TTB'nin raporu bir gerçeği daha gözler önüne serdi: Tıp fakültelerinin hali içler acısı
Türk Tabipleri Birliği’nin “tıp fakültelerine” ilişkin raporuna göre Türkiye, Avrupa’da en çok tıp fakültesi olan ülke. Tıp fakültelerinin sayısı her geçen gün artarken insan gücü ve altyapı yetersizlikleri nedeniyle nitelikli tıp eğitimi de giderek kötüleşiyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’deki artan tıp fakülteleri ve kontenjanlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün tıp fakültelerinin kontenjanlarını her geçen yıl artırdığına dikkat çekilen raporda bu yıl tıp fakültelerinde açılan toplam kontenjan sayısının 21 bin 950 olduğu kaydediliyor. Bu kontenjanın ise 18 bin 18’i devlet ve vakıf tıp fakülteleri için açıldığı belirtiliyor.
Öte yandan 2023 itibarıyla Türkiye’de 128 tıp fakültesi olduğu, bunların 91’inin devlet, 37’sinin vakıf üniversitelerine bağlı olduğu ifade ediliyor. En çok tıp fakültesi olan illerin İstanbul, Ankara, İzmir olduğu ve İstanbul’da 30, Ankara’da 13, İzmir’de 8 tıp fakültesi bulunduğu belirtilirken toplam 60 ilde tıp eğitimi verildiği kaydediliyor. Raporda, Avrupa’da nüfus açısından Türkiye’ye yakın ülkeler olan İngiltere ve İrlanda’da toplam 61, Fransa’da 54, İspanya’da 44, İtalya’da 47 ve nüfusu yaklaşık olarak aynı olan Almanya’da 43 tıp fakültesi olduğu belirtiliyor. Türkiye’de 685 bin kişiye bir tıp fakültesi düştüğü belirtiliyor. Buna göre Türkiye, nüfusuna göre tıp fakültesi sayısında dünyada ilk sıralarda yer alıyor.
‘BAŞKA FAKÜLTEDE EĞİTİM’
Devlet tıp fakültelerinin 32’sinin kendi hastanesi olmayıp Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile ortak kullanım işbirliği protokolleri var. Vakıf tıp fakültelerinde ise 10’unun özel hastaneler ile işbirliği protokolleri bulunuyor. Özel hastaneleri kullanan vakıf tıp fakülteleri pratik eğitimler için öğrencileri devlet hastanelerine gönderiyor. Buna göre Türkiye’deki tıp fakültelerin çoğunda, insan gücü ve alt yapı olanaklarının nitelikli eğitimin önünde önemli bir engel olduğu belirtiliyor. Yeni açılan fakültelerin öğrencileri başka fakültelerde eğitim aldıklarında, bu yükü üstlenen fakültelerdeki öğrenci sayılarında önemli artış görülüyor.
‘GECEKONDU TIP AÇILMAMALI’
“Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının temel tıp eğitimi niteliğini belirleyen en önemli ölçütlerden” olduğunun altı çizilerek çoğu tıp fakültesinde de akademik geçmişi ve yeterli uzmanlık deneyimi olmayan doktorların öğretim üyesi kadrosuna alınarak ders verdiği ifade ediliyor.
TTB, raporunda “Tıp fakültelerinin kontenjanlarının her geçen yıl azalması gerekirken artırılmasına son verilmeli. Gecekondu tıp fakültesi açılmasına son verilmeli. Yeni açılan tıp fakülteleri birleştirilerek hem fiziki koşullar hem de insan gücü birleştirilerek daha olumlu duruma döndürülebilir. Devlet tıp fakültelerine ekonomik yardım artırılarak eğitimin niteliği artırılmalı. Devlet ve vakıf adı altında özel tıp fakülteleri arasındaki her türlü ayrıma son verilmeli” ifadeleri yer alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!