabileceğini belirtti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, obezitenin kadınlarda meme kanseri riskini artırdığını belirterek, "Obezite nedeniyle vücuttaki yağ dokusunun artması, östrojen hormonunun yükselmesine yol açarak meme kanseri riskini artırıyor. Bu hastalıktan kaçınmak için doğru ve sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı olması gerekir" dedi.
Oturakçıibogil, kanserin dünyada ve Türkiye'de en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını, genetik faktörler ve çevresel etkenlerin hastalığın oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olduğunu söyledi. Çevresel faktörlerin yüzde 30’unun beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu vurgulayan Oturakçıibogil, "Yanlış beslenme, obeziteye yol açarken, obezitenin meme kanseri ile doğrudan ilişkisi vardır" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DE OBEZİTE SIKLIĞI ARTIYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde obezite oranlarının son on yılda üç kat arttığını belirten Oturakçıibogil, Türkiye'nin obezite sıklığında Avrupa’da en yüksek orana sahip olduğunu söyledi. DSÖ’nün 2022 yılı Avrupa Bölgesi Obezite Raporu’na göre, Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 66,8'inin fazla kilolu, yüzde 32,1’inin ise obez olduğunu belirtti.
ÖSTROJEN VE MEME KANSERİ İLİŞKİSİ
Obezitenin kadınlardaki östrojen hormonu seviyesini artırarak meme kanseri riskini yükselttiğini söyleyen Oturakçıibogil, Beden Kitle İndeksi (BKİ) 40’tan büyük olan kadınlarda meme kanserinden ölüm riskinin, BKİ'si normal olan kadınlara göre iki kat daha fazla olduğunu belirtti.
OBEZİTEYLE MÜCADELEDE ÖNERİLER
Obezitenin tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini belirten Oturakçıibogil, kilo kontrolü sağlamak için beslenme ve egzersiz önerilerinde bulundu:
- Her besin grubundan dengeli şekilde beslenin.
- Taze sebze ve meyve tüketin.
- Raf ömrü uzun ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durun.
- Fast-food tarzı beslenmeden kaçının.
- Doğal olmayan şekerleri tüketmeyin ve tuz kullanımını sınırlandırın.
- Yemeklerinizi sağlıklı yöntemlerle (haşlama, fırınlama) pişirin.
- Yavaş yemek yiyin ve yeterli miktarda su için.
- Doymuş yağları sınırlayın ve düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin.
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- Son seçim anketinde çarpıcı sonuç!
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Erdoğan ömür boyu Cumhurbaşkanı olacak diye...'
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Beyoğlu'ndaki cinsel saldırı dehşetinde yeni gelişme
- Napoli'den Galatasaray'a Osimhen yanıtı!